Април 2024 се сдобих с пулстулоза- започна с пръстите на ръцете палци/показалци, длани и после ходила. На 2 лекаря, един в БГ друг в чужбина и двамата сложиха правилна диагноза с неправилно лечение (не че се лекува), веднага изписаха перорален и за мазане кортикостероиден препарат. Междувременно, аз със снимки и ровене из нета прочетох, че тези препарати могат да помагат на форми на псориазис но за пустулозата са абсолютно противопоказани защото я активират още повече и не ги употребих. Направих онлайн консултация с друг лекат в БГ и той адекватно ми каза да не се доближавам до кортикостероидни лекарства, без антибиотици от групата на Доксациклин и да без червено вино... Аз се мих ръце крака със зеолитен сапун, четох за малко изследване в унивеститет в САЩ че високи дози вит Д и Б повлияват добре и взимах по 3000 Д (при препоръчан 1000) и двойна доза Б, Омега, без здрависвания, купих си памучни бели ръкавици каквито използват в музеите като ходя на фитнес или по хранителни магазини да се предпазя от други зарази защото ръцете ми бяха в рани и някък си от самосебе си след 2-3 месеца пустулозата се успокои.
Началото на ноември се сдобих и с perioral dermatitis. Отново не се лекува, отново не е доказана причина. Започна до носа в дясно, после в ляво после по бузи и чело и се превърна в periofacial dermatitis. Лекар (друг просто бях в друг град) предписа Флажил и аз реших нищо да не пия... Спрях медицинска бяла козметика, декоративна и чаках да мине....
Реших да си пусна изследвания за каквото се сетя (замислих се заради Флажила) и така от месец преди това с чисти изследвания, сега се оказах с положителни: херпес, кандида, и на границата стефилококи и гарнела.... Пих 20 дни Aciclovir AL 400 за херпеса (който антибиотик между другото е препоръчан за Епщайн Бар), Нистатин перорално 3х1 7 дни и Клотримазол вагинални за 6 дни и Кандида теста отрицателен. И точно се канех на 1и ден от цикъл да започна Аугментин 875/125 3х1 за 9 дни за стефилококи се появи следващия обрив.....

EBV или mononucleosis (мононуклеоза) - И така от 7 дни започна друг обрив. В началото си помислих че пустулосата се е завърнала, но обрива беше различен, по-големи пустули и прилича на гнойна пъпка,на пипане се усеща по-мека и очевидно има течност докато при пустилозата бяха по-твурди и рогови някъкси и след като завехне остава кафяво петно но не се обелва кожата. После се появи по лицето, ходилата, шия, по горната част на гърба и в последствие карака и навсякъде, дори и лигавица под езика и в косата.
От кръвните изследвания, високо СУЕ 21mm/ реф. до 12 , висок АлАТsGPT 49.71 U/I реф.до 33.00, EBV-IgM 0.44 реф. <0.5 негативен, EBV-IgG 48.48 реф. <0.75 негативен, >1.00 позитивен. Естесвено и това не се лекува... да съм чакала да мине от самосебе си. За съжаление все повече пъпки излизат и става все по зле. Високия Аллат и IgG веднага решиха че е Епщейн Бар макар. Евентуално антихистамини препоръчаха.
От днес 27.12.24 обрив на долните клепачи и в нос.
Дали може този обрив да е от друго а не Мононуклеоза?
Да пусна ли други и какви изследвания?
Да ми препоръчате дерматологична клиника извън България?
Вече наистина не знам на кой лекар да отида в коя болница и какво да направя... Ще съм благодарна за всеки съвет.
Весели Празници поне на всички Вас!