Полип и проблем със забременяването

• 307
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте на 39 съм и след 6 месеца неуспех зо бебе отидох на лекар . Всички изследвания: микробиология,  цветна снимка, имям овулация и точен цикъл, хормоните са ми наред/ само плолактина е на горната граница / и ми дадоха хапчета. Установи се , че имам полип .Приятеля ми ще си праве спермограма и ако тя е наред смятате ли , че след премахване на полипа може по естествен начин да стане ,като съм на 39 ,да се пробва след премахване на полипа или направо с други методи да се пробва/ инсеменация, инвитро /

# 1
  • София
Възможно е, но не споменавате колко е яйчниковият резерв. Това си е доста важно.

# 2
В норма е 1.69 лекарката каза че и добре

# 3
  • Sofia
Не виждам инсеминацията с какво би помогнала. Тя просто имитира полов акт и не е с много висок процент на успеваемост.

Помага ако трябва да има  селекция на сперматозоидите. Това се налага, когато мъжът има лоша спермограма и по този начин помагат на най-качествените сперматозоиди да изминат пътя до матката безпрепятствено. (По-голямата част от сперматозоидите умират още във влагалището. Чрез инсеминацията им се спестява този път).
Също така може да се таймира овулацията, за да се улучи точният момент. Ама тя овулацията може да се таймира и без инсеминация.

Другата полза от инсеминацията е чисто бюрократична : за да се възползвате от инвитро по фонд (без други показания) Ви трябват 4 неуспешни инсеминации.

Най-добре си намерете добър репродуктивен специалист и следвайте препоръките му.

Много вероятно е обаче, проблемът да е в качеството на яйцеклетките. Резервът може да Ви е добър, но никой не може да каже яйцеклетките Ви с какво качество са.
- На 20г. примерно 80% от яйцеклетките са с добро качество и 20 % да са с лошо (тоест са негодни за оплождане или за здраво бебе).
- На 30г. примерно 50 % ще са с добро качество, а другите 50 % - с лошо.
- На около 40 вече процентите започват да се обръщат : примерно само 20 % ще са с добро качество и 80% ще са с лошо.

Тоест на около 40г (при липса на други здравословни проблеми) ще Ви отнеме повече време докато попаднете на яйцеклетка с добро качество, годна за оплождане.

Разбира се всичко е индивидуално и зависи от вашите гени и начина Ви на живот и хранене. Може и след първия месец опити да се забременее.
Аз забрененях естествено на 39г, но бременността не се разви (най-вероятно бяхме попаднали именно на некачествен материал).
После забременях пак естествено на 41г, този път успешно.

Следете се при репродуктивен специалист и той ще Ви каже най-добре какъв трябва да е подходът при Вас.

Общи условия

Активация на акаунт