ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 647
  • 755
  •   1
Отговори
# 750
Leylah, а бебо наддава ли добре?
Даваш ли вода? Има и бебешки чайове, които са за колики, но биха спомогнали за запека (не се препоръчва вода и чай от СЗО, знам).
Ако даваш дори малко кърма, хапвай ти разхлабващи продукти. А ако сте на АМ, може би педиатър ще трябва да го смени.
Тиквата е иначе добре като за старт, но е още раничко (да не се обидиш).

# 751
Да, това с раждането на близнаците секцио беше точно повод да влязат момичетата в спор, аз даже не се намесих тогава, защото имах за сравнение само Франция в това. Тези, които казваха, че са против, изтъкнаха, че е рисковано, със секцио всичко било сигурно - мнение, с което не съм съгласна, защото всяко раждане крие рискове. Намесиха се няколко майки, които казаха, че препоръките за автоматично секцио са най-вече в България заради причини като да е програмирано в удобен ден и дори, че се плаща за секцио. Ако наистина е това, е тъжно. Тук секцио се прави, ако се налага и позицията не предлага опция за естествено. В стаята имаше цяла тълпа от лекари и готовност за всичко, бях уверена в екипа си. Мисля, че една от причините майките да бяха толкова против беше, че след първото бебче, ако лекарите не действат бързо второто може да се врътне и да е секцио. Случи се на една мама, която роди малко след мен в близначешката тема. Ние бяхме готови за секцио по всяко време, и бях приела тази възможност. Нито сме настоявали за естествено, аз от началото декларирах да ме правят каквото искат (за ужас на приятеля ми) стига бебетата да са добре.

А иначе там се изпокараха за кърмата, даже имаше коментар, че АМ е същото нещо едва ли не и майката трябвало да е адекватна и да се кърми било само за его и загуба на време. Там също не се намесих, безсмислено да се спори на тази тема. Някои майки нямат опция да кърмят и да, АМ е добра алтернатива. Но, за мен кърменето е по-лесно дори от шишетата и се чувствам адекватна или по-точно достатъчно неадекватна като тези с АМ Joy а за ползите на кърменето мисля, че се знаят, не се намесих, защото там ми прозвуча като някакво нападение всеки към всеки, ако някой реши да се откаже, в което няма срамно. Кърмене на близнаци си е цял спорт и редовно ме питат ‘ама ти още ли’. Докато има и се справяме - още.

Истина е, че тук сме по-учтиви, там тонът наистина не ми допадна. Имаше дори опити да разубедят майка да има близнаци (изкараха го ужасно и рискована бременност) - горката нова мама, не я видях повече, но думите си бяха брутални. Абе друг вайб (каква е алтернативата на ‘вайб’ на български??)

Leylah, гадно за кърмата, но ако наистина е толкова малко си е направо мъка. Както винаги, не всичко е на всяка цена. Мисля, че тук всички знаят колко в трудоемко с изцеждането, цял късмет си е да имаш достатъчно кърма. Затова някои консултанти по кърмене ме ядосват като казват ‘няма майка да няма мляко’ - ако беше така нямаше да е пълно с най-различни книги, рецепти, хапчета, чайове и…консултанти. Процентът на жени, които трудно стимулират лактацията е голям - дали е заради начина по който живеем, храната и каквото слагат в нея, или винаги е било така и е имало недохранени бебчета..не знам. Ако някой е чел статистики би ми било интересно.

Ах, Дана! Съвсем забравих за вълка и седемте козлета, а я обожавах. Вчера пяхме ‘може ли шааааро да разбере’ понеже имаме сняг.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 10:27 от Джу06

# 752
Янинка,
Дано да няма груби коментари вече тук.
Как сте сега?

Skady,
Дала съм и на бебка сокче от ябълка, морков, много рядко пюре от морков (като супа с морков и кърма) и после пюре от морков с мъничко кърма. Пила е чайче от мента. Почнах с морков да не е сладко плодче, но не и безвкусен зеленчук, то всъщност кърмата и АМ ги подслаждат леко. От лъжичка пюре не и се повлиява количеството мляко след това, а като пие например 20 грама сок ги смятам към млякото като общо количество.  
Следващото, което ще дам е чай от шипка, после картофено пюре. Мислех да дам сок от слива и грозде, но може би ще им изчакам сезона, за да са домашни.
Нямам проблеми освен със сокчето на Хип, което повърна, въпреки че съвсем малко пи, явно не и хареса. Аз по принцип много ги харесвам, голямата отгледах с тях, ще видим тук явно ще е друго, предпочита си домашно. Сокът от морков не го искаше почти. Не я карам. Редът е, че предлагам най-малко дразнещите храни и най-лесно смилаеми както ти е във всеки тип захранване. Водя се по усета си също така, нещо което не съм правила с голямата, там се ръководих от учебник и от мнението на свекърва ми, която беше медицинска сестра в неонатологията и каквото кажеше, се слушаше.
Права си, прилича на ЗВБ, макар и ранно.
Реагира с интерес и си хапва с желание. По мъничко обаче все още.
Негатив при по-гъстото пюре, не е свикнала да преглъща и я хвана страх като че ли, затова задържах нещата и  разреждам повече пюренцето.  Все още сме на една лъжичка само, като се разреди стават три. Тя просто опитва, няма интерес да се нахрани само с това. Но определено се наслаждава. Това е и позитивът - щастлива и спокойна бебка, а аз едно по едно отмятам алергенчета от списъка.

Кой разказа за бобената чорба на 40 дни, разсмя ме...Аз дадох на моята да близне от пръста ми една капка от  чорба леща, много и хареса, очите и блеснаха. Ее, наистина не може да се сравни с безвкусните пюрета, не са глупави бебетата. 🤣🤣🤣🤣🤣

За запек да кажа, че когато не дам сок или вода на моята, тя се запича, отпреди я тормози запекът, стигнахме до клизмички.  Но когато за целия ден е изпила 20 мл.вода и 30 мл сок, това винагии и помага и няма мъчителен запек. Не агитирам никого, споделям моят опит. Разхлабваше и я и когато имах много кърма, но сега вече е слаба работа, въпреки че отново малко се увеличи.

Съгласна съм с Juji 1. Този тон "задължително се прави така" и "в никакъв случай" не е приятен за четене. За много неща най-разпространеният подход не е единственият правилен. За мен, ако детето е здраво и се чувства добре, всичко е наред. Младите неопитни майки ще си проучат каквото ги интересува и ще си решат какво да правят.

Juji 1, понеже не бях разбрала, че си давала сок и пюре на 2-месечно бебе, щом имаш опит в това, да те питам. Как ги приема детето? Има ли някакви негативи, които забелязваш? Или позитиви? След лъжичка пюре яде ли по-малко кърма/АМ или малкото количество не му действа хранително? Как избираш дали да е плодово или зеленчуково?
Подходът ти ми звучи като ЗВБ, макар и ранно. Някой тук спомена пица. Точно вчера ядох пица и малката така ме гледаше в устата, че ми се искаше да ѝ дам да си близне Grinning

# 753
Давам му по малко вода, въпреки, че той изобщо не й е фен. Дори понякога повръща от 2 глътки. Наддава като по учебник. Така е откакто стана на около 1 месец. Няма подуване, няма твърд корем, спокоен и усмихнат е, трътка си нормално. Опитах със храната, която аз ям - нямаше резултат. Имаше де, но за мен, не за него ☺️
Сменихме 2 пъти млякото и нищо.

# 754
Въпреки, че ми е второ бебе, аз също влизам почти всеки ден и чета с интерес групата ни. Признавам, че подминавам мненията, с които не съм съгласна, защото е много лесно да засегнеш някой, когато не е срещу теб и не може да усети тона и нагласата ти. Дори намерението ти да е било да помогнеш или да дадеш храна за размисъл, почти винаги “засегнатата” страна го интерпретира като нападка.

Аз също винаги взимам решенията за децата си на базата на съвременните препоръки и научно доказани тези. Ясно е, че след 20 години половината от днешните практики най-вероятно ще бъдат опровергани, но защо да следваме тези от преди 20 години, които доказано са били грешни. И все пак всяка мама избира как да гледа бебето си, кой съвет да приеме и кой да подмине. Всяка от нас е тук най-вече за морална подкрепа, да види, че не е сама в трудните моменти с малкото човече и тук там да намери нещо ново и полезно, което не е прочела и видяла в безбройните уебинари, книги, статии и доклади.

Leylah, разбирам желанието ти да даваш така ценната кърма на бебчето ти, но вече си направила всичко по силите си и наистина за 10 мл не си заслужава. Потупай се по рамото сама и си кажи, че трите месеца, в които е приемал кърма не са малко и са му дали безценни вещества и имунитет.

# 755
Заповядайте в новата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1733727.new#new

Общи условия

Активация на акаунт