Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 28 603
  • 613
  •   1
Отговори
# 135
Не знам нещо съм разочарована последните пъти от досега ми с тях. Бяха ми загубили картона, никой не знаеше къде ми е болничния, ходих с корема да се разправям и да си го търся. Следя се при Гагова, пиша и във вайбър, звъня и по тeлефона, веднъж не ми е вдигнала. Звъня на телефоните във Вита, никой не ми вдига, не трябва ли да има някой дежурен лекар?! Сега всички вкъщи са с грип А, звъня и да питам да почвам ли Тамифлу превантивно, мога ли изобщо да го пия..никой не ме отразява. Просто е скандално.

Като не сте доволна, търсете овреме място, от което да сте. Не го казвам с лошо, аз така в последния месец си смених от Шейново към Вита предния път.
Важно е да се чувствате комфортно с избрания лекар и място за раждане и да им се доверите.

# 136
На мен д-р Мирчева и д-р Дойчиновски са ми отговаряли винаги без значение от деня. Това си е лично решение на АГ-то, не всички са на разположение извън работно време, не са и задължени принципно.
Иначе дежурен АГ кабинет има и в двете бази. Може да си запазите час в супердок

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 14:29 от Dr.G.Ilieva

# 137
Нямате ли телефона ма родилното?
Знам, какво ви е. И аз минах през подобна криза на съмнение, като бях с ковид. Тогава се обадих е родилното и говорих с држурния лекар.
После вече дори не й звънях на Гагова, направо е родилното, тр от там й се обадиха

# 138
Разбира се, че може да се запази час, въпросът е принципен и от човещина. Часовете са със седмици напред, на мен ми трябва навременен съвет и простичка консултация сега. Аз не я търся да я питам какво прави, а по неотложен въпрос свързан с бременността ми, която тя уж следи. Предния път не съм я търсила и занимавала за нищо, старая се и сега, но с вече малко дете, носещо вируси, сещате се колко може да се опазиш. А да идеш до спешния кабинет, за да питаш само мога ли да пия Тамифлу за мен е нелепо и някак в 21ви век си мисля че може и по телефона за 1 минута да се изясни. В осми месец вече ще е тегаво да се местя, просто ми е ядно и мъчно че така трудно и с клизма се случват нещата и то в частна болница, плащайки не малка сума за услугата.

# 139
Разбира се, че може да се запази час, въпросът е принципен и от човещина. Часовете са със седмици напред, на мен ми трябва навременен съвет и простичка консултация сега. Аз не я търся да я питам какво прави, а по неотложен въпрос свързан с бременността ми, която тя уж следи. Предния път не съм я търсила и занимавала за нищо, старая се и сега, но с вече малко дете, носещо вируси, сещате се колко може да се опазиш. А да идеш до спешния кабинет, за да питаш само мога ли да пия Тамифлу за мен е нелепо и някак в 21ви век си мисля че може и по телефона за 1 минута да се изясни. В осми месец вече ще е тегаво да се местя, просто ми е ядно и мъчно че така трудно и с клизма се случват нещата и то в частна болница, плащайки не малка сума за услугата.

Точно в 8 месец се преместих. Не е такава драма. Важното е накрая да сте спокойна, като отивате да раждате, а не да тръгвате с такава негативна нагласа към лекаря си.
Иначе Тамифлу е разрешен по време на бременност, но не и като превантивна мярка, а при доказан грип. Между другото това е информация достъпна навсякъде из интернет.

# 140
  • Sofia
Когато в 8-ми месец бях с ужасна кашлица, АГ ме препрати към съответния специалист (пулмолог). Пулмоложката във Вита и без час ме прие, а после на вторичните прегледи не ме оставяше да чакам в коридора, ами щом пристигна, ме приемаше преди всички останали. Грипен сезон, с много болни, а аз с пневмония.

Това, което искам да кажа е, че и другите специалисти лекуват бременни, не само АГ. А като им обясниш положението и без час могат да те вземат. Грипът не е гинекологичен проблем.

Иначе, ако не се чувствате ОК с болницата, наистина огледайте се за друга, докато е време. И аз така в 36 гс се отказах от Шейново и пак избрах Вита.

Различните АГ са на различно разположение в извънработно време. Моята АГ например винаги вдига на пациентките си в напреднала бременност - записва си ги в контактите, когато минат определена гс. Преди тези г.с. може да вдигне, може и да не вдигне. Понякога съм й писала във Вайбър и когато има време, отговаря. Но начина на комуникация с пациентите си е лично решение на всеки АГ.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 14:56 от Brin de muguet

# 141
Още вчера при доказан грип на семейството ми съм си направила труда да потърся в интернет, да проуча и да видя че в някои сайтове пише, че е позволено. Но предпочитам АГ да ми потвърди и назначи дозировкa, а не да се осланям на "една жена каза". Както и да е, благодаря за информацията, и на дамата която ми предостави тел. на родилно отделение. Бъдете здрави.

Точно в 8 месец се преместих. Не е такава драма. Важното е накрая да сте спокойна, като отивате да раждате, а не да тръгвате с такава негативна нагласа към лекаря си.
Иначе Тамифлу е разрешен по време на бременност, но не и като превантивна мярка, а при доказан грип. Между другото това е информация достъпна навсякъде из интернет.

# 142
  • Sofia
При положение, че имате доказан грип и засега нямате усложнения, преспокойно можете да направите онлайн консултация с пулмолог или щом държите - с АГ.
Но пак казвам, грипът не е гинекологичен проблем. Редно е да се консултирате със специалист, който "лекува" грип. Те също работят с бременни и се съобразяват с това състояние.

# 143
Chuhaleesi, сина ми беше с грип В миналата седмица, педиатърката изписа за всички ни Тамифлу, но да се консултирам с АГ. Следя се при др. Кълвачева, която не го препоръча, а ми даде Биозин мама сутрин и вечер по 1т. В 36 г с. Съм. От петък и аз съм със симптоми и вчера бях с температура,  но няма какво да ее направи.

Не знам нещо съм разочарована последните пъти от досега ми с тях. Бяха ми загубили картона, никой не знаеше къде ми е болничния, ходих с корема да се разправям и да си го търся. Следя се при Гагова, пиша и във вайбър, звъня и по тeлефона, веднъж не ми е вдигнала. Звъня на телефоните във Вита, никой не ми вдига, не трябва ли да има някой дежурен лекар?! Сега всички вкъщи са с грип А, звъня и да питам да почвам ли Тамифлу превантивно, мога ли изобщо да го пия..никой не ме отразява. Просто е скандално.

# 144
Следящата във Вита ми отговаряше винаги в рамките на час максимум, дори и събота или неделя. Следя се на друго място вече и друг АГ, който също винаги ми отговаря, дори когато беше отпуск и извън бг. Грипът не е гинекологичен проблем, то е ясно...но според мен лекарствата трябва да са консултирани и със следящия. Аз също бих се разочаровала, ако нямам връзка с моя АГ.

# 145
  • Sofia
Когато бях бременна с третото, децата ми се заразиха с Ковид (аз бях видимо здрава, като Chuhaleesi). Аз съм с високорискова тромбофилия. И през ум не ми е минавало да се консултирам по спешност с един от следящите ме АГ.
Писах в Healee на хематоложката във Вита, отговори ми още същия ден, предписа ми лечение/профилактика и дотам.

Щом се притеснява, има какво да се направи.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 16:10 от Brin de muguet

# 146
Според мен е въпрос на очакване, опит и умение за гъвкавост в нагласата. Беше ми доста трудно да свикна, защото с предната бременност АГ то беше 24/7 на разположение и до някъде и сега очаквах това. Като видях, че е различно някак си се нагодих спрямо новата ситуация

# 147
  • Замък сред облаците
Независимо при бременни или не, при остро вирусно заболяване първо се свързваш с личния лекар; ако е извън работното му време - има договор със съответното звено, което поема пациентите и за което трябва да ги е информирал. Ако не - има неотложни кабинети за тези случаи в ДКЦта и болниците. Има и онлайн консултации вече, както спомена Брин.
Личните и общопрактикуващите лекари са обстойно запознати с лекуването на вирусни заболявания при бременни, това не е откъм тесните компетенции на АГтата, че да се юрвате към тях.
Вече за АГ проблеми свързани с бременността в извънработно време се свързвате с родилното отделение (телефонът може да вземете от своето АГ) - тук става въпрос за контракции, кървене, неусещане на бебето, всичко което може да изисква веднага преглед.
Ако е работен ден - винаги може да идете до болницата, да обясните че имате еди какъв проблем и да поискате консултация с лекар на смяна.
През уикенда има дежурни кабинети в една от двете локации - единия ден в едното ДКЦ, другия в болницата (за справка в супердок).

# 148
Аз също съм на мнение, че да ви отговаря АГ- то е много по-добре и удобно и по-малко стресиращо  и затова съм си избрала такива лекари. Просто има и такива, които предпочитат да не поддържат такава комуникация и вече всеки си избира следящия, израждащия. Наистина ако не се чувствате спокойно, че нямате връзка с АГ може да се насочите към друг. Като наближи раждането може да се наложи да имате нужда.
Иначе за грипа А и Тамифлу, понеже и вкъщи от днес е същото положение, педиатърката ми каза, че тя лично на бременни не позволява да го приемат. Аз също за сега съм само на биозин мама и чакам да видим как ще се развият нещата.

# 149
  • Замък сред облаците
И нещо ще добавя, не е лично към някоя дама тук, просто общо такова настроение усещам.
Искате АГто ви да е на линия нонстоп на вайбър, да ви вдига телефона, задължително да е при вас за вашето раждане (все пак нали сте го избрали), отделно дава поне 4 пъти седмично смени на кабинет, както и 12+ часови дежурства в родилното отделение. Освен това трябва да се наспи, за да е адекватно от медицинска гледна точка и да има и малко свободно време, което да прекара с децата и половинката си. И недай си боже да има то нужда да иде на зъболекар, лекар или да си свърши друга лична работа. И сега си направете калкулацията, че едно АГ преглежда средно 50 пациентки на седмица или 200 на месец, болшинството или айде да речем половината, от които бременни, и всяка има въпроси и “аз звъня само да попитам нещичко”….
Не знам дали сте работили в сфера, в която се е изисквало да си на линия дори в извънработното ти време за уж спешни случаи. Колко време бихте издържали на такова напрежение като гореописаното без да прегорите? Уважавайте личното пространство на лекарите си. Запознайте се с процедурите, за които и вие сте отговорни да сте проактивни като пациенти (в сайта на НЗОК има чудесна секция с обстойни въпроси и отговори). Не се отказвайте от лекар или болница, защото имате очаквания да сте център на вниманието, това е далеч от реалността. Избирайте си лекар и болница според компетентността им. За всичко останало си има процедури, които ако пациентите спазваха щеше да е по-лесно за всички.

Общи условия

Активация на акаунт