Поредното злоядо на 3г

• 1 110
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте,
Пиша с интерес по-скоро, а не толкова с притеснение.Имам една капризна,миниатюрна госпожица на 3г и половина. Висока е 92см и тежи едва 11,500кг 😀. Има буквално 10тина любими неща - макарони със сирене и масло(по 6-7 лъжички,не повече!); хапки с пържени картофки; пилешка супа (от едно специално заведение в Пловдив,а не каква да е пилешка); червена леща(само ако съм я направила аз); един път в месеца фасул чорба; един път на два месеца принцеса с яйце и сирене; тук там палачинки и боклучки - на корем!!! Яйца,зрънчовци,чипсове се харесват в изобилие. Още от първата лъжичка захранване, тя ми показа, че ще бъда злоядна. Нито аз,нито баща й,нито някоя далечна роднина е била такава. Всички сме ящни на всичко. Зеленчуци в сурова форма никога не е опитвала. От плодовете консумира банан,круша и понякога ябълка. Прясно мляко не й харесва,но кисело мляко (вкл. и на аирян) това й е любимото!
Интересен факт е,че когато взимахме кухнята(държавна) там всичко ядеше(без десерта).
Има ли други такива чудеса и как се справяте? Идеи кулинарни?

# 1
Децата са на периоди и е нормално да има моменти, в които хапват ограничен брой неща. Обаче две неща ми правят впечатление - "боклучки - на корем" и "никога не е опитвала сурови зеленчуци".
Кой й ги осигурява тези боклучки и защо не сте предлагали сурови зеленчуци? 
Като цяло хранителните навици се формират в семейството и детето, въпреки че има лични предпочитания към дадени храни, копира.

# 2
Това не е злоядо дете. Даже ми се вижда доста ящно - ядяло цялата детска кухня!

Моето не ядеше и толкова на 3 години и също би си живяло само на джънк, ако я оставим. Сега е на 8 и пак яде избирателно и малко като количество. Приех, че някои деца са си такива и си живее по този начин. Но хапва плод и зеленчук, мляко, кашкавал. Не яде готвено. В училище беше яла боб и много се радвах, ама сега пак не иска. И пак не казвам, че ми е злоядо детето, просто е капризно.

Истински злоядо дете е мъка, но нашите не са такива.

# 3
Готвиш каквото се харесва и толкова. Вкъщи боб, леща, зелен фасул никой не яде и не готвя. Ако ми се прияде, примерно, си хапвам да ми мине мерака и толкоз.
А ям всичко. Буквално всичко.
Синът ми до 14г не ядеше домати. Обича много калмари, правя само за него като поиска.
ММ до 40г не е опитвал кисело зеле. Обожава охлюви и си прави само за него понякога.
Дъщеря ми не обича маслини, на 12 е. Обаче обожава червен картоф и си пече редовно.

Не знам по каква причина трябва всички да харесват всичко 🙄
Особено 3 годишно дете.

# 4
Вероятно вие купувате и също като детето консумирате доста пакетирани храни. Ако хората около нея не ядат пакетчета и няма чипс и боклуци в шкафа, ще яде каквото вижда да се яде.
Ето пример от днес за племенника, който също мрънкат, че е злояд. Натъпкаха го с 2 парчета торта и 2 сока преди да е обядвал и после цъкаха с език защо не яде обяда. Как да яде на пълен корем със сок и торта?
Децата принципно обичат конкретни неща, не е драма ако не яде манджи, да яде примерно месце със зеленчук печени, приготвени отделно. Обаче с пакетирани храни на корем, особено ако има замесени и сокове и газирано, не очаквайте да происка салата. Малко е въпрос на семейните навици. Заедно ли сядате на маса, яде ли се между основните хранения?

# 5
На мен не ми изглежда детето да яде малко. Не яде здравословно, но боклучките са доста калорични. А педиатърът какво мисли за тези мерки и тегло? Звучи ми като под 5 перцентил?

# 6
Едно на 35 тук, дори "диетата" е ми е горе долу същата :Д И малките деца си имат вкус ,а не поглъщат всичко което им се сложи в чинията. Не е здравословно знам но може постепенно да се дават от любимите неща под условие.

# 7
  • София
Не е злоядо детето. Има си предпочитания, които ще се променят с времето.

# 8
Моята също е на 3 и половина. Яде само супа топчета, филия с масло и спагети. Върни се, прочети колко неща яде твоето, и пак се оплачи.

# 9
А кой ѝ ги дава боклуците и я научил да се засища с тях, вместо с читава храна? От първата лъжица показала... глупости.

# 10
Как не се наситихте пък вие да съдите? Отговаряйте на същинският въпрос, защо е това сочене на пръст. Супер, перфектните!

# 11
Какво сочене с пръст, да не би аз давам боклуци на чуждото дете? Да спрат от раз с тях, да го уморяват хубавичко, да си сменят нагласата, че детето е такова и онакова (как пък точно от първата лъжица е злоядо, освен в главата на майка си?) и да прочетат малко дефиниции що е то злоядство. Ако това не подейства - изследване за дефицити и хранителен терапевт.

# 12
  • Countryside
Е какво съдене, много правилно са го казали вече, детето е злоядо само в главата на майка си. Кухня яде, 10 яденета яде, ама иска джънк. Ами ще иска, всички деца искат. Култура на хранене задават родителите, няма как да се научи да яде пакетирани храни, ако не са му давани. И няма как да се научи на зрънчо от площадките, т.е. то има, но няма как да му стане доминантна храна, ако не се толерира от родителя. Има наистина злояди деца, но повечето са просто капризни и описаният случай май е по-скоро за каприз, а не за истински проблем. За истински проблем също са ви казали вече - изследвания, хранителен терапевт и т.н.

# 13
звярът е на 3г9м.

сурови плодове и зеленчуци категорично отказваше до скоро. дори да ги докосне. постепенно започна да докосва сурови плодове последната половин година, после започна да му дава на мен в устата. а лятото даже започна да 'опитва'. поставихме условие, ако иска да прави нещо любимо (близкия детски център или въжените препятствия в коколандия), да е хапнала плод  дори и съвсем малко (няколко зрънца грозде, парченце ябълка). постепенно започна да ги хапва на детски 'шишчета' и със специални вилички. увеличи и количеството. последните седмици изяжда по половин ябълка и дори започна да хрупа цели 'детски' ябълки, което за нас е огромен прогрес.  даже ма моменти сама проявява желание за някой плод.
със зеленчуците нямаме напредък, но ще продължим с опитите.

готвени храни яде разнообразни вкъщи, стига да са с подходящата консистенция, но и по този въпрос работим. бавно, но сигурно. общо взето готвя за всички, така че да е 'по нейния вкус', като постепенно се опитвам да променям по малко храните. увеличавам размера на зеленчуците, добавям текстури и тн.
иначе и тя ядеше от детската кухня, но в градината миналата година категорично отказа да яде. тази година има прогрес, но все още има дни, в които там нищичко не хапва. уточнявам, че градините са различни и проблемът и на двете места не в  качеството и вкуса на храната. вкъщи яде голяма част от нещата, които там категорично отказва.

не бих я нарекла злояда. яде общо взето всичко (като продукти) без сурови плодове и зеленчуци.

с малки хитрости, с личен пример, с подкупи и заплахи понякога, но напредък с храненето има.
 това с 'културата на хранене се задава от родителите ' и тн не е точно така. при някои деца просто не се получава така лесно. вкъщи салати и зеленчуци се ядат много. предлагаме, но просто не се получава. случвало се е да изпадне в истерия само защото нещо такова се е докоснало до нейната храна или защото има парче зеленчук в чинията (ако в на пюре проблем няма). това почти го преборихме с постоянство.

# 14
  • Sofia
И аз се присъединявам към темата.
Моята я квалифицирам като злояда. Такова чудо не съм виждала.
2г8м - около 89 см и 10,800кг.
От неядене е стигала до хипогликемии и хоспитализации.

Яде само детска кухня, плодови пюрета и АМ с каша.

От плодовите пюрета може да изяде цяло бурканче (190 гр) за минути, но й давам рядко.
Детската кухня също я изяжда (без десерта), но едно нейното хранене може да продължи и 4 часа. Доста често яде само два пъти на ден + един биберон с АМ и каша (когато е на кеф, че и него често го отказваше). Напоследък се е разяла и има цели три хранения на ден. Много рядко стигаме до 4 (даже не си спомням кога беше последния път).
От детската кухня няма нищо любимо - всичко яде по задължение с не особено ентусиазъм и понякога с рев.

В първата ясла изобщо не можеха да я нахранят и стоеше гладна до 18ч, затова и стигна до болница първия път - просто всички резервичи й бяха свършили.
Във втората ясла успяват да я нахранят, но в повечето случаи успяват да и пробутат само супата с натрошен хляб в нея. Все пак е нещо.

Не яде никакъв джънк. Но не яде и пресни плодове и зеленчуци, както и нищо от нашата наса (примерно кюфтета, филийки, бисквити, сирене, доматче, краставица, морковче...  няма смисъл да изреждам - просто нищо).
В общи линии всичко, което може да се държи в ръка (а не в лъжица) се хвърля на земята или се дава на кучето.

Казвам си и аз, че е период и ще отмине, ама тя е злояда от 3-месечна. Още като кърмаче не наддаваше добре и се чудех как ще я изхраня до захранването.

Иначе е много енергично и весело дете.
Та и аз съм в търсене на идеи за повишаване на апетита.

ПП: ходили сме и на хранителен терапевт но без особен резултат.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 08:52 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт