Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 29 486
  • 649
  •   7
Отговори
# 630
Моето мнение е същото за д-р Чорбова- държи се много неприятно с пациентките на останалите лекари и конкретно на Д-р Дойчиновски. Моята най-добра приятелка роди при въпросния лекар и като сме коментирали неща, относно няколкото и престоя в това отделение (имаше тежка и проблемна бременност), почти никога не е било по мед и масло. Винаги завеждащата е ходила да се саморазправя с нея защо това защо онова, а всъщност, тя не е ходила по собствено желание, а защото е била пращана от Дойчиновски. Повечето пъти я е карала да си плаща кешови престои, макар да е имало причина за постъпването. Реакциите са били с цел да разбере, че едва ли не Дойчиновски нещо не е догледал и не е преценил. Чудя се защо го прави и защо прогонва качествен лекар. Иска да коли и беси или иска отделението да просперира?! Май първото….Имало е почти винаги въпросното въртене на очи и коментари от лекарите. Точно това си мисля и аз-защо те спъва работата на лекар с мнооого пациенти, а се толерират такива като Трифонова. За мен такива като нея и още 2-3 са срам.

# 631
  • Замък сред облаците
Тя Трифонова е нова сравнително за екипа, ама дано не се задържи. И мен не ме кефи.

Иначе 2022 Чорбова трябваше да ми гледа тоновете последната седмица преди термин, че Гагова отсъстваше заради конференция. Няколко пъти съм я засичала по прегледи също (в см, влиза си в стаята докато съм на преглед). Определено прави впечатление на студена жена, но помня и 2022 като четох коментарите тук. Мисля че тогава за пръв път беше проявила такава стриктност към Дойчиновски и ме наведе на мисълта, че е имало гаф, за да има такова отношение - при условие че и той е от квотата на Шейново, която дръпнаха във Вита. Но пък к 3г по-късно да е така след като явно е желан/търсен лекар е много тъжно…

# 632
Изчетох доста неща от темите за раждане във Вита още преди да започна да се следя при д-р Дойчиновски. Ако наистина бях негативно настроена към храната, към д-р Чорбова и към неонатологията със сигурност нямаше да искам да се следя и да раждам там. Отидох и си казах каквото стане стане. Към никой и нищо не съм тръгвала с рогата напред въпреки изчетеното.
При сблъсъка ми с д-р Чорбова наистина изглеждаше така като да няма вяра на д-р Дойчиновски. Да разбира се, тя е началник отделение и трябва да си следи персонала за да не стават грешки, защото все пак говорим за човешки животи и то 2 на брой - майка и дете. Но мисля, че твърде много се меси и недоверието към него е голямо. Нито веднъж през бременността не съм имала съмнение, че грижите, които получавам от доктора са недостатъчни. Може и да е имало гаф преди и да е трябвало да се намеси, но ако този гаф е бил преди години и не се е повтарял не мисля, че е редно да продължава така изкъсо да гледа и да дава акъл.

Може пък както казва Ягодка да не е искал да се занимава с бременни и тогава на решението да му е повлияла д-р Чорбова, защото с оглед на това колко пациентки има, разбира се че няма да го даде с лека ръка на д-р Карагьозов.
Дори да реше наистина да не се занимава повече с бременни, разбира се няма да ми е много приятно, защото бих искала още бременности да изкарам при него, но ако се върне в страната и си отвори собствен кабинет или друго пак ще се ходя при него на рутинни прегледи.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 18:48 от ni.tray

# 633
Може ли някой да сподели в сравнение с преди как се е подобрила храната за родилките? Примерно да опишете една закуска и един обяд/вечеря. Също така все още ли няма свиждания на бебето и мамата в самата й стая? Само майката може да излезе в коридора отпред, за да види някой?

# 634
На мен ми допадна храната, имаше си първо,второ, десерт.
Обикновено беше супичка, после някаква яхния (малко безсолна на моменти😀) и десерт (единия път беше плодово мляко с чия). Закуската е обикновена, две филийки, масло, сладко, две филийки шунка и маслини мисля и чай. Не беше нещо особено, ама бях толкова примряла от глад първите дни ядох всичко. После от стрес и умора не закусвах, но аз съм си така с храната. Но не е зле. Знам, че има много гадни менюта в други болници.

# 635
Аз намирам храната за неподходяща по идея за бременни, родилките и кърмачки.
9 месеца ни обясняват докторите как да се храним разнообразно и здравословно и после ни дават това. Няма пресни плодове/зеленчуци. Местният протеин са шунка и кюфтенца със съмнително съдържание, млечен на практика липсва.
Супичките са добре. Закуската е като на детски лагер от детството ми-имитация на масло с имитация на конфитюр, имитация на шунка и кашкавал. Маслинките и чаят са просто разкош на този фон.
Знам че не сме на хотел, нямам претенции към вкуса на храната, а към подбора на на меню което сервират.
Лежах с момиче с гестационен диабет, тя половината неща въобще не можеше да ги яде. За подобни случаи трябва да има отделно меню въобще
За три дни в болницата изадох повече картофи отколкото за 9 месеца.
Има и по ужасни места със сигурност, но тук въобще не се мисли какви хора изхранват.

# 636
Маслото на закуска беше Президент в малка разфасовка (мисля 8-10 грама). Шунката беше голям кръг и много вкусна. Имаше триъгълно парче топено сирене, кашкавал, сирене, маслини, медче и едно малко сладко горски плодове плюс билков чай. Аз забележки към закуската нямам. На обяд винаги имаше супа, основно и десерт (обикновено бисквитена торта или кремче, кисело мляко с чиа). Основното попадах на скумрия с картофи, джолан с пюре, и нещо като яхниесто в два от дните. По-вкусен джолан никога не бях яла, той се разпадаше просто.
Относно плодовете, на оперираните до 5-я ден им забраняват плодове и сурови зеленчуци, сигурно затова не дават.
По темата с докторите, вероятността да завиждат за това, че има най-много пациенти, е голяма.

# 637
Храната не беше лоша. Не ми беше супер вкусна, но не ми беше и отвратителна. Гладна няма да останете със сигурност.
Но наистина не е съобразена с нуждите на бременните/родилките. И аз бях от тези с ГД и като разбраха “ауу, ами кажете да Ви носят храна от вкъщи, не я яжте тази тук”. То хубаво ама като няма хладилник, а беше юли месец къде да я държа тая храна.. Донесоха ми скир от вкъщи и в рамките на 6 часа няма да ви кажа на какво беше заприличал.
На тези които са с операция се съобразяват какво и кога да дават. Поне първите 2-3 дена 😅

Свижданията все още стават само в коридора. В родилно отделение се допускат само пациентки и никой друг.

# 638
Маслото на закуска беше Президент в малка разфасовка (мисля 8-10 грама). Шунката беше голям кръг и много вкусна. Имаше триъгълно парче топено сирене, кашкавал, сирене, маслини, медче и едно малко сладко горски плодове плюс билков чай. Аз забележки към закуската нямам. На обяд винаги имаше супа, основно и десерт (обикновено бисквитена торта или кремче, кисело мляко с чиа). Основното попадах на скумрия с картофи, джолан с пюре, и нещо като яхниесто в два от дните. По-вкусен джолан никога не бях яла, той се разпадаше просто.
Относно плодовете, на оперираните до 5-я ден им забраняват плодове и сурови зеленчуци, сигурно затова не дават.
По темата с докторите, вероятността да завиждат за това, че има най-много пациенти, е голяма.
На тези пред/след секцио и даваха само част от храната или понякога даже различна-закуска след операцията беше 5 обикновени бисквитки. Така че не разбирам защо трябва да лишава е неродилите, тези които лежат по други причини и кърмачки те от витамини.
Аз развих специфичен проблем и докторите казаха че ми трябват много белтъци, най вече млечни за да го преодолея, ама казаха-това вкъщи, тука няма как да стане.
Та да-яде се, някои неща даже са вкусни, но не са подходящи за специфичното отделение.
Без да се заяждам, но конфютюрът беше глукозофроктозен сироп с ароматизатор, а не конфитюр.

# 639
Болницата не е място, където да се осигурява основен прием на витамини – това е част от общата грижа по време на бременността, а не от краткия болничен престой.
Бременните обикновено се хранят пълноценно у дома и приемат допълнително витамини и добавки, предписани от наблюдаващия лекар. Престоят в болница е няколко дни и не води до недостиг.
Освен това, в повечето случаи постъпваме в болница заради конкретен проблем – като кървене или контракции – при които салати и сурови плодове не са препоръчителни. Те често водят до подуване и засилена перисталтика, което може индиректно да повлияе чувствителността на матката.
Никой не се „лишaва“ – бисквитите, чаят и течната храна са предназначени за оперирани пациентки, докато останалите получават и основно ястие, и десерт. При желание, близките могат да донесат допълнителни храни.
Не е реалистично болничното меню да бъде изцяло съобразено с индивидуалните режими – основната цел е храната да бъде щадяща и лечебна. Пациентката в моята стая също имаше големи отоци на втория ден след раждането и и казаха да си купи кутия суроватъчен протеин. При специфични състояния, като диабет например, се осигурява съответно адаптирана диета.
По-важното е как се продължава грижата след изписването – тогава храненето може да се персонализира напълно според нуждите и състоянието.

P.s. Относно конфитюра-това са малките дозички и такива се продават за болниците. Нали не очаквате някой да купи буркан луксозно сладко и да ви сервира по 1 лъжица от него в чинията. Доколкото съм виждала, дори в 5* хотели, отделно опакованите на малки дози сладка не са нещо УАО. Тези в бурканите и лъжица, с която да си сложим- там коментар лош нямам. Мисля, че за ситуацията -болнична храна, това е оптималният вариант

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 09:21 от Qnichka94

# 640
Не става въпрос за лишаване на витамини. Ние така или иначе приемаме цяла бременност. За 5 дена няма да е проблем. Но не мисля, че би им направило проблем да изготвят 2-3 различни менюта и спрямо нуждите на пациентката това да ѝ се дава. Не говорим за някаква драстична промяна. Ако да кажем пациентката не е хубаво да приема толкова въглехидрат няма да ѝ се сервира месо с картофи и филия хляб, а ще ѝ се даде повечко месо или същата порция месо + яйца да кажем. Изключително неудобно ми ставаше, когато ми носеха храна и аз половината не си я изяждах, не защото не можех, а защото не трябваше. После санитарките ми викат "ама ти нищо не си яла" и се дразнеха някои и то разбираемо, тази храна се хвърля после.
С плодовете нямах проблем, че не дават. На тях не им трябва хладилник и нищо няма да им стане ако ми донесат от вкъщи и стоят 3-5 дена при мен. Нямах проблем и с храната след операцията. Беше ми ясно, че ще хапвам бисквитки с чай и супичка и че няма да е хубаво да ям зеленчуци и плодове известно време.
Но юли месец, когато лежах в най-големите жеги и ми казаха, че ще ми правят кръвнозахарен профил заради гестационния диабет да видят дали аджеба наистина всичко е наред аз как трябваше да се подготвя? Хубаво ще ми донесат храна от вкъщи на свиждането, но тя до сутринта ще е станала на прокиш. Не мога цял ден да ям протеинови барчета и протеин на прах, защото само те няма да се развалят.
Ако пък нямат възможност да изготвят нещо, нека дават на пациентките опцията да си избират отгоре от ресторанта нещо.

Иначе като цяло самата храна не е лоша, а порциите са доста прилични.

# 641
Разбирам ви, но доколкото знам, храната се заявява от предишния ден и няма как да се знае какви пациентки ще се приемат. Опциите за храна са им с месо и без месо (вегетарианско). На мен ми носеха кисело мляко и яйца близките и си го оставях в техния хладилник (санитарките ми го надписваха плика).
През седмицата идваше от 7 етаж храната но пак я поръчваха предишния ден, а за събота и неделя пишеха храната в петък (за 3 дни). Е как ще знаят през тези 3 дни колко и какви пациентки ще има!? Това ми беше много странно. Събота и неделя се бавеше, защото идвала от Токуда

# 642
Щом им е такава системата за храната малко кофти. Не е голяма драма де. Но е хубаво, че си ги говорим тези неща. Може някой от болницата да чете и да му дойде някоя идея как да се подобрят нещата Smile

# 643
Да вметна че в МД храната каквато и да беше, имаше меню за жени с ГД. Аз бях мисля единствената на 12 етаж и специално си имах какво да хапвам. Закуската ми не беше кифла например, даваха варено яйце, ,сирене, Кисело мляко, също и типов хляб. Обяд и вечеря не помня честно казано, кюфтета и салата имаше и друто не есе сещам, ноо аз слизах до стола да си купувам каквото ми се яде.

# 644
Жалко, че кадър като д-р Дойчиновски си тръгва! Не съм имала досег с него, но имам познати, които са раждали при него и ВСИЧКИ изказват само суперлативи. За първи път чувам за тези проблеми в АГ отделението и изказвам мнение, че това е много жалко. По време на моето раждане (м.06.2024г) останах изключително доволна от отношението на всички от отделението, не същото важи за неонатологията. По това време д-р Николов оглавяваше АГ. Единствено като минус на АГ бяха видимите им неразбирателства, които имаха с неонатологията. Моето мнение, че това е частна болница и разбирам, че като всички нас имат проблеми в работата и екипа, НО това не трябва да е видимо за пациентите точно защото е частна болница и трябва да имат търговски вид и поведение. Непрофесионално е да си показват “кирливите” ризи и проблемите и то в днешно време, тъй като лесно разчува.

Относно храната - бях от “късметлийките” и качих близо 30кг, та след раждането (секцио) нямах никакъв апетит, но това, което хапнах нямам спомен да е било лошо. Нямам и опит за щастие с други болнични престои за да мога да сравня, но за мен храната си беше приемлива. Мога да кажа, че по време на полети сервират доста по-гадни неща 😅 Ще отворя една скоба и ще кажа, че сега детето ми (1г и 4м) е постоянно гладно, но супер претенциозно какво иска да яде. Все му викам, че не го разбирам, аз като съм гладна, вкусовите ми рецептори работят различно и всичко ми е вкусно 😅😅😅

В заключение пак казвам ЖАЛКО! Избрах болницата за да се чувствам комфортно по време на раждане. Следящия ми доктор ме насочи за раждане към двама специалисти - единия израждащ в майчин дом и другия съответно във вита. Изобщо не обмислих вариант да раждам в майчин дом, но при сегашната ситуация, ако трябваше да избирам, бих се замислила къде да отида. Тези показни панаири между екипа им са малко прекалени.

Не искам никого да настройвам, но многократно са обсъждани проблемите в неонатологията, сега и АГ-то са станали за сеир, то не останаха позитиви. Да тръпнеш кой ще се падне на смяна, за да не съсипят най-прекрасния миг в живота ти и накрая да ти връчат сметка за 3,5к е малко скъп риск.

И последно - раждах при д-р Богословова - обожавам я тази жена и вечно ще съм ѝ благодарна! До последно ме чака да родя естествено, което не се случи, но друг не би го направил. Да, малко по-честна е, но е невероятен специалист. Съжалявам, че е оставила у някого негативен привкус, не е било умишлено, гарантирам.

Общи условия

Активация на акаунт