Медицински университет - тема 2

• 45 749
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
В Пловдив предварителен няма, поне за сега, и на децата които се подготвят за Пловдив им се налага да се явяват в други МУ. От опита ми с явяването на младежа във Варна, няма как да си видиш нивото, защото и материала и формата са много различни от този за който те се подготвят. Радва се, че не е с 2, но не се чувства удовлетворен от резултата си. От полза му е само, че усети какъв е стреса и времето на изпита.

# 616
  • София
В Пловдив предварителен няма, поне за сега, и на децата които се подготвят за Пловдив им се налага да се явяват в други МУ. От опита ми с явяването на младежа във Варна, няма как да си видиш нивото, защото и материала и формата са много различни от този за който те се подготвят. Радва се, че не е с 2, но не се чувства удовлетворен от резултата си. От полза му е само, че усети какъв е стреса и времето на изпита.

то и това не е никак малко, mrancho. да се запознаят с техническите подробности около провеждането на изпита - багажи, позволени и забранени неща, часовници, води, как се предават работите, да усетят как трябва да се разпределя времето, и т.н.

# 617
Беллора, а защото ще връщат част от таксите? Отменено е увеличението им ли? Впрочем какви са таксите за предстоящата учебна година за МУ и СУ? А тези тристранни договори какво поемат, таксите за платено обучение ли?

# 618
  • София
Не. За държавна поръчка.

# 619
Какви разходи в такъв случай, освен таксата за държавна поръчка? Тези бройки под условие с по-нисък бал за прием ли са?

# 620
  • София
Ми, ние още не сме сигурни дори какво е условието, информация няма. Ако е това, вероятно ще са кандидати, на които не им е стигнал бала за бройките без условие. Разбира се, ако се съгласят да бъдат приети "под условие".

# 621
sanaka ако условието е да работи в болница в малък град и тази болница бъде закрита докато бъдещия лекар завърши? Дали как ще се процедира?

# 622
  • София
Не знам, бе, хора! Joy Как да знам нещо, за което още няма никаква информация?
АКО това е въпросното условие и
АКО се урежда по Наредбата, която предполагам /подчертавам - предполагам, не знам/, тогава
ако се закрие болницата без правоприемство, договорът се прекратява и студентът щрака с пръсти. Joy

Нека излезе някаква официална информация и тогава ще можем да обсъждаме повече.

# 623
  • Варненска клюкарка
Беллора, а защото ще връщат част от таксите? Отменено е увеличението им ли?
Предполагам че да, засега няма официална информация, коментира се само сред студентите, но и когато ги изненадаха втория семестър, някои вече знаеха още преди да се появи съобщението на сайта на университета. Знам че пращаха някаква петиция до МОН, тези от дентална изпревариха вдигането на таксата и тяхната се запази същата като от предния семестър, но медиците закъсняха да се организират.

# 624
sanaka не се сърди! В очите ми много знаеш, следиш прием, оценки, балове и правиш статистики.  Уважавам мнението ти.

# 625
  • София
sanaka не се сърди! В очите ми много знаеш, следиш прием, оценки, балове и правиш статистики.  Уважавам мнението ти.
Ама как ще се сърдя? Не си ме разбрала. Няма такова нещо. Simple Smile

# 626
Да питам нещо - ако се явиш на профил на матура или по Биология или по Химия, то тази оценка можеш ли да я ползваш при формирането на бала за  влизане в МУ?
Благодаря предварително.

# 627
  • София
Не, не можеш. Само техните изпити включват в балообразуването. По наредба е така.

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ "МЕДИЦИНА" И "ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "МАГИСТЪР"
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2024 г., доп. - ДВ, бр. 90 от 2024 г.) Приемането на студенти се извършва чрез писмени конкурсни изпити по биология и химия, провеждани по ред, определен от висшето училище. Учебното съдържание за конкурсните изпити се определя в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна и профилирана подготовка по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.
(2) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2024 г.) Конкурсните изпити по ал. 1 се провеждат по график, съгласуван между висшите училища, който не допуска провеждането на конкурсни изпити в един и същ ден в различни висши училища.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 1 от 2024 г.) Приемането на студенти може да се извърши и по реда на чл. 68, ал. 4 и 5 от Закона за висшето образование.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 1 от 2024 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2024 г.) Състезателният бал се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Когато такава оценка липсва, балообразуваща е оценката по български език и литература от дипломата за средно образование или оценката от дипломата за средно образование по официалния език на държавата, в която е завършено средното образование.

# 628
Многооо благодаря за разяснението....

# 629
Интересно ми е тази година таксите за платено обучение какви висоти ще стигнат? Миналата бяха около 13хил, ама ако решат да ги "индексират"...

Общи условия

Активация на акаунт