Отговори
# 720
  • Немция
При моите деца политиката не е задължителна в Oberstufe.
От 5 клас я имат- големият, който сега влиза в Oberstufe я махна. Но е записал религия/философия и история. Grin
Историята може да я махнеш, религията/философията е до последно.

Даваха им в края на тази година таблици с допустими комбинации от предмети, според интересите.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:48 от Бибит

# 721
  • Deutschland/HE
Бибит, при нас не можеше история да се махне със сигурност, както и етика/религия. Не знам дали зависи от провинцията, но със сигурност до последно има социална наука.

# 722
  • София
Да и аз се изненадах, че имат предмет политика в Германия. Това защото се чуди моят какъв да му е втория предмет в лерамта и един учител му е препоръчал политически науки.

# 723
  • Немция
Колибри, моето момче е избрало историята, но е махнал политиката. Едно от двете може да махне и това беше политиката.
Той се насочва към математика, физика, информатика...

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 19:29 от Бибит

# 724
  • Deutschland/HE
Още за Е фазе? При нас избираха дали политика да е на английски или на немски, за историята изобщо нямаше опция за махане.
Дъщеря ми имаше страхотна учителка по история, за съжаление се пенсионира. На много неща ги научи, а първите букви от имената бяха КГБ, съвсем тематично.

Лиани, за мен една от най-добрите комбинации е математика с английски Simple Smile

# 725
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Странно беше, но каквото такова.
Кандидат машинен инженер,  А левълс математика, физика и химия, всичко на английски, защото такова е училището, макс или близки до макс оценки по трите предмета.
И изненада, не става.
Странното беше, че предлагат летен курс за 6 седмици, за "допълване на липсващ предмет", на който се учи и после се държи изпит по !математика, физика, химия и английски! Как това ще компенсира социалната наука не знам.
Но и не важи за А левъл дипломираните.
Поне така казаха на летния курс миналото лято.
За децата от България може би е вариант.

# 726
  • Немция
St. Dobri, дано намерите решение за вашето дете!

Колибри, не съм още съвсем наясно с Е фазата(11 клас) и след нея какво точно може да се промени/отпадне до 13 клас. Синът казва, че само малко можело да се промени. Но като дойде времето, ще разбера, ще има родителски срещи, ще го разяснят.
Най-вече ученикът да е наясно. Wink

За комбинация на учител по математика(или каквото и да е друго) с още една специалност.. е въпрос на личен избор и интерес.
Виждам на училищния сайт, че учителите по математика преподават често и спорт или физика, химия, биохимия. Има един учител по математика, който преподава и музика.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 22:31 от Бибит

# 727
  • София

Лиани, за мен една от най-добрите комбинации е математика с английски Simple Smile
Първият му предмет ще е немски. Аз го навивам за математика или химия за втори, но смята, че ще му е доста  по-трудно да ги съвместява.

# 728
  • Немция
Сега погледнах как е с учителите по немски при моите деца- най-разнообразни комбинации с втори предмет(някои дори и с повече предмети), всичко е възможно.
Важното е да му допада, все пак това ще преподава години наред.

# 729
  • Deutschland/HE
И при нас има много странни комбинации. Аз предложих комбинацията, че при нас се търсят много учители по тези два предмета.

# 730
  • На планетата Земя
Миле, в Цюрих има ли изискване на социална наука?

Colibri, да, имат го в изискванията.

Ето какви са към момента критериите на швейцарската образователна система за кандидатстващите с немска диплома, първата снимка е общо, а после конкретно за ЕТХ.

За българчетата са същите изискванията, като обаче се иска прием в БГ университет за всяка една желана специалност, не само фармация и архитектура. Когато дъщеря ми кандидатства с немската си диплома, изискването за архитектурата го нямаше. Тя реално щеше да може да покаже прием в ТУМ и Аахен, ако се наложеше. Но това си говорим у дома (наскоро видях тази добавка по отношение на архитектурата за Германия) и още не можем да установим причината защо са го сложили това изискване, какъв им е проблемът с немците. За Австрия например го няма все още.

# 731
  • FRANCE
Здравейте. Може ли още малко помощ. Все нещо не е наред с документите за кандидатстване.

Preliminary review documentation (VPD) or Confirmation that the application for a VPD by uni-assist has been submitted in due form and time

Дали някой може да ми обясни какво точно искат? 3 пъти пращаме и все този проблем.

Много благодаря

# 732
  • На планетата Земя
Някъде на document status не може ли да се види за всеки един от качените документи какво изписва?

# 733
  • FRANCE
Това излиза постоянноPreliminary review documentation (VPD) or Confirmation that the application for a VPD by uni-assist has been submitted in due form and time

И това ли е правилният документ

За тук

Много благодаря

# 734
  • София
Това  не е  самото VPD, a само потвърждението , че е пуснато заявление и таксата е платена, тоест т.н. Confirmation that the application for a VPD by uni-assist has been submitted in due form and time. Срокът за прикачването на самото VPD според първата снимка е до края на август. Когато го имате, го прикачвате и тогава и там ще светне зелено.  Затова (поне според мен) срещу всички други документи като  паспорт, CV, езиков сертификат, удостоверение за практика и т.н.  стои финално зелена отметка, а  срещу VPD-то не. И все пак дори и за него има статус за "получен документ" заради пуснатото потвърждение.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 14:34 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт