Отговори
# 660
  • София
Вероятно има и другаде освен в Нюрнберг и Магдебург -  при бърз преглед отгоре-отгоре излизат още опции  или за за чист мениджмънт/бизнес администрация , или за мениджмънт + още нещо. Примерно management and data science или Sustainable Management в ТУМ, Business economics в Halle, Digital economics в КIТ, International business administration  в Uni Viadrina (Франкфурт на Одер), Мanagement, economics and social sciences в Уни Кьолн. Заслужава си да се проверят и те, понеже търсачките са само начален ориентир,  а вече какво точно  и на какъв език се учи от-до може да се види само на сайта на унито.

# 661
Да, вероятно, ако се разшири търсенето и в добавка на бизнес и/или икономика  се появяват и други, не знам, не сме търсили  комбинирани специалности със социални науки и статистика, а бизнес администрацията е на немски навсякъде в Германия, но и нея не сме разглеждали. ТУМ има специалности на английски и е добре да се провери. Но ТУМ е висока топка и предполагам и приемът е по-тежък. Предполагам. Успех! Със сигурност частното уни във Франкфурт е най-престижното за икономика в Германия, но на каква цена само …

# 662
  • Варна
И аз да кажа за Frankfurt School of Finance and Management. Дъщеря ми завърши Гьоте университет във Франкфурт и работи в много голяма фирма  като финансов анализатор. Има стажанти при тях и понякога и тя прави интервюта за работа. Назначиха стажант от частния университет, немец разбира се. Бяха потресени от студента. Голямо самочувствие, никаква инициативност , претенции кога и как да работи. Работи 2,3 месеца и  напусна. Според нея за нищо не ставаше.

# 663
  • София
Със сигурност частното уни във Франкфурт е най-престижното за икономика в Германия, но на каква цена само …
Чак пък със сигурност Wink Класацията е за 2025, Top Business Schools in Germany 2025

# 664
Русалке, ставаше въпрос само за икономическите специалности в Германия  на английски. Истината е, че повечето са платени, а чиста икономика или бизнес има само в две академични и 2 приложни унита. Всичко друго в извадената класация е на немски, а пък другите специалности на английски не са чисто икономически, а са комбинирани с технологии или социални науки. Faith се интересува от икономически специалности на английски.

# 665
  • София
Аз принципно не вярвам особено на класации, но просто я  сложих заради твърдата ти позиция, че въпросното уни е номер 1 за икономика в Германия  Дори и да се гледа само в частта с английски, пак не е точно подобно  твърдение, тъй като в  годините и това WHU e минавало по-напред , и Constructor..За мен лично  са показателни и такива случаи от реалността в бизнеса ( а не само ранкинги) като описания от Фани.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 23:30 от Просто русалка

# 666
  • Добрич
Faith  искам само да допълня, че в Австрия също има икономически специалности на английски. Може и за там да се погледнете.

# 667
Да, много точно, икономическият във Виена е  най-добрия, а специалността бизнес икономика се изучава и на немски, и на английски: има 2 програми, като в английската, разбираемо са много повече кандидати и се влиза много трудно.

# 668
Някой с кола към Мюнхен тези дни? Имам да пратя нещо на сина ми. Мъжът ми трябваше да пътува, но го отложиха за есента и аз увиснах с доставката. А е топло за колет сега...

# 669
  • София
Синът ми ще се върне за първо лято като студент в чужбина. Понеже ще е няколко месеца в София и ми възникна въпроса за картите за градски транспорт. Може ли тук да ползва намалението за студент с австрийската си студентска карта? Имам спомен, че с българската студентска карта може да се ползват някои отстъпки в страни от Европейския съюз. Или единствената възможност за намаление е картата за младежи до 26 г.

# 670
  • столицата
Моята си взе миналата година тази младежката до 26г карта за ГТ. Мисля, че беше 26лв на месец.
Вече не помня дали изобщо опита да пробва с това , че е редовен студент в Австрия.
Може да споделиш актуален опит от тази година.

# 671
  • София
От превозни документи на Центъра за градска мобилност:

Студенти - месечна (П)
Едномесечна персонализирана абонаментна карта за всички линии - студенти.
15.00 лв.

Студенти - месечна (П) ISIC
Персонализирана едномесечна абонаментна карта за всички линии, за студенти - ISIC.
15.00 лв.

Доколкото разбирам е нужна Международната студентска идентификационна карта ISIC.

# 672
  • София
Някой с кола към Мюнхен тези дни? Имам да пратя нещо на сина ми. Мъжът ми трябваше да пътува, но го отложиха за есента и аз увиснах с доставката. А е топло за колет сега...
Чак към 15 август някъде, което едва ли ти върши работа...

# 673
  • Варна
Момичета, благодаря ви на всички включили се по моя въпрос! Много сте ми полезни с инфото. Със сигурност ще разгледаме предложените университети в Германия, както и този в Австрия. За Копенхаген също ме посъветваха да проверя. Лошото, че където съм гледала в Европа (като изключим Великобритания) навсякъде специалностите са мн общи - Бизнес, Икономика, Бизнес администрация, а търсим нещо по-профилирано - финанси, счетоводство, одит. Имаме още време да търсим и мислим, може и да променим критериите.

# 674
  • София
Faith, вижте в Хале Simple Smile

Principles of Management
Principles of Economics
Introduction to Financial Accounting
Mathematics I   
Language
Intermediate Microeconomics      
Cost Accounting
Mathematics II
Statistics I