MacBook за първи път

• 1 254
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте! Реших да сменя лаптопа си и съм се спряла на Apple MacBook, тъй като телефонът ми е Apple вече от много години и не бих го заменила с друг, предполагам, че и с лаптопа ще стане така, но имам някои въпроси. Първо искам да предупредя, че не разбирам особено от лаптопи/компютри, купувам си нов (по-евтин до сега), без да избирам много, много, каквото ми препоръчат в магазина, през 5-6 години когато старият вече прави проблеми, така че не се смейте ако задавам глупави въпроси 😀

Спрях се на тези:
•   Лаптоп Apple MacBook Air 13.3" 256GB Space Gray mgn63 , 13.30 , 256GB SSD , 8 , Apple 7 Core GPU , Apple M1 Octa Core , Mac OS

•   ЛАПТОП APPLE MACBOOK MBA 13.3 MGN63ZE/A SPG
Мисля, че са едни и същи.

Главно заради цената, защото не ми се отделят по-големи суми на този етап. Ще се използва за работа в офиса и вкъщи. Главно с Майкрософт офис, интернет, разни програмки, документи.
- Искам да попитам според вас тази памет достатъчна ли е (в момента дори не знам старият лаптоп с колко памет е)?
- Нещата и работата в офис пакета същите ли са?
- Има ли място за поставяне на диск и USB Joy
- През колко време трябва да се преинсталира?
- На колко време сменяте лаптопите си?
- Колко време държи батерията?
- Мога ли да свържа всякакъв принтер?
- В описанието прочетох това:
Клавиатура     Без Кирилизация
Всички ли са така или “евтините” (1590лв) са без кирилизация? Това никак не ми допада…
- Каква е разликата между AIR/PRO и М1/М2/М3?

Засега това, ако се сетя за още нещо ще допълвам Simple Smile

# 1
https://flip.bg/blog/m1-ili-m2-otkrij-razlikata-mezhdu-dvata-chipa/

https://laptopmedia.com/bg/comparisons/in-depth-comparison-apple … t-an-soc-upgrade/

има толкова много информация изобщо в нета, сравнения, видеа, туториали и какво ли не на български език, че за мен е странен въпроса.

Не се преинсталира, като дойде ъпдейт (както на телефона) просто се добавя.
Няма "място" за диск, трябва да има външно устройство и преходник, с който това устройство да се върже за компютъра.

смея да твърдя, че "офис пакета" на самия мак е доста по-приятен за ползване от стандартния, pages и numbers са лесни за употреба, лесно се превръщат после в пдф или друг вид файл.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 12:49 от second

# 2
Искаш мак, за да ползваш главно Microsoft Office. Thinking Да, по принцип има MS Office за мак, виж цените на сайта на Майкрософт. Ако не искаш да плащаш, провери ще намериш ли кракнатите версии за мак.
MacBook Air е добре за такава употреба, няма нужда от Pro модел.
Въпросът с хард диска зависи от теб, но по принцип лесно се намира решение с външен хард за съхранение и архив.

# 3
Ой, ако си свикнала на World и Excel не знам как ще работиш на Mac. Имам и една проста автобиография не мога да си напиша. Конкретните машинки не мога да коментирам, на ако е за офисно ползвана на мен лично ми е невъзможно да свикна. Работя с компютър от 26 години единствено и само с Windows и Microsoft Office. До толкова правя нещата автоматично, че не мога да схвана логиката на Pages. Иначе да, и аз съм с Iphone.

# 4
Съвета ми е за който и да е Air модел стига да е с M1, M2, M3, M4. 256гб памет ще ви е повече от достатъчна стига да не го ползвате супер хаотично. Дискове не приема, само УСБ, принтери също поддържа. Офис пакет си има безплатен епълски който е супер, има и офис на майкрософт който обаче се плаща.

# 5
От технически характеристики не разбирам, но по въпроса за клавиатурата ще си позволя да се изкажа. Аз съм свикнала на машинописна подредба, пиша на български  и руски, затова знам, че се продават лепенки за клавиатура с кирилица. Струваха 7-8 лева пакета. Лепят се върху клавишите и си имаш кирилизирана клавиатура. Да, компромисен вариант е, но е изход за човек, който пише на *машинопис", а не на фонетика.

# 6
Здравейте, относно клавиатурата, когато купувах моя имаше различни варианти в iStyle, така или иначе ако сте свикнали да работите на компютър, не смятам че ще Ви е проблем да пишете, без да виждате БГ буквите на клавиатурата. Добавяте си езика в настройките и това е. Разлика има само къде седи Ч.
Иначе аз имам и личен (Air) и от работа (Pro), и двата са с М чип. За excel, word и browsing - Air e напълно достатъчен. Не съм имала проблеми (да чукам на дърво). И двата са страхотни, батерията държи доста време: работния го зареждам г/д веднъж на ден (8ч. раб.д.), а личния може би 1 път в седмицата, като го използвам след работа и не всеки ден. Разбира се, има много фактори, от които зависи зареждането като: колко програми са отворени, яркост на екрана и т.н.
Също да спомена, Pro е с различно охлаждане и хардуер, съответно е по-тежък като кг, Air-а е доста лекичък.
Моите мотиви да си избера MacBook бяха точно операционната система, не плащаш нищо допълнително, а получаваш страхотна система както при iPhone. Също така, тук за разлика от Windows не трябва всеки ден да гасиш лаптопа, да го рестартираш или нещо такова. Само затваряш и това е, има периоди в които с месеци не съм го гасила или рестартирала. А когато ти потрябва с отварянето светва и е готов за работа.

# 7
Също така, тук за разлика от Windows не трябва всеки ден да гасиш лаптопа, да го рестартираш или нещо такова. Само затваряш и това е, има периоди в които с месеци не съм го гасила или рестартирала. А когато ти потрябва с отварянето светва и е готов за работа.
Това е мит. Мак също имат нужда от време на време да се рестартират, по същите причини като уиндоус. Аз гледам да изключвам моя мак и не го оставям с дни без рестарт без причина.

# 8
Благодаря за мненията!

Общи условия

Активация на акаунт