Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 33 907
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Няма часове за педиатрите. Ние си организираме посещение вкъщи вместо да се занимаваме с висене и с чакане на дати.

# 196
Ясно, благодаря ви.

# 197
Здравейте и от мен! Не съм писала до момента, но темата ми беше много полезна преди да родя и реших да споделя моите преживявания в болницата, които като цяло са доста положителни с малки изключения Simple Smile
Родих в средата на януари с планово секцио. Постъпих предходния ден по обяд. През първия ден ми взеха кръв за изсшедвания, направиха ЕКГ, мериха кръвно, попълвахме документи, мина интернист да ме преслуша и след около час - час и половина вече бях настанена в стаята си да си почивам. За вечеря ми дадоха чашка кисело мляко.
На втория ден ме събудиха в 6ч (не че съм спала изобщо Simple Smile) за клизма. Бях се настроила, че ще е много гадно, но изобщо не е болезнено, нито дискомфортно. После ми сложиха катетър - почувствах леко неприятно усещане за 1 секунда. Останах да си чакам реда за операцията и към обяд дойдоха да ме съпроводят до операционната. Няма да изпадам в подробности за самата операция - не е приятно, но в нито един момент не изпитах болка. Целият персонал беше много мил и ме успокояваше през цялото време. След операцията ме преместиха на моето легло и ме закараха в стаята. Започнаха да ми пускат банки с лекарства като акушерката, която се грижеше за мен ми обясняваше какво ми пуска и как няма да позволи да ме боли. И така си беше - много добре ме обезболиха и имах леки поносими болки. До края на деня ме проверяваха често и всички от родилно отделение бяха изключително внимателни и грижовни. Едиствената странична реакция, която имах, беше че треперех неудържимо няколко часа. Донесоха ми бебчето да го видя и подържа за 2 мин, снимаха ни и така премина деня.
На следващия ден дойдоха да ме раздвижат. Това беше най-неприятното за мен, защото се чувствах прекрасно докато си лежах, но като станах ми прилоша. До няколко часа ми премина и вече ставах от леглото. Донесоха ми детето да се грижа за него до края на деня.
През следващите дни се опознавахме с бебчо. Минаваха на визитации сутрин и вечер и през останалото време си бяхме двамата.
Като цялостна оценка мога да кажа, че съм много доволна от раждането и избора ми на лекар (др Мая Василева) - възстанових се изключително бързо и не усетих сериозни болки и дискомфорт. Много съм благодарна на акушерката Петя Трифонова - много мила, внимателна, страхотна.
Като минуси посочвам съдействието за кърменето. Сама се обадих да помоля някой да ми помогне и дойде доста отегчена акушерка, която ми отдели 2 мин. и ми говореше назидателно и изнервено, та не ми помогна особено.
Другото неприятно ми беше, че от неоналогия едната вечер не пожелаха да вземат бебето. Не бях спала три дни и исках да се опитам да почина, но акушерката ми каза, че нямало как да се грижат за всички бебета и било редно аз да си го гледам...Беше груба и не мисля, че това е начинът да се говори с току що родила и изтощена жена, защото ме разстрои доста.
Изписването беше доста скромно поради противогрипни мерки - само бащата допускаха като придружител. Но отново ни съдействаха за снимки и ни изпратиха доста положително.
Ако някой има въпроси с радост ще отговоря по-подробно Wink

# 198
Здравей! Благодаря за разказа, на мен ми предстои секцио през май месец. Наистина ли не го взеха бебето от неонатология? 🥲
Тъй като на мен ще ми бъде второ раждане и мислех да ползвам нощите в болницата да се възстановя, че вкъщи ще ме чака още един бандит 😳 предния път малко се цупеха ама го взимаха

# 199
Това с даването нощем на бебето явно е нещо ново. Аз като раждах 2021г. си го взимаха по някое време и съм си спала сама и ми беше доста добре да си почина. Въпреки че раждах естествено, то си бях уморена.

# 200
За здрави и донесени бебета не се предлага преглед и консултация след изписването

# 201
  • Замък сред облаците
По закон 30 дни следва да се полага освен ако няма промени в наредбите.

# 202
Относно взимането в неонатология - май си зависи от дежурната акушерка. Едната вечер ми предложиха с усмивка да го вземат, за да си почина, а на другата се падна въпросната груба акушерка...
Аз имам въпрос към вече родилите - в епикризата на детето пише, че се очакват
резултати от взет ушен секрет и направен скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия. Как следва да си разберем резултата...? Нищо не ми казаха като ни изписаха

# 203
  • Замък сред облаците
Второто е част от националната скрининг програма. Ще ви потърсят само ако има проблем. Щом досега не са - значи всичко е ок. За секрета - може би да се пита в болницата?

# 204
Преди 4 години в св. Лазар имах такъв преглед, за това попитах във Вита. Отговориха ми каквото написах. Не ми се полагало преглед

# 205
  • София
От неонатология в деня на изписването ми казаха (и го пишеше и  в епикризата), че ми се полага преглед на бебето до 14 дни след раждането и още един от 14-ти до 30-ти ден. Бебето си беше здраво и доносено, родено точно на термин и без усложнения. Разбира се, както е коментирано вече, часове за прегледи нямаше.
Попитах на рецепция, когато ходих за сваляне на конци и ми казаха, че на еди си кой ден следобед едната педиатърка щяла да си е извънредно в кабинета и да преглежда бебета, по тези полагащи се след раждане прегледи, но нямало как да ми запишат час, а с редене пред кабинета и т.н., което изобщо не ми хареса и не съм ходила.

# 206
  • Замък сред облаците
Преди 4 години в св. Лазар имах такъв преглед, за това попитах във Вита. Отговориха ми каквото написах. Не ми се полагало преглед

Виж си в епикризата за всеки случай; иначе какво са казали е …. Замитане най-малкото. Нямат часове и си знаят и така гонят майките….  По закон на всеки бил пациент в отделение се полага поне 1 безплатен проследяващ преглед в рамките на следващите 30 дни.

# 207
Родих януари миналата година. Още в деня на изписването записах въпросния час долу на регистратурата. Горе една мила дама в неонатологията ми беше казала кога да ида, за да му дадат направо и вит.к втория прием. Детето е доносено и здраво.

# 208
Сега погледнах епикризата на бебето,  роден е през декември, не виждам никъде да пише, че му се полага преглед.

# 209
  • Замък сред облаците
Едно време го пишеше:

Явно сега е различно. За съжаление на сайта на НЗОК в момента клиничните пътеки са недостъпни са сваляне 🤦♀
Възможно е да са настъпили промени.

Общи условия

Активация на акаунт