ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 827
  • 755
  •   1
Отговори
# 735
Едно време са им давали Хумана, а преди това домашно козе мляко, ако нямат кърма.

Тогава са давали и мед, не са чували за ботулинов токсин и алергии, също вино в попарата, мед на бибата, захар във водата, сол при къпане, ракия на венците.. Животът е бил по-различен.
Сега имаме по-голям достъп до информация и избор от продукти.

Това е публичен форум, четат много бременни и майки без опит. Не може да се пише за сокове на 2 месеца и ние да мълчим, че да сме толерантни. Има си норми, а някой ако иска и пица може да даде на бебето, че гледало жално и му се прияло.
Не съм чела изискванията на СЗО, но съм чела книги за отглеждане, захранване и др.

Ако искате да сте максимално близо до природата, на село бабите са късали ябълка от дървото и са я варили в малко вода, след което са я намачквали. Така запазва плодът полезните фибри. В сокът отиват плодовите захари, защо умишлено да вдигаме кр.захар и инсулин и после защо децата в световен мащаб страдат от затлъстяване..
Аз също споделям моето мнение.

Като бях бременна с първото имаше майки, които пишеха, че си позволявали по малко водка или ракия вечер, е как да си замълча.

Бебето на 2 месеца няма още развита храносмилателна система. Даже на едно бебе куче се прави постепенно и правилно захранване..

Всеки си решава какво да прави. Това е моето мнение, изразявам го за другите четящи, които не знаят как да започнат и кога и търсят съвети тук. Не осъждам избора ти, Juji, просто не съм съгласна, това е.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 03:08 от *Sweety*

# 736
На мен ми е ясно, че няма да променя на никой мнението, но пиша, за да имат другите четящи майки достоверна информация.

И не става въпрос за идеология. На запад преди също са захранвали рано, но вместо да разчитат на мнения, се събират данни, обработват се и така се дават нови препоръки. Не е просто ей така на някой защото му е скимнало. Не работи така науката. Има си научен метод, който е много строг и консервативен. Не е лесна работа да се променят препоръките, особено пък като става въпрос за бебета.

Аз говорих с една възрастна жена в САЩ (над 80 години) и тя ми каза как едно време са им казвали лекарите, че кърмата не е достатъчно добра, АМ е много по-добре и направо в родилния дом - хапчета за спиране на кърмата на всички. Е, днес знаем, че кърмата е най-доброто за бебето и е безумие да се твърди, че АМ било по-добре. А и освен това, което Sweety каза, едно време лекарите са изписвали цигари, че и кокаин като лекарство. И са съветвали бременните да пушат, че да са им по-малки бебетата и да се раждат по-лесно. Всичко това естествено днес е отречено, не заради някаква мода, а заради научни изследвания, провеждани с години. Безумно е ние да не се възползваме от труда на всички тези хора, които са събирали, обработвали данните, после анализ са правили с различни статистически методи, после мета анализи на тези изследвания, после сериозно разглеждане на изводите от тези мета анализи от експертите в областта и тн. Иначе който иска, да си гледа бебето с отречени съвети, но да не очаква, че никой няма да му противоречи и че няма да каже на четящите какъв е сегашният научен консенсус.

# 737
Момичета, нека запазим добрия тон и се подкрепяме както винаги досега, хубаво е да си даваме съвети, но както и преди се е случвало да не се съдим за решенията си (знам, че това всъщност не е цел на никого тук, но е лесно в коментари така да прозвучи). Всички тук сме с глава на раменете и очевидно имаме достъп до интернет, информация и лекари - всеки сам си гледа бебетата и решава кое да прави и да не прави. За мен лично е полезно да видя на кой какви съвети му дават и как процедира, имаме мами в различни страни и често има разминавания, за някои неща като риск с одеалца, упражнения за развитие съветите са по-категорични и т.н., но нека винаги подхождаме и с емпатия, защото ако се съдим една друга за всяка ще се намери по нещо, което не прави както трябва и това може да доведе до страх да споделим, което всъщност е целта на форума. Дори едни да са прави много майки тук търсят подкрепа и все си мисля, че и тези, които четат би трябвало да са достатъчно критични, че да не решават всичко според един коментар.
Казвам го, защото помня един коментар, от който ме заболя много в близначешката тема, че раждането на близнаци естествено било пълен абсурд и майките, които го правели подлагали бебетата на риск и че кърменето им ексклузивно уж било заради егото на майката. Въпреки, че знам, че съм направила всичко одобрено от лекари и съм доста добре информирана и т.н. тогава се почувствах, че едва ли не според някои съм лоша майка да позволя да не ме срежат, а да родя естествено (пълни глупости, но да не подхващаме и тази дълга тема, просто споменавам колко е лесно дори едно мнение да разклати и без това крехката ни психика след раждането)

Както знаете аз също съм по фактите и науката, но нека уважаваме решенията на всяка майка.

За млякото някой беше питал на стайна температура дали го оставяте. Този въпрос много ме вълнуваше, защото се случва да искат понякога след час - два и да е таткото да даде изцедена. Казаха ни, че 4 часа може на стайна темп, но ако е било в хладилник и се затопли трябва да се даде до най-много час, а не да се връща в хладилника, ако не е изпито. Съображенията са бактерии и тяхното рязпространение, което спира в по-студени среди след началното изцеждане. Най-доброто било веднага след цедене в хладилника, но в неонатологията ни казаха, че под 25 градуса имаме около 4 часа да стои на стайна температура. Така, че не знам какво е най-добре. Обикновено аз след цедене го предлагам до около час и после в хладилника - просто знам, че го обичат свежо, а не седяло в хладилника (може би променя малко мириса си от хладилника). Какви съвети са ви давали на вас за това?

Между другото сигурно помните, че малката се дърпаше на шише винаги. Смених шишето, но открих нещо странно, може да е пълна лудост. Тя приема с охота шише, но ако съм цедила с помпата към стената, а не с беЗжичната. Възможно ли е изобщо това? Единствената ми нормална теория е, че фланговете на безжичната са силиконови и може би променят мириса или вкуса? Нямам идея как е възможно изобщо, но ако изцедя с едната помпа го приема, ако е с другата се дърпа. Шах…

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 06:39 от Джу06

# 738
4 часа на стайна температура си е ок млякото, стига в стаята да не е 30 градуса 🤫😁

# 739
Sweety и  Zimk ,

Едно е да изразяваш мнение, друго е да налагаш своето мнение като единствено вярно и да си професор във всичко.

Навсякъде ще се намери по някой, който да не знае тънката граница, как да бъде авторитет,  без да засяга достойнството на другите хора.  Не е нормално човек да е рязък и нападателен, за всяка нещо което не му изнася, Zimk. И преди ти бях писала конкретно към теб относно добрия тон.

Защото когато някой прави нещо,  което "не одобрявате" веднага го нападате, а другите хора обикновено приемат и просто казват възпитано и така, че да не засегнат другия.
Чела съм тук във форума, за случаи с мами, които правят наистина сериозни грешки с бебетата си, неопитни, и другите ги напътстват, а не ги критикуват. Защо трябва да има нападане и етикети.

Например изказването  гледай си бебето  с отречени методи е грубо.
Какво да кажа. Опираме  явно и до липса на възпитание.

Точно в това е разликата.

Джу, И стана тук така, че не може  да споделиш спокойно нищо.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 08:42 от Juji 1

# 740
Изразяването на мнение, различно от твоето не е нападане.
Не може да се включва мама с въпрос и нужда от помощ и да се съветва за захранване във втори месец, а всички да си мълчим, че иначе се приема като спор.
Нали темата е информативна и за взаимопомощ.

И на Лунатичка бях казала, че не е ок да го остави мокро цяла нощ.

Ясно е, че всеки си прави, каквото си поиска. Аз също и имам право на мнение.
Никой не е бил груб към теб, Juji, нито те е обидил.

А бебетата си показват, че са готови за захранване, когато могат да седят седнали, на 2 месеца, горките, не знаят къде се намират още..
Аз спирам по темата.

На колко месеца е вашето бебече и първо със сокче ли започнахте захранване?

Моето бебче пие по малко ябълков и морковен сок откакто стана на два месеца.
Тя върви напред и си показа, че е готова. Голямата ми дъщеря започна със сокче в четвърти месец, но не го искаше и всъщност започнахме с пюретата.  

Това, че за някои неща сме на различно мнение и не всеки захранва според съвременните препоръки на СЗО, не означава, че всяко различно мнение е грешно мнение. 🤗🤗🤗🤗🤗

Sway и Leylah, много хубави полезни триколка и килимчета. ☺️

Джу, много хубава кошара. 🙂

Извинявам се, ако сте разбрали въпроса ми като упрек - не е бил такъв. 🩵Стана ми итересно, защото все още не съм обсъдила с педиатър кога да захранвам и с какво да започна. Как се разбира кога бебето е готово за захранване?

# 741
  • София
СЗО препоръчва това и онова, поради тези и тези причини, звучи много по-добре от ама как може да правите това и онова, не знаете ли, че СЗО казва това и онова Wink Това ще кажа по темата.

Иначе аз чета с интерес всички мнения, понеже ми е първо дете, нямам опит и всяка информация ми е ценна, а тук пишат хора, чели много повече от мен и с повече опит. Определено натежават научно доказаните методи, но е много по-лесно човек да бъде убеден да ги следва, когато информацията му е предоставена неутрално, вместо с лична оценка.

Смятам всяка майка иска най-доброто за детето си и вярвам, че всяка смята, че прави точно това, когато взима дадено решение. Спокоен ден, мами Hug

ПП: Зимко, това че едно време лекарите са препоръчвали едни неща, а после се е оказало, че те не просто не са здравословни, а направо вредни, е една от причините хората да са скептични. Смятат, че същото може да се случи с днешните препоръки. Разбира се, науката в напреднала много от тогава, но все още не може да гарантира, че е изчислила всичко. Както днес глутенът е вреден, така утре може да се окаже, че липсата му води до други неприятни последствия.

# 742
sway, много благодаря за линка за килимчето! И аз си търсех подобно, ще поръчам от сайта.

Не съм достатъчно компетентна, за да коментирам темата със соковете, но аз лично не бих захранила с плод преди да съм предложила зеленчуците. Логиката е; че ако бебето пробва сладко преди солено (по-скоро безвкусно, понеже е без сол), може и да откаже зеленчуковото пюре.

Без да се заяждам, но бебе на 2 месеца да мляска и да гледа втренчено родителите си не е нещо невиждано. Да, на 4,5,6 месеца може да реша, че е гладно; ама на 2 ми е странно, дори да върви голямо детето. И все пак, всяка мама си преценява за своето дете!

От тук нататък ще имаме все повече разногласия, недейте да се обиждате толкова лесно. Не виждам някой да обижда някого, просто е нормално, когато съвременните съвети за захранване са да се започне от 6 месеца, да има мнозинство от майки, които така са решили да подходят.

# 743
Който каза, че не знаят къде се намират бебетата на два месеца, не знам дали помни, когато написах, че давам по малко сокче, малко пюренце, малко чайче...Мъничко. И само ако бебето иска и му е добре. Това не е същинско захранване, а може би опитване по скоро, зависи кой как го тълкува. Също и че всяко бебе се развива различно, някои вървят напред, други по-бавно. Simple Smile

Спокоен ден и на теб, Лъвица.
В първия абзац на мнението ти много точно си го казала. Няма нужда  повече да се обяснявам аз по темата.

Джу,
Защо да не е правилно да се родят естествено близнаци и да се кърмят ексклузивно? За първи път чувам.

Mommy, не говоря за обида, а по скоро че е грубо поднесена критика и другото е, че не може някой да твърди, че само неговото мнение е правилно. Аз уважавам мнението на всички и очаквам същото.
За сладко и солено, и аз мисля така. Първото ми дете определено проявяваше предпочитания към сладките плодови пюрета, отколкото към зеленчуковите. А беше захранена с зеленчуково пюре, както си е официалният ред.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 09:30 от Juji 1

# 744
Много доктори съветват за секцио само като чуят близнаци, за да е "режисирано" раждането, един вид по-лесно и за тях. Ако няма предпоставки за секцио, разбира се, че могат да се родят нормално и е похвално, че Джу ги роди така, а също и че е отдадена кърмачка.

Някоя от вас мисли ли, че бебето ѝ го сърбят венците? Аз съм сигурна, че е така при моето, не просто лапа всичко, а направо си чеше венците и го болят понякога.

# 745
Здравейте аз също бях в тази ситуация нападната за това че съм спряла нощното хранене на бебето и от тогава спрях да пиша само ви чета защото ми е първо бебе и нямам опит.Ни да ви кажа само тези които сте раждали и не ви е първо бебе не сте по добри майки от нас само заради опита си.Съвет от мен бъдете по мили в критиките някой път сте доста груби.Аз наистина не смея вече да споделя нищо тук защото не знам какво че ми се отговори,а в момента нямам нужда от груби коментари и без това всеки ден се чудя дали всичко правя правилно.Хубав ден на всички да са здрави и щастливи бебоците ви

# 746
Съгласна съм с Juji 1. Този тон "задължително се прави така" и "в никакъв случай" не е приятен за четене. За много неща най-разпространеният подход не е единственият правилен. За мен, ако детето е здраво и се чувства добре, всичко е наред. Младите неопитни майки ще си проучат каквото ги интересува и ще си решат какво да правят.

Juji 1, понеже не бях разбрала, че си давала сок и пюре на 2-месечно бебе, щом имаш опит в това, да те питам. Как ги приема детето? Има ли някакви негативи, които забелязваш? Или позитиви? След лъжичка пюре яде ли по-малко кърма/АМ или малкото количество не му действа хранително? Как избираш дали да е плодово или зеленчуково?
Подходът ти ми звучи като ЗВБ, макар и ранно. Някой тук спомена пица. Точно вчера ядох пица и малката така ме гледаше в устата, че ми се искаше да ѝ дам да си близне Grinning

# 747
Аз си държа на моето - те бабите някога близнаците все със секцио са ги раждали 😁 Това в кръга на шегата.
Всяко дете е различно, всяка майка е различна, всяка култура е различна. Във всички части на света деца се гледат различно, пък всички са отгледани. Американците като захранваха, като луди първо със сок от портокал?! На мен ми звучи откачено, но...
Аз обмислям да започна със пюре от тиква, заради акането. Бебо продължава да си го прави през 10+ дни. Очаквах по-бързо да се регулира и на следващата консултация, ще го обсъдя с педиатърката.
Моята кърма мисля, че официално приключи. Както вече споделях - колкото повече кърмя и цедя, толкова по- малко имам. Вече съм на около 10 мл за 3 часа. А честно вече съм уморена по цял ден да ми виси или той /което е доста трудно, защото се изнервя, че няма какво да суче/ или помпата. Възхищавам се на майките, които имат тази воля и упорство да се борят седмици и месеци, за да увеличат кърмата.
Янинка много си права - на мен ми е 3-то дете, а се чувствам все едно сега се уча как се гледа дете. Постоянно чета, събирам мнения, чудя се дали така, дали иначе, на кой да вярвам. Не мисля, че има от какво да се притесняваш. Смятам, че все пак тук успяваме да запазим добър тон, я влезте да прочетете някоя тема за захранване с кисело мляко на под 6м. Там, ако има как и до бой ще стигнат 😄
Ако бебето ти е здраво и щастливо - правиш всичко както трябва!
Аз съм хранена с кисело мляко от 2-3 месеца, баща ми е хранен с Хумана и е бил толкова дебел, че е започнал да седи на 8+ месеца,  сестрата на баба ми й докарала културен шок, като си нахранила детето с чорба от боб на 40 дни. Истории много, мнения много, всеки си знае за себе си.
И не съм съгласна, че като ни четат бъдещи и неопитни майки - даваме лоши съвети. Освен ако Juji не е известен инфлуенсър и лайф-коучър, а аз да не съм разбрала. Всеки си набавя информация от различни източници и си взима решение.
Гледайте малко над нещата и с усмивка ☺️

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 09:51 от Leylah

# 748
Ехх, много обидчиви сте били. Правете си каквото си знаете, никой не ви спира.
Янинка Именно, че нямате явно опит и знания, но и желание да се научите. А също и спорите и се обяснявате, когато някой ви каже, че не е редно, ако бебето нощем се събуди гладно, да му се бутне бибата. И да имало само 3-4 хранения на няма и 3 месеца бебе.
Иначе уж питате за съвет, а реално чуждото мнение не се приема и сте обидени.

Не е ок да се спира нощното хранене на малко бебе, независимо, че може да заспи, когато се събуди, залъгано с биба, вода, люшкане и т.н.

Има си норми на отглеждане, захранване и т.н.

Да си заравяме главата в пясъка, че някой да не се обиди.

Имаше случай на американка, оставила бебето на 1-2г за няколко дни само в кошарата с шише мляко. С фатален изход е случая.
Различни майки, деца, култури.

# 749
Янинка, аз си спомням, че през деня не ти беше лесно и май имаше повръщане. Дано да има вече и по-добри дни. На мен ми помага да чета и такива мнения, както вече бях писала.

Sway, наложи се да потърся тази песен Арам зам зам, въобще не съм в крак с новите тенденции. При нас сме на Вълкът и седемте козлета и Ау, от глад умирам.

Общи условия

Активация на акаунт