Помощ обрив: От "palmoplantar pustulosis" през "perioral dermatitis" и до "EBV" и неизвестен...

• 674
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, реших да споделя и чуя Вашето мение и опит:

Април 2024 се сдобих с пулстулоза- започна с пръстите на ръцете палци/показалци, длани и после ходила. На 2 лекаря, един в БГ друг в чужбина и двамата сложиха правилна диагноза с неправилно лечение (не че се лекува), веднага изписаха перорален и за мазане кортикостероиден препарат. Междувременно, аз със снимки и ровене из нета прочетох, че тези препарати могат да помагат на форми на псориазис но за пустулозата са абсолютно противопоказани защото я активират още повече и не ги употребих. Направих онлайн консултация с друг лекат в БГ и той адекватно ми каза да не се доближавам до кортикостероидни лекарства, без антибиотици от групата на Доксациклин и да без червено вино... Аз се мих ръце крака със зеолитен сапун, четох за малко изследване в унивеститет в САЩ че високи дози вит Д и Б повлияват добре и взимах по 3000 Д (при препоръчан 1000) и двойна доза Б, Омега,  без здрависвания, купих си памучни бели ръкавици каквито използват в музеите като ходя на фитнес или по хранителни магазини да се предпазя от други зарази защото ръцете ми бяха в рани и някък си от самосебе си след 2-3 месеца пустулозата се успокои.
Началото на ноември се сдобих и с perioral dermatitis. Отново не се лекува, отново не е доказана причина. Започна до носа в дясно, после в ляво после по бузи и чело и се превърна в periofacial dermatitis. Лекар (друг просто бях в друг град) предписа Флажил и аз реших нищо да не пия... Спрях медицинска бяла козметика, декоративна и чаках да мине....

Реших да си пусна изследвания за каквото се сетя (замислих се заради Флажила) и така от месец преди това с чисти изследвания, сега се оказах с положителни: херпес, кандида, и на границата стефилококи и гарнела.... Пих 20 дни Aciclovir AL 400 за херпеса (който антибиотик между другото е препоръчан за Епщайн Бар), Нистатин перорално 3х1 7 дни и Клотримазол вагинални за 6 дни и Кандида теста отрицателен. И точно се канех на 1и ден от цикъл да започна Аугментин 875/125 3х1 за 9 дни за стефилококи се появи следващия обрив.....

EBV или mononucleosis (мононуклеоза) - И така от 7 дни започна друг обрив. В началото си помислих че пустулосата се е завърнала, но обрива беше различен, по-големи пустули и прилича на гнойна пъпка,на пипане се усеща по-мека и очевидно има течност докато при пустилозата бяха по-твурди и рогови някъкси и след като завехне остава кафяво петно но не се обелва кожата. После се появи по лицето, ходилата, шия, по горната част на гърба и в последствие карака и навсякъде, дори и лигавица под езика и в косата.
От кръвните изследвания, високо СУЕ 21mm/ реф. до 12 , висок  АлАТsGPT  49.71 U/I реф.до 33.00, EBV-IgM 0.44 реф. <0.5 негативен, EBV-IgG 48.48 реф. <0.75 негативен, >1.00 позитивен. Естесвено и това не се лекува... да съм чакала да мине от самосебе си. За съжаление все повече пъпки излизат и става все по зле. Високия Аллат и IgG веднага решиха че е Епщейн Бар макар. Евентуално антихистамини препоръчаха.
От днес 27.12.24 обрив на долните клепачи и в нос.
Дали може този обрив да е от друго а не Мононуклеоза?
Да пусна ли други и какви изследвания?

Да ми препоръчате дерматологична клиника извън България?

Вече наистина не знам на кой лекар да отида в коя болница и какво да направя... Ще съм благодарна за всеки съвет.
Весели Празници поне на всички Вас!

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 13:03 от MilaMel

# 1
Първо, съжалявам, че преминаваш през това - изглежда неприятно и съм сигурна, че е много обезкуражаващо да се луташ без точна диагноза. За съжаление не мога да помогна с информация, освен да споделя, че съм карала тежка и продължителна мононуклеоза преди години (с усложнения, които влачих няколко години след това и други, които ми докара почти двайсет години по-късно), но нито за ден не съм имала никакъв обрив свързан с нея. Не знам дали й е традиционен симптом, който навремето ме е подминал, но аз лично не съм имала абсолютно никакъв обрив.

# 2
Първо, съжалявам, че преминаваш през това - изглежда неприятно и съм сигурна, че е много обезкуражаващо да се луташ без точна диагноза. За съжаление не мога да помогна с информация, освен да споделя, че съм карала тежка и продължителна мононуклеоза преди години (с усложнения, които влачих няколко години след това и други, които ми докара почти двайсет години по-късно), но нито за ден не съм имала никакъв обрив свързан с нея. Не знам дали й е традиционен симптом, който навремето ме е подминал, но аз лично не съм имала абсолютно никакъв обрив.

Благодаря ти много за коментара. Да и аз не видях да наблягат на обриви при мононуклеоза при всичко което изчетох... Ще видим какво ще се случи

# 3
Здравейте, съчувствам ви за това състояние. Пробвахте ли терапия с ретиноиди в съчетание с физиотерапия, по-конкретно фототерапия. Има вариант солариума също да е благоприятна процедура, но трябва да се прецени от лекар индивидуално за вас дали е подходящо.
Това е най-щадящото нещо, което можете да направите и може да има добър ефект. Иначе пиете антибиотици, но въпреки това няма съществен резултат.
Прегледайте козметиката си, използвайте само антиалергенни продукти. Ако пушите, трябва да спрете.
Дрехите трябва да са от чист памук и никакви изкуствени материи.
Сапуни, прахове за ръце, миене на съдове с препарати - това не е за вас вече.
Както всяко кожно заболяване и това е свързано пряко с нервната система и стреса. Пустулите може да се усилват при стрес, а при спокоен живот намаляват или изчезват.

# 4
Чистихте ли черен дроб? Оправяхте ли черва?
Колко ви е витамин Д?

Може да пробвате да обливате дланите си няколко пъти дневно с вода с Цитросепт.
Има един ветеринар, който продава крем за всякакви кожни проблеми - според мен може да ви е от полза. Ще го потърся.

# 5
преди години, като ученичка, не можех да се отърва от циреи. С какво ли не опитваха да ги лекуват, без резултат. Излизаха ми непрекъснато няколко години. Имаше моменти, можех да стоя единствено права, с по няклко голем и болезнени циреи на различни места.  Накрая наш близък лекар реши да ми назначи автохемотерапия и след нея забравих за циреите.  Какво е автохемотерапията - изтегля се венозна кръв и веднага се бие мускулно, болезнено е. Още помня схемата -. започна се от 1 кубик до 14 кубика и обратно, като всеки ден количеството се увеличаваше, респективно намаляваше с по 1 кубик на ден, докато се стигне отново до 1 кубик. И така общо 27 дни. Не си спомням много добре какво ми обясни тогава докторът. Беше нещо, че когато кръвта се поставя на нетипично място, т.е. мускулно, организмът увеличавал имунитета срещу патогени в собствената кръв. Не съм сигурна дали правилно го обянявам. Факт е, че единствено това ми помогна.
Опитай този метод, може да помогне и при теб. Намери лекар, който да се съгласи да ти го назначи.

ПС Намерих за автохемотерапията
https://bg.fartice.com/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B5%D0%B … /#google_vignette

https://zascho.koshachek.com/articles/avtohemoterapija-otgovori-indikacii.html

Пожелавам бързо да се оправиш, успех!

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 04:16 от Diorela

# 6
Lanarte  - благодаря за коментара.
Да, обмислям да пробвам солариум евентуално след нова година.
Иначе всичко описано , да разбира се козметика , дрехи, препарати и съобразено.
Хубав Ден

Diorela - ще проуча, благодаря

the Дорис - ще опитам, проблема не е само в дланите а по цялото тяло от денс вече и по долните клепачи. Пратете ми инфо за този ветеринар, моля. Блгагодаря.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 13:16 от MilaMel

Общи условия

Активация на акаунт