Отговори
# 495
  • София
Сериозно учене го чака, Общежитията са с най-добрия интернет в целия град. Дано успее да се уреди със стая. За мен е малък, хубав град. Пълен с млади хора от различни националности.

# 496
300 хиляди е града, не е съвсем малък. Има всичко необходимо. Три летища наблизо, добри влакови връзки с цяла Европа, хубав климат, спокойно е. Има какво да се види наоколо. Общежитията са проблем, малко са, трудно се намират и студентски квартири. KIT e един от водещите технически унита в Германия. Maschinenbau е един от много силните им факултети, труден е, но с много добра репутация, завършилите там са с отлични кариерни шансове. Първи и втори курс е голямо изпитание за децата, не малко отпадат, трябва си сериозно учене. Бюрокрацията в KIT е нещото, от което се оплакват много родители и студенти. Преборите ли я в началото, нещата тръгват по-гладко. Има българско студентско сдружение, доста са активни.

# 497
  • Русе, у дома
Преди малко ми излезе това във Фейс-групата.
Предполагам, че ще е полезно за "децата"....
https://www.facebook.com/groups/256788891047529/permalink/23873147178985035/
Копвам, ако случ. не се вижда:
Studium in Karlsruhe: Q&A
Следващият вторник българското дружество в Карлсруе (Akademischer Verein "Kyrill und Method" e.V. Karlsruhe - AVKM) организира онлайн среща с кандидат-студенти в Германия. Ще си говорим за обучението в Карлсруе и ще разкажем подробности за живота и различните специалности тук.
Очакваме Ви!
Повече информация в линка на събитието:
https://facebook.com/events/s/studium-in-karlsruhe-qa/883517523931706/
Последвайте ни и в инстаграм:
https://www.instagram.com/avkm.karlsruhe…— в/във Karlsruhe, Германия.

# 498
  • Варна
Моят въпрос е относно предварителното кандидатстване за общежитие. Какви начални-крайни дати се дават? И какъв е първоначалният  период на наем ( 10 месеца?)?

# 499
Не си спомням да е имало крайна дата при кандидатстване за общежитие, може би такава има за студенти Еразъм или за тези, които са за един семестър по някакъв обмен. Синът ми е с договор за три години, след като изминат, ще трябва да преподпише договора. Бяхме писали желание да се настани две седмици преди началото на семестъра, но от общежитието си назначиха своя дата.

# 500
Дъщеря ми подписа договор за общежитие от 01.09, въпреки, че учебната година започваше от 15 октомври. И други нейни приятели направиха така, общо взето намериш ли приемливо настаняване реагиряш веднага т.к. в някои градове това си е предизвикателство .

# 501
За кандидатстващи в Карлсруe  - погледнете и общежитията на HaDiKo. Синът ми е там и е много доволен. На 10 мин с колело от KIT. Удобна самостоятелна стая. Бани/тоалетни и кухня са споделени за етажа - 12 стаи. Всеки месец има интервюта с нови кандидати.
https://www.hadiko.de/en

# 502
Много ви благодаря за информацията! Много полезни неща споделихте.
Наистина е малко трудна комуникацията с тях - само по мейл, отговарят бавно и непълно, така че става едно протяжно писане, но сме упорити.
Да споделя и аз за общежитията. Ние кандидатствахме още през септември миналата година, като посочихме желана дата на настаняване 01.08 с оглед на това, че през септември желаещите са повече и съответно шансът по-малък. Дотук имаме успех - предложиха ни общежитие от две места, но проблемът е, че не знам дали до 01.08 ще е записан в университета, а това е изискване за настаняване. Но имайте предвид, че не навсякъде е възможно толкова ранно кандидатстване. Трябва да си проверите за конкретния град.

# 503
Бихте ли споделили от къде имате предложения за общежитие?
Ние сме кандидатствали на 13.09.24г. за общежитие в Аахен и на 13.10 за Мюнстер. За сега получаваме само стандартни имейли за потвърждаване на интереса към тях. На 01.05. тази година подадохме и за Манхайм, тъй като тази година кандидатстването за общежитие беше възможно 4м. предварително. От там нямаме имейл за потвърждаване на интереса и това леко ме притеснява. Някой кандидатствал предни години за общежитие в Манхайм дали си спомня от там пращат ли ежемесечно имейл за потвърждаване? И дали има отзиви за частни общежития там. Гледахме предлагането на кварти в Rentola, ImmoScout24, но тъй като реално нямаме дори още дипломи изчакваме.

# 504
При нас се подаваха заявления за Манхайм през март, получихме предложение май месец. Няма условие да се потвърждава всеки месец. Има две частни общежития, но искат иматрикулацион, затова още рано за тях. С общежитията в Аахен проблемът е друг - често се случва система да регистрира, че не сте потвърдили, независимо от ежемесечното потвърждение от ваша страна.
За медиците - попаднах на статистика по университети за М1 и М2:
https://www.medi-learn.de/statistik/extras/unistatistiken/

# 505
Здравейте!  В Aachen може да видите на кое място сте в листата за чакане. Трябва да си влезете в профила и там пише.
Имам и едно питане, свързано с дипломата. "Апостил, копие заверено от нотариус и превод от заклет преводач" това са стъпките, нали така? След това в Немското посолство отивам за копия. Въпросът ми е: тези копия защо са ми? Нали ще си пратя документите само до университета, в който се записвам? Тоест не ми ли трябва само едно копие?-завереното от нотариус

# 506
Повече ви трабват, ако кандидатствате в повече унита.

# 507
  • София
Повече ви трабват, ако кандидатствате в повече унита.
.
И не само, ако някой следва примерно медицина, за допускане до държавните изпраща в набора с документи И дипломата си за средно.Ако има готово заверено копие, ще си спести усилия и средства да превежда и легализира там.

# 508
  • тук-там
В тази връзка някой получил ли е потвърждение на физикума? При моята девойка не пращат потвърждение и дори са и се скарали, че пита и звъни да ги притеснява. Каква е тази оправия, не знам. Тя твърди, че ако нещо не е наред, ще се свържат с нея. Иначе няма да получи нищо.

# 509
Във всеки университет е различен набора от документи, които трябва да изпратят. При сина ми някои документи директно си ги взимат от самия университет, само трябва да подпишат декларация,че разрешават, а другата част се заверяват нотариално и се изпращат по пощата или мейл. Немците го посъветваха да ги пусне директно в пощата на институцията, която се занимава с физикума. В плика сложи картичка със залепена марка, на която е написал, да му я изпратят и да напишат дали всичко е наред, пак по съвет на по-големите. Казали са, че се е случвало да не могат от институцията да отворят някой от сканираните документи, изпратени по мейл и тогава пак се налага да ги изпратиш на хартия.
Така ние чакаме картичка Blush

Общи условия

Активация на акаунт