Медицински университет - тема 2

• 45 348
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Супер! Значи е много вероятно баш това да означава този "допълнителен прием под условие". За сметка на общите бройки за прием. Е, ако са го направили така тихомълком, е адски подмолно!

# 601
sanaka тези бройки не може ли да се отнасят за студенти, чийто обучение се финансира от общините?
Познавам момче,  студент по медицина,  вече трета година на което малка община заплаща обучението. Незнам дали е цялата годишна такса или  просто някаква сума. Познавам родителите,  не го знам от тях.  Просто видях снимките и статията в регионалните новини. Общината е малка, за нея е дейност, а може би и вид отчитане на пари. Незнам обаче условията и задълженията за тази дейност.

# 602
И какво излиза,освен че е много вреден за образованието,този министър е и бързак😀

# 603
  • Пловдив
Аз нещо не схванах замисъла на министъра. Rage
30 места за прием с условие? Какво е условието, никой не е запознат. И защо това условие е само във Варна, ако това е условието за прием обвързан с договор? Ей така си задавам въпроси...

PS. Моя грешка и в СУ имало още 10 места за прием с условие

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 07:54 от mrancho

# 604
А за МУ Плевен знае ли се колко ще бъдат?

# 605
  • Пловдив
120 Медицина
52 Фармация

# 606
Благодаря ти,  mrancho.
Значи и при тях се запазва бройката.....60 момичета и 60 момчета.

# 607
  • София
Не мисля, че в МУ София масово влизат връзкари и преписвачи, ние нито сме лекари, нито сме от София, но да не ти стигне 0.02 и да знаеш, че човекът до теб е преписвал, става много гадно и като запишеш в МУ Плевен например, да те гледат като втора ръка човек.
И защо да е втора ръка  МУ Плевен ? Аз съм завършила МУ Пловдив  и не смятам , че съм "втора ръка".Даже напротив.Но беше отдавна🙂
Разбира се, че не е втора ръка. За обучението в Плевен съм чувала само хубави неща. Предубежденията идват от малкия град и фактът, че за повечето студенти е след трето желание, поради по-трудната логистика за района.
А когато завършиш, никой чак толкова не се интересува от Плевен, Пловдив или София ти е дипломата, важното е да имаш знания и да си работлив.
Къде мога да видя миналогодишните бройки държавна поръчка?

# 608
# 609
  • София
sanaka тези бройки не може ли да се отнасят за студенти, чийто обучение се финансира от общините?
Познавам момче,  студент по медицина,  вече трета година на което малка община заплаща обучението. Незнам дали е цялата годишна такса или  просто някаква сума. Познавам родителите,  не го знам от тях.  Просто видях снимките и статията в регионалните новини. Общината е малка, за нея е дейност, а може би и вид отчитане на пари. Незнам обаче условията и задълженията за тази дейност.
Ако е финансиране с община по някакъв договор само между студента и общината, няма да е отбелязано отделно като бройки за прием, защото университета не го касае кой плаща таксата на студента. А и досега такива бройки "под условие" не е имало в РМС. Нещо ново е това. И тъй като нищо ново нормативно не е приемано /освен ако не съм изпуснала нещо, но принципно следя нормотворчеството на МОН/, вероятно си е баш по тази наредба, която цитирах по-горе. По нея се сключва тристранен договор между студента, работодателя и висшето учебно заведение, а издръжката се плаща от държавния бюджет. Явно Варна, СУ и Стара Загора са си дали съгласието за такъв прием, а другите не са. Но само гадаем в момента, защото информационното затъмнение е пълно. Smirk  Ще се разбере в някакъв момента. Все пак университетите ще трябва да уведомят кандидатите какво ще е това условие, под което ги приемат. Вероятно в последния момент. Както казах, много подмолно, ако е така.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 11:42 от sanaka

# 610
Вчера прочетох за предварителните изпити в МУ Сф. Направи ми впечатление, че са се явили около 400 кандидати, които са 10 и 11 клас?!? Правилно ли разбирам - значи мога да кандидатствам почти две години по-рано? Тоест при късмет и добро стечение изкарвам много добра оценка, спирам да уча и направо се записвам след 2 години, без повече изпити. Ако е така, това само за Сф ли важи или става и при другите МУ в страната?

# 611
  • София
Вчера прочетох за предварителните изпити в МУ Сф. Направи ми впечатление, че са се явили около 400 кандидати, които са 10 и 11 клас?!? Правилно ли разбирам - значи мога да кандидатствам почти две години по-рано? Тоест при късмет и добро стечение изкарвам много добра оценка, спирам да уча и направо се записвам след 2 години, без повече изпити. Ако е така, това само за Сф ли важи или става и при другите МУ в страната?
Не, не си разбрал правилно. Можеш да се явиш на предварителни изпити преди 12-ти клас, но не можеш да кандидастваш. А оценките от тях няма да ти важат за следващата година.

# 612
  • Варненска клюкарка
СУ, Варна и Стара Загора са обявили със звездичка допълнителни места за медицина “допълнителен прием под условие”.
 Това сигурно са тези места, които уж ще са обвързани с трудов договор.
Защо ли само тези университети? Дали ще е като го умувахме тук - някой се явява на изпитите, не му стигат точки за обявените квоти и му предлагат т.н. “допълнителен прием под условие”. Правилния начин и логиката е човек да е информиран предварително, а не да объркват плановете на вече приетите предишните години. Макар, че ако решат да бръкнат и при вече учащите не знам какво би могло да им попречи - в  момента стачките на медиците във Франция са по причина че тяхното министерство е реширло да праща лекари в провинцията.

Колеги на моя студент са споделили, че МУ Варна ще връща пари от спешно увеличената такса на платената Медицина за втория семестър. Още не знаят как ще става връщането - дали по банкова сметка, или ще ги приспадат от таксата за новата учебна година.

За преписването/подсказването, според мен е малко вероятно да се получи успешно, особено пък ако човекът от другата страна е нечия майка, а не да речем някой дълбоко в материята. Преди 3 години съученичка на сина ми се пробва в доста МУ - в Стара Загора изпитите бяха онлайн, проверката на кандидатстващите  се състоеше в това да развъртят устройството за да покажат, че не са си налепили тук там из стаята подсказки, или да ползват допълнително устройство. Беше ангажирала и телефона си и трима подсказвачи, но въпреки това я скъсаха - в теорията минава време докато се търси отговорът, за задачите по химия си трябва решение, особено второто е абсурд да се предаде точно както трябва, нужна е визуализация.

# 613
Не, не си разбрал правилно. Можеш да се явиш на предварителни изпити преди 12-ти клас, но не можеш да кандидастваш. А оценките от тях няма да ти важат за следващата година.

1. Значи това е само за "загрявка", просто да прецениш какво ти е нивото към момента?
2. Ако съм 12 клас и се представя добре на предварителния изпит, тогава може ли да пропусна редовния и да се запиша директно на есен
3. Кои университети правят предарителен изпит и мога ли да се явя на всички? Датите предполагам са различни

# 614
  • София
Това е, за да се запознаеш с формата, да усетиш изпитната обстановка, да видиш как се разпределя времето, да си провериш знанията до момента. Дъщеря ми не се е явявала преди 12-ти клас.
Ако изкараш много високи оценки на предварителните, можеш да не се явяваш на редовните. Оценките от предварителните имат същата сила, като тези от редовните. Ако си се явил и на двете изпитни сесии, взима се по-високата оценка. Ако обаче се яваваш само на предварителните, после трябва да си подадеш документите за кандидатстване в определения срок и да платиш такса за кандидатстване. Записването е след излизане на класирането, а не чак есента.
Можеш да се явиш на всички изпити във всички университети. Предварителни изпити, мисля че няма само в Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт