Още 2019 г. доц. д-р Николай Колев, сега вече професор, ми каза, че вече май е време да си оперирам простата.
После започнах да ходя на прегледи при д-р Ванов, пак в УРОМЕТ. Исках да получа второ мнение. Д-р Ванов изглежда залага на лечение с хапчета.
Имам скенер и си пазя амбулаторните листове.
Последния от проф. д-р Колев от 2019 г. показва размер на простата ми 62 куб. см.
Амб. лист от д-р Ванов от 29.9.2022 г. показва размер на простата ми 46 куб.см.
Амб. лист от д-р Ванов от 16.9.2023 г. показва размер на простата ми също 46 куб.см.
Към този момент бях останал с впечатление, че с лекарства може да се регулира размера на простата и даже да се върне, да започне да намалява. И така мога да карам до края на живота си.
Но постепенно състоянието ми започна да се влошава.
Есента на 2023 г. започнах да ставам по-често от всеки час през нощта само за да пусна 50 мл. урина, дори по-малко. По едно време имах чувството, че повече време се клатя между тоалетната и леглото, от колкото съм в леглото. Започнаха да ме болят тазобедрените стави и раменните. Само легнал по гръб бях в относително безболезнено състояние. При обръщане наляво или надясно раменните стави започваха да болят, при ставане раменните стави боляха, всяко повдигане или извъртане на ръцете стана болезнено, при ставане особено първите стъпки предизвикваха силни болки в тазобедрените стави. Накрая положението започна да става непоносимо. За 1 седмица отслабнах с около 6 кг. Започнах да ровя из Интернет по темата премахване на простата. Реших да си направя преглед и проверя, колко ще ми излезе в Хил Клиник.
На 13.11.2023 г. записах час за консултация в Хил Клиник, в 10 ч и 50 минути.
Прегледа ме д-р Александър Боцевски. Каза ми, че съм закъснял с операцията около 4 години.
Д-р Александър Боцевски в ХИЛ Клиник ме отрезви набързо, а и сам бях стигнал до положението да разбера, че нещо трябва да направя веднага.
Според д-р Боцевски, оперирането е спешно, защото размера на простата е 121 куб. см., задържам урина около 200 мл. в пикочния мехур, мехура вече е увреден /приличал на гребен/, но не е необратимо, има риск от сериозно увреждане на пикочния мехур и бъбреците. Има риск от запушване на пикочния канал и отравяне с азотните съставки на урината. Даде ми дата за операция – вторник 28.11.2023 г. Постъпвам в 11 часа, изписват ме другата сутрин. Цена на операцията 8000,00 лв. с всичко включено. Ще участва някакъв италиански професор. След операцията не трябва да дигам тежко, до 3-4 кг., времето за възстановяване, ако всичко е нормално – около 1 месец – до 2 месеца.
Приех с облекчение, че спестяванията ми са достатъчно и всичко става много бързо.
ХИЛ Клиник, доколкото знам, са първата българска клиника, където от доста време правят операции на простата със зелен лазер. Води се безкръвна и това е така, няма рязане, няма капка кръв. През пикочния канал проникват до простата и я изгарят, може би по точно е да се каже изпаряват със зеления лазер. Отпадъка се промива с някакъв физиологичен разтвор който изтича през пикочния канал. После дълго се пие много минерална вода. Моето уголемяване бе доброкачествено и отстраниха само вътрешността на жлезата, без обвивката. Сложиха ми катетър. Наложи се още 3 дни да останем в София у едни роднини на жената. След това свалиха катетъра.
Възстановяването стана по-бавно отколкото очаквах. Отначало се чувствах много слаб. Все пак вътре имах рана от изгарянето на 121 см3 тъкан. Постепенно всичко, което ми обеща д-р Боцевски се сбъдна – ставанията нощем се разредиха до степен да мога да се наспя спокойно. Струята е нормална. Изглежда натрупаната пикочна киселина в ставите се проми и болките в ставите отшумяха. Страх ме е да не се урочасам с много хвалби, но вече се чувствам много добре.
От 2024 г. започнах да ходя на профилактични прегледи при проф. д-р Боян Атанасов. Очаквах след операцията да не приемам лекарства, но пак ми предписаха „Везомни“.