Отговори
# 45
Много благодаря за полезната информация!

# 46
Виж специалност информатика и електротехника , има я в ТУ Мюнхен. Хубава специалност е, с добра реализация ( за мен това е определящо) .
Хубава, но и двойно по-натоварена!

# 47
saffron, коя специалност би препоръчала за момиче?
На моята девойка електротехника не би й допаднало, но харесва програмиране.

# 48
  • София
nellytan1,
Вие познавате най-добре детето си, едва ли някой може да Ви препоръча  подходяща за него специалност без  да го познава.

И преди това съм изразявала мнението си (никого не обвързвам с него), че по този въпрос много трябва да се чете. Но не тук във форума само, а  по сайтовете и на самите университети. Отваряте заедно с  девойката сайта на  даден университет и отивате в графата Alle Studiengänge / Studiengänge A-Z. На първо четене отмятате (по-скоро тя отмята) тези, които на теория биха предствлявали  интерес. На този етап примерно би отпаднало предложението за информатика с електротехника в ТУМ, щом втората не е  по вкуса на   детето.  На следващ етап почвате да  четете по-датейлно и  какво точно се учи в избрана като интересна специалност. На сайта на всеки немски университет може да се намери така нареченият Modulhandbuch за специалност, в който са описани детайлно изучаваните дисциплини и в  началната фаза (в първите 2-3 семестъра от следването), и по-нагоре.  След този етап неминуемо ще отпаднат още  варианти, смятани отначало за атрактивни по заглавие само. В един момент изборът ще е сведен до 2-3  опции, максимално близки до нагласите/интересите на бъдещата студентка. Тогава вече човек може да потърси/намери в нета и мнения на вече завършили/все още следващи въпросната специалност в съответния университет. На този етап може да се пита и тук, понеже сигурно ще  има  родител, чието дете точно това следва. Едва тогава човек се чувства по-добре информиран и почва да дълбае вече в друга посока - документи, срокове, изисквания..

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 18:13 от Просто русалка

# 49
Нелитан1,
Аз изказах мнение, че е мега трудна комбинация информатика с електротехника; иначе реализацията й със сигурност ще е добра. И понеже ме питаш директно ти отговарям, че за мен лично добра комбинации за момиче (ако не иска програмиране и всякаквите му производни) е икономическа информатика или бизнес информатика я водят някъде. Ама това съм аз, която винаги съм харесвала широкоспектърни специалности с възможност за по-разнообразна реализация. Доста момичета точно към нея се насочват …Русалка  ще потвърди 😁, но по принцип тя е дала правилния подход: отваряте сайта на даден университет и четете специалностите, а после и програмите, за да видите какви предмети съдържат.

# 50
  • столицата
Постът на Русалка си е за първа страница секция "полезни съвети"

# 51
  • Пловдив
Здравейте момичета. Девойката е в 10 клас ,но леко поглеждаме университетите, заради профила, който трябва да избере в 11 клас. Тя е в езикова гимназия с първи английски, втори немски и отделно учи испански. Немския е най-слабият език-няма и да го научи както усещам. Иска ми се да погледна университети с английски в Германия и Австрия, но нещо ударих на камък. Магистратури много ,но бакалавърски програми не видях. Разгледах сайтове на посреднически фирми- цитирани са университети уж с английски,но в сайта в университета се оказва че няма. Естествено не е много ориентирана, и споменава коренно различни неща- animal science, психология, ама можело и нещо мениджмънт, маркетинг. Дайте ми съвет как да намеря програми на английски или ме насочете към такива университети. Благодаря предварително.
п.с. zulassungsbeschränkte не знам какво означава, нито как се чете ,но силно се надявам да е най-дългата дума в немския. В ступор съм.

# 52
На английски в Германия са  главно икономически специалности и то не са много бакалавърските програми. Има и една-две тежки инженерни с много труден прием. Психология -абсурд; тя е само на немски и то. с ограничен прием , необходима е много висока диплома.

# 53
  • София
Хаха, renydent, минала е думата zulassungsbeschränkt покрай най-дългите, ама не е закачила - немците са царе на съставните думи Joy

Bundesausbildungsförderungsgesetz примерно Simple Smile Има и по-дълги.

Бакалавърските програми на английски са малко, да.

Колибри, едно питане към теб като трайно живееща в  Германия.
Скрит текст:
Предвид това, че по немските магазини се продават готови кремсупи от тиква,  би трябвало тиквата да е позната в немската кухня. Видях и в Реве  да продават тикви  последния път - както този сорт като цигулка, така и Хокайдо. Или просто не я харесват особено? Паднах от смях. На едната ми девойка й дошла музата да готви след отпуската и занесла в офиса тиквеник. Харесали го всички и омели всичко от-до  до към 9-10 часа( а количеството  видно не е малко като за 1-2 работни часа), ама  всеки  буквално питал какво има вътре освен орехи , като  предположенията минавали през сладък картоф, морков, сладко от нещо си и не запомних какво друго..Joy Това просто ми напомни миналогодишното изказване на американката, която гостуваше  на  голямата ми дъщеря, че  хвърлят изпразненото от тиквите по Хелоуин или на места го дават на прасетата.. А и тя беше в тотален възторг от тиквеника.  Сега дъщеря ми беше при нея в САЩ, та била замразила момата  специално изваденото за фенери и дружно майка, баща и дъщеря от американска страна готварствали под насоките на  бг  "кулинарното гуру".

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 22:50 от Просто русалка

# 54
  • Пловдив
На английски в Германия са  главно икономически специалности и то не са много бакалавърските програми. Има и една-две тежки инженерни с много труден прием. Психология -абсурд; тя е само на немски и то. с ограничен прием , необходима е много висока диплома.
Да, това за психологията ми е ясно, както и за вет. медицина. В кои университети мога да погледна икономически специалности?
Русалке, ще ми докараш инфаркт.

# 55
  • София
Ренидент,  влез в сайта на DAAD като за начален ориентир.
https://www.daad.de/de/in-deutschland-studieren/hochschulen/alle-studiengaenge/
Задай в  критериите икономика (или друго),  английски като език на преподаване, вид ВУЗ - дали  университет и/или хохшуле, предпочитана провинция,  вид бакалавърска програма ( BA или BS) и т.н уточнения.. Системата ще  генерира списък.  Може да  има тук-там неактулизирани в последно време  варианти, оттам и не съвсем верни, но  вече ще имате доста приличен  ориентир сайтовете на кои университети да разгледате детайлно. В тях информацията със сигурност ще е вярна и точна.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 21:39 от Просто русалка

# 56
  • Пловдив
Мерси много. А какво е хохшуле?

# 57
  • На планетата Земя
Гимназия 😊

# 58
  • София
Не е това, Милето Simple Smile. Хохшулето в  Германия ( и в  Австрия, и в Холандия, вероятно и в Швейцария) е  по-скоро приложен университет. Училищата им в среден курс са  Realschule, Hauptschule, Gymnasium.  Просто такива унита у  нас няма,че да напарвим паралел. Вероятно се бъркаш заради  другото название на Abitur-а в гимназиите им,  Hochschulreife. Ама според мен поне  идеята в това название е, че държиш изпити в kрая на G8/G9, издържането на които  доказва зрелостта/готовността ти за висше образование.  Дават си диплома  хохшулетата за  бакалавърска степен, после и за магистърска , ако продължиш в тях,  някои от тях имат даже Promotionsrecht. Има много спорове  по темата престижно ли е  завършването там  колкото в класически университет или не,  може ли после да се кара магистратура другаде ( не в хохшуле) без нужда от доучване, защо ги няма приложните университети  в уни рейтингите и т.н, затова е по-добре да не задълбаваме, понеже всеки си има  своите доводи за даден избор и не е  нужно да убеждаваме  друг в правотата на нашия. Казвам го това, понеже преди година-две в  темата за холандските унита имаше много груб спор и  двустранни нападки по  този въпрос. Та ще е добре да си спестим такъв сценарий тук. Има специалности, които няма как да се учат в  стандартен (академичен) университет, тъй като просто в такъв не се предлагат. А други  деца просто си искат хохшуле от самото начало, вероятно заради по-практическата страна на обучението (което май в   99%, ако не и в 100% от случаите,  за бакалавър е  4 години, а не  3 като в  академичните унита). Тук някога пишеше активно майка на набор (къде си, Кате Heart) на  голямата ми девойка - отличник от лайстунг. Но си избра  съвсем  премислено и осъзнато хохшуле в  Берлин - и за бакалавъра, и за магистъра после. И сега  в темата има майки на деца в хохшулета. Simple Smile

Даже един от най-престижните технически университети в Германия (редом с  TUM, KIT, TU Berlin, TU Darmstadt и още няколко), а именно RWTH, е с пълно название  Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen Wink. Но там историята е различна, той не е  като другите хохшулета, официално си е признат като напълно равностоен на  изброените  технически унита.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 23:53 от Просто русалка

# 59
  • На планетата Земя
Хахахаа, ама аз това го знам. А кажи ми защо го преведох така грешно. Боооже, срамота! 😳
Оставям го да стои за срамотиите, че обяснението ти е толкова хубаво, грехота е да го няма 🥰

Общи условия

Активация на акаунт