Медицински университет - тема 2

• 45 292
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
И миналата година бяха много доволни от химията и оценките бяха масово високи, а по био обратното. Доста неприятно изненадани от рязането по био бяха кандидатите. Оставам с впечатлението,че препъникамъкът е биологията в този МУ, за разлика от СУ например.

# 586
Ами биологията в СУ също е препъни камък щом деца с оценка на модул 1 имат 5.00, а на компонент две имат "НЕ", при положение, че са разписали подробно и 4-те теми. Никой не е наясно какъв е критерия при оценката на компонент 2.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 20:05 от Иван Иванов 779077

# 587
Миналата година не беше така с биологията ,но химията беше много трудна. Те могат да твърдят,че всичко са си написали,но дали е така?

Ами биологията в СУ също е препъни камък щом деца с оценка на модул 1 имат 5.00, а на компонент две имат "НЕ", при положение, че са разписали подробно и 4-те теми. Никой не е наясно какъв е критерия при оценката на компонент 2.

# 588
Относно устройствата за преписване - те са толкова миниатюрни, като мънисто са, и с вързана коса няма шанс да се видят в ухото - те са в ушния канал, единственото което е че трябва да се крие комуникационната част, но обикновено това е пълна глупост, нашият асистент по биология ни сподели за сума случаи на бисери от преписвачи с микро слушалки

# 589
  • Пловдив
Докато системата е толкова абсурдна и остаряла, ще има такива шашми. И ще позъфтяват. Технологиите напредват. Хората, които могат да мислят, не са склонни да робуват на закостенели зубрачешки методики, без никакво реално приложение. Изкуственият интелект настъпва и в това направление. Ние искаме с трици, маймуни да ловим. За съжаление медицинските университети, днес, си остават закостеняла динозавърска система. Преподавателите са от друга епоха. В много отношения, държавните структури, са далеч от иновации, вървят по утъпкани коловози. Скучно е, тегаво е, нормално е да се правят опити да излъжат системата, но трудно се излиза от матрицата. Неудобно е да се осъзнае. И да се признае.

# 590
Не мисля, че в МУ София масово влизат връзкари и преписвачи, ние нито сме лекари, нито сме от София, но да не ти стигне 0.02 и да знаеш, че човекът до теб е преписвал, става много гадно и като запишеш в МУ Плевен например, да те гледат като втора ръка човек.
И защо да е втора ръка  МУ Плевен ? Аз съм завършила МУ Пловдив  и не смятам , че съм "втора ръка".Даже напротив.Но беше отдавна🙂

# 591
Съгласна съм на 100%

# 592
  • София
Публикуван е проектът на РМС за утвърждаване на броя на приеманите студенти https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-reshenie-na-minist … balgariya-prez-2/ За МУ София "Медицина" няма промени спрямо миналата година - 180.

# 593
Искам да попитам дали тази година ще има възможност СУ в трето и евентуално четвърто класиране да приемат оценки от други университети?

# 594
  • София
СУ има само две класирания. Ако обяват допълнителен прием септември, в условията за кандидатстване тогава ще упоменат дали ще приемат оценки от други университети.

# 595
  • София
В други теми споделят за заглушаващи устройства по време на изпити, т.е. сигнали, идващи от предаватели отвън към всякакви слушалчици, биха могли да бъдат заглушени по време на изпита. Не е трудно технически и не е скъпо, по този начин биха секнали част от опитите за подсказване и компрометиране на изпита.

Знаете ли кога излизат резултатите от предварителния на МУ София? На някои места казват в средата на месец май, което ми се струва твърде дълго в сравнение с други години. Сега се натрупват доста празнични дни точно в периода, когато би трябвало да излязат резултатите. Pensive

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 08:11 от Frau B.

# 596
  • София
Писах по-горе - обикновено излизат след около една седмица.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 00:10 от sanaka

# 597
СУ, Варна и Стара Загора са обявили със звездичка допълнителни места за медицина “допълнителен прием под условие”.
 Това сигурно са тези места, които уж ще са обвързани с трудов договор.
Аз мислех, че не приеха това предложение.

# 598
  • София
Хъм. Нищо ново прието сега няма. Обаче има една действаща наредба от 2021 - НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗАПЛАЩАНЕТО НА РАЗХОДИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИ СЪС СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ С РАБОТОДАТЕЛ, по силата на която могат да се поемат разходите на студенти, ако има сключен договор с работодател, при който се задължават да работат поне 5 годни. Тя беше с почти нулево приложение досега, но освен въз основа на нея да са обявили този прием.
Колко бяха миналата година бройките в СУ?

# 599
67 бяха миналата година.
Сега за тази са 57 + тези 10 “под условие” - и пак стават 67.
За Фармация са намалени местата в СУ, МУ-Варна, Плевен, Пловдив като гледам. Общо взето навсякъде са поорязали приема.
Само в МУ-София местата са същите за медицина и фармация. Стоматологията пък са орязали там.
 Не съм разглеждала целия файл, защото от ЗИП файла ми се отварят много бавно документите. Утре ще го доразглеждам.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 00:55 от marinadp

Общи условия

Активация на акаунт