Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 44 041
  • 775
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Скрити. Joy

# 316
Говоря основно за когнитивни такива -  памет (зрителна, слухова), концентрация, интерес към книжки и занимания за възрастта, интерес към числа/смятане - не съм педагог, изреждам като обикновен родител..

# 317
Може да има дадености, виждам го и правя разлика между двете ми деца. Първото определено имаше такива, най-вече свързани с памет, концентрация и способност да учи езици, всичко това без ние да участваме със занимания. Приеха го в училище с изпит, за който много други се подготвят усилено, тя си се занимаваше сам сама вкъщи, аз помагах покрай останалите ми задължения. Второто пък не е така, по-скоро е "стандартно" дете, просто няма такива наклонности, не бих я категоризирала като глупава обаче.  Голямото и сега се оправя само в училище, не си спомням дори веднъж да съм помогнала за нещо.
P.S. И двете на 2г. са били с памперс и биберон Grinning

# 318
  • София
Санака,  как така не може две дипломи по МОН? Повече от половината ми съученици сме с по 2 такива- НПМГ + Езикова Гимназия (СМГ + Езикова гимназия), като за Езиковата държахме приравнителни само по език. Сега забранено ли е вече това? Наистина за гимназия е, но защо пък да не може примерно и за начален етап-учиш в частно училище с английски, а детето държи към ДУ с немски, с изпит само по немски?

# 319
  • София
Не знам как е било уредено нормативно това навремето, но сега законът изрично забранява да се учи едновременно в различни форми на обучение.

# 320
  • София
Ами навремето не сме учили реално в различни форми на обучение, а само се явявахме на изпити за съответният език- кой избрал английски, немски, френски и т.н. Ти си учиш реално в твоята гимназия, а накрая на годината плащаш някаква такса и се явяваш на "приравнителен" изпит. Накрая получаваш диплома, че си завършил като частен ученик съответната езикова гимназия.
Явно вече не може (не споря с теб, защото ти си навътре в тези неща сега).
 Само да кажа, че самата диплома, абсолютно никога и никъде не ми е трябвала, ценно беше, че се подготвях по езика, което помогна и си сверявахме часовника къде сме. Сега това може да се постигне с много сертификати и изобщо не виждам смисъл да се прави, може и за това да са го махнали.

# 321
  • София
Ами сега индивидуалната и самостоятелната форма на обучение са точно това - учиш сам и накрая се явяваш на изпити. Но към едно училище и получаваш диплома само от него, понятие "частен ученик" в този смисъл не съществува. И, да, напълно безсмислено би било такова нещо сега. Ниво на език се установява със съответния международно признат сертификат, а не с това кое училище си завършил.

# 322
И двете имате право. Моя съученичка от НЕГ завърши кат частна ученичка и Английската гимназия и взе две дипломи. Но това имаше смисъл тогава, а днес вече не.

# 323
  • София
Да, аз знам, че е имало такава възможност навремето, но не съм проучвала нормативната й основа, защото не ме е интересувало /и продължава да не ме интересува Joy /. Сега обаче няма. Преди 15-тина години имаше идея /май на Игнатов/ за връщане и разширяване на тази възможност - не само за друг език, но и за други профили, които твоето училище не предлага /математика, информатика и т.н./. Но остана само идея.

# 324
  • София
И двете имате право. Моя съученичка от НЕГ завърши кат частна ученичка и Английската гимназия и взе две дипломи. Но това имаше смисъл тогава, а днес вече не.
Ама ние не сме спорили, просто си обяснявахме как е било преди и как е сега Grinning Grinning Grinning

Както и да е да се върна на първоначалният въпрос на дамата- две дипломи от МОН са безмислени, за това явно и законово го няма вече. Ако искате заради езика - има сертификации, които са много по-добре признати.
 Ако детето ви е в училище, което не е по МОН, то няма проблем да се яви на приравнителни към ДУ, но те ЧУ, които не са би трябвало да могат да ви насочат (обикновено имат договори с някое учили и децата, които искат се явяват там).

# 325
Отново да попитам изключително тъп въпрос :

Ако едно училище е регистрирано в МОН като "начално", до кой клас има право да обучава?

Или ако трябва да съм по-конкретна - обучението до кой клас ще бъде признато от МОН?

Пример  - ЧУ Х има лиценз за "начално училище", т.е. има право да обучава до 4 клас, вкл. и обучението в тези класове да се признае от МОН.

Ако същото ЧУ има 5, 6 и 7 класове - дипломите от тези класове ще бъдат ли признати от МОН? Или децата просто си се обучават, но няма да получат диплома от МОН (поне не и от училището - т.е. влизаме в ситуация, свързана с предишната дискусия - приравнителни изпити).

# 326
  • София
Аз и други мои съученици от НЕГ имаме такава втора "диплома". Така й се казваше, ама тя  е всъщност едно хвърчащо листче А4, издадено от втората езикова. В него няма разбираемо оценки по предметите в гимназиален курс, понеже те са си изучавани само в гимназия 1.  Някога хората го правеха това упражнение, понеже завършването на езикова беше  единственото доказателство на хартия, че знаеш съответния език. Дори и тогава, не че съм пробвала с нея (само с тази от ЕГ 1), не мисля, че можеше да  кандидастваш във ВУЗ с тази "диплома". Така че според мен никога е нямало опция да имаш две истински дипломи - и тогава, и сега. Малко ми прилича опцията тогава  на сегашния сертификатен изпит DSD по немски. Последната буква в абреваиатурата е зa диплома и много хора грешно я определят като немска такава.  Чист езиков сертификат си е само.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 12:20 от Просто русалка

# 327
  • София
Отново да попитам изключително тъп въпрос :

Ако едно училище е регистрирано в МОН като "начално", до кой клас има право да обучава?

Или ако трябва да съм по-конкретна - обучението до кой клас ще бъде признато от МОН?

Пример  - ЧУ Х има лиценз за "начално училище", т.е. има право да обучава до 4 клас, вкл. и обучението в тези класове да се признае от МОН.

Ако същото ЧУ има 5, 6 и 7 класове - дипломите от тези класове ще бъдат ли признати от МОН? Или децата просто си се обучават, но няма да получат диплома от МОН (поне не и от училището - т.е. влизаме в ситуация, свързана с предишната дискусия - приравнителни изпити).
Всяко училище може да обучава/издава дипломи само за етапа, за който е регистрирано. Ако е регистрирано като начално, няма право да издава български дипломи за основно образование. Фюжън в началото, когато още не беше регистрирано в МОН прилагаше някаква витиевата схема - то ообучаваше, но удостоверенията за завършен клас/етап се издаваха от едно ДУ. Най-вероятно децата са се водили в самостоятелна форма на обучение към въпросното ДУ.

Русалка, да, две истинскш пълноправни дипломи никога не е имало. Аз не съв виждала физически как иглежда тази "втора" диплома, но си я представям по-скоро като някакво удостоверение, удостоверяващо постигнати резултати по съответния език, отговарящи на нивото на съответната ЕГ.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 12:25 от sanaka

# 328
Е, то самото й име DSD - Deutsches SprachDiplom си значи езикова диплома 😀

# 329
  • София

Русалка, да, две истинскш пълноправни дипломи никога не е имало. Аз не съв виждала физически как иглежда тази "втора" диплома, но си я представям по-скоро като някакво удостоверение, удостоверяващо постигнати резултати по съответния език, отговарящи на нивото на съответната ЕГ.
Вярно е маркираното, но нека уточним все пак, че става дума  само за коментираното нагоре, а именно за две пълноправни дипломи от две бг училища. Иначе към днешна дата две дипломи има - в АК, в паралелките на немския отдел на НЕГ, вероятно и другаде. Друг е въпросът къде се признават за по-горни образователни етапи. С  тях в БГ университете вероятно не можеш да следваш или ако може, сигурно ще те третират като чужденец. Но примерно и с двете от НЕГ можеш да  следваш спокойно  в повечето от държавите в ЕU/ЕЕА. Сигурно и в други би могло, ако са и със съответния профил, нужен  на места за конкретна специалност.

Ми да, именно, Мецане, нали затова казах, че ми изглеждат двете неща еднакви  като тежест - тогавашната "диплома" от друга ЕГ и днешният сертификат за език. А това, че има недочели/недоразбрали какво се крие зад  буквата S не е мой проблем Simple Smile. Но е факт, че има много заблудени,, дори тук във форума е имало във времето потребители, които смятат, че децата им имат И немска диплома.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 12:52 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт