Медицински университет - тема 2

• 45 381
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • София
biborana, не си го представяй като кандидатстване за договори. Точно обратното - ако си осигуриш договор, ще можеш да кандидатстваш и за "онези" места. Поне според ЗВО сключеният договор се явява предпоставка за такъв вид държавна поръчка. Никой не може да задължи болниците да сключат договор, с когото им пратят или който им се "падне".
Е, не е така. Няма кандидат-студентите да си търсят договори, а още по-малко ще са сключили такива преди кандидатстването. Като какви ще ги сключат, като още не са приети? Напротив, съответните болници подават заявление за включване в списъка с работодателите, които могат да сключват такива договори, който списък се утвърждава от МС. И от този списък ще се предлага на студентите. Тристранният договор се сключва с вече приет студент. Процедурата е уредена в цитираната от мен наредба, която пък е издадена въз основа на ЗВО. Издръжката на студента се поема 100% от държавата, болниците не участват.
Не мисля, че ще публикуват каквито и да е типови договори. Те уреждат частноправни отношения и няма паралел с договорите по обществени поръчки. Кандидатите вероятно ще подписват предварително съгласие, което ще подават наред с останалите документи за кандидатстване. Ще има най-общи параметри в това съгласие. Почти съм склонна да се обзаложа, че самите договори ще видят едва при записването.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 21:31 от sanaka

# 661
Санака, прочетох я тази наредба, но според мен изобщо не са мислили за медицината, като са я писали. За медицинските специалности ще им трябва нова наредба или поне сериозно да променят тази. Недообмислена е и неприложима дори за другите специалности, а какво остава за медицината, при която системата на образование е много по-комплицирана.
Студентът подписвал договора, след като се запише, като при това договорът се сключвал "при условията на свободно договаряне"  - т.е. приемат те, записваш се и едва тогава започва пазарлъкът за срок, заплата и др. условия .... Да си купиш котка в чувал, дето се вика. Ами ако всички искат в една и съща болница, а пък тя е обявила един договор, нов конкурс ли ще има?

# 662
  • София
Няма проект за нова наредба, нито такъв за изменение на настоящата. Поне аз не откривам. А ако замисляха такава промяна, вече трябваше да има поне проект. Така че това е нормативната уредба към момента. Не знам как ще го отиграят технически, предстои да видим. От приемането на тази наредба през 2021 досега само 27 студента са се "възпозвали" от нея, така че тя няма особено приложение. Joy
Така или иначе, по действащата нормативна уредба договорът се сключва със записан студент. Принципно е възможно да се сключи договор под условие, в случая - отлагателно условие - договорът се подписва преди класирането, но влиза в сила след прием и записване на студента в съответния университет, т.е. след придобиването на качеството "студент". Но това би било малко широко тълкуване на наредбата. А и как ще стане на практика? За тези места трябва да се направи отделно класиране, потенциалните кандидати да отидат до университета, да подпишат договор и едва след подписването на договора да имат право да участват в класирането. Нещо не ми се вижда много изпълнимо. Абе, колкото повече го мисля, толкова повече съм склонна да заложа на 10 от 10 места "под условие" за допълнителния прием на СУ през септември. Joy

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 02:03 от sanaka

# 663
10 са в СУ , 30 във Варна и 18 в Бургас. Това видях. Иначе от от 200 във Варна миналата година, сега са 152. Не броя военните и под условие. Дали всички ще се запълнят, никой не знае.

# 664
  • София
Да, но в СУ имат допълнителен прием през септември, когато обявяват свободните си места по всички специалности и ще видим колко от тези места са се запълнили на редовните класирания.

# 665
  • София
В други теми споделят за заглушаващи устройства по време на изпити, т.е. сигнали, идващи от предаватели отвън към всякакви слушалчици, биха могли да бъдат заглушени по време на изпита. Не е трудно технически и не е скъпо, по този начин биха секнали част от опитите за подсказване и компрометиране на изпита.
 ...
С осен, че не е трудно технически (че и евтино), случайно да сте информирана, че е незаконно?!
Не, не съм.
Асоциирах, че щом се практикува в други бг университети и се знае публично, вероятно може да се приложи и тук, където е в пъти по-важно за всички да влязат само подготвените кандидати, а не такива с микроскопични слушалчици.
Не знам доколко са разпространени такива порочни практики, не съм следила темата допреди няколко месеца.
Както и да е, надявам се и тази година да влязат най-достойните и подготвени и като завършат да лекуват и помагат на хората, а не на търговските фирми.Hands V

# 666
  • София
В други теми споделят за заглушаващи устройства по време на изпити, т.е. сигнали, идващи от предаватели отвън към всякакви слушалчици, биха могли да бъдат заглушени по време на изпита. Не е трудно технически и не е скъпо, по този начин биха секнали част от опитите за подсказване и компрометиране на изпита.
 ...
С осен, че не е трудно технически (че и евтино), случайно да сте информирана, че е незаконно?!
Не, не съм.
Асоциирах, че щом се практикува в други бг университети и се знае публично, вероятно може да се приложи и тук, където е в пъти по-важно за всички да влязат само подготвените кандидати, а не такива с микроскопични слушалчици.
Не знам доколко са разпространени такива порочни практики, не съм следила темата допреди няколко месеца.
Както и да е, надявам се и тази година да влязат най-достойните и подготвени и като завършат да лекуват и помагат на хората, а не на търговските фирми.Hands V
Да, "практикуваше се", но в мин.вр., много години назад, в това число и се обявяваше на театрални постановки, но не е разрешено ползването на смутители. Тези устройства са извън закона (ЗЕС) и съответните подзаконови нормативни документи (правила). 
То е лесно да се открие ползвателя с микро приемателя в ухото, но много ще го заболи и сигурно скоро и музика няма да иска да чува.

# 667
Здравейте,
От МУ-Плевен ми върнаха отговор за минималния бал на класиранията за всички специалности. Прави впечатление, че ми пратиха само първо, второ и трето класиране.
Скрит текст:

# 668
  • София
Някой друг с проблем с достъпа до профила в МУ София?

Благодаря за инфото за миналогодишните балове от Плевен.

# 669
Да, сайта не се отваря на МУ София

# 670
  • София
дава грешки при опит за влизане в профила на кандидата.
дали не качват резултати?

# 671
  • Сандански
дава грешки при опит за влизане в профила на кандидата.
дали не качват резултати?

А дано Simple Smile
От петък е така.

# 672
  • София
Възможно е, мина една седмица от изпитите. Предвид празниците, предполагах, че ще е по-скоро след сряда, но дано ви изненадат с резултати днес и изненадата да е приятна.

# 673
Миналата година бързичко ги качиха,под 10 дена мисля беше. Първо излезе химията,а на следващия ден биологията. Успех, особено стискам палци на момичетата,защото при тях е най-свирепата битка💪

# 674
  • София
въоръжете се с търпение.

МУ-София са пратили имейл до всички кандидати, че резултатите се очакват в края на следващата седмица и няма нужда да се логват в системата да проверяват, защото на всеки ще бъде изпратен имейл, когато са готови.

Общи условия

Активация на акаунт