Отговори
  • Варна
Здравейте! Имам момче на 7 год в 1 клас. Има някои неща, които ме притесняват в усвояването на учебния материал и бих искала да се срещнем със специалист. Насочих се към Карин дом, но виждам, че има и Логопедичен център. Целта е да установим има ли обучителен проблем, форма на дислексия, дисграфия, дискалкулия. Моля за насоки кой от двата центъра е по- подходящ?

# 1
Темата е изключително сложна.
Сега ще се поясня защо - трябва много ясно и точно да се определи в какво точно са образователните проблеми на детето. Дали е чисто специфично нарушение в ученето ( СНУ) или има някакви други, допълващи това състояние проблеми, които стоят под повърхността ( да кажем ако детето е имало късно проговаряне, прояви на хиперактивност и много други -  то тогава СНУ не могат да бъдат извадени от общата картина като единствен проблем). И там вече подходът е много по-различен, защото трябва да е комплексен.

По принцип, ако детето има конкретно и само описаните от вас проблеми (дилексия, дискалкулия, дисграфия) , то както казах говорим за Специфични нарушения в ученето. То ще се води дете със Специално образователни потребности (много други деца попадат в тази графа), защото държавата дава възможност за подпомагане на тези деца под формата на обща и допълнителна подкрепа. Това е услуга, която може да бъде поемана от училище или Ресурсен център , както и е възможно детето да бъде обслужвано от логопед от общински логопедичен център (ако диагностиката се прави и от центъра). За отпускане на помощ от този вид, задължително първоначално , се прави диагностика (което ви трябва). Но за съжаление помощта се измерва с едно две занятия седмично с всеки специалисти и е крайно недостатъчна. С което искам да кажа че , независимо от това , което предоставя държавата, за останалото време  през седмицата - родителя трябва да вземе активно участие в преодоляване на тези проблеми под една или друга форма. Или сам ежедневно да се занимава с детето или да наеме някой, който да работи с него. Тук да вметна че обучението в занималня не е най-оптималния вариант. Там се работи така, както е подходящо за масовия случай.

Аз лично смятам че Карин дом не е организацията която ви е нужда в момента. Отново подчертавам ако имате СНУ. Оценката на развитието на детето трябва да е комплексна. Ако детето има обучителни проблеми, то трябва да бъде обхванато от помощ ( осигурявана от държавата) която може да ви бъде предпоставена от ресурсно И/Или общински логопедичен център (зависи както казах от състоянието). Останалата педагогическа  услуга (която ще е извън предоставените занимания по обща/допълнителна подкрепа ) ще трябва да търсите и осигурявате сами. След комплексната диагностика ще имате яснота в ситуацията за състоянието на детето, върху която да стъпите като формирате режима на работа с детето като честота и като съдържание.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:01 от _re_ge

# 2
Обследването се извършва от специалисти.От Карин дом могат да ви насочат. Ако желаете, пишете ми на лично съобщение.

# 3
Обследването се извършва от специалисти.От Карин дом могат да ви насочат. Ако желаете, пишете ми на лично съобщение.

Важният въпрос е  - Безплатно ли е това насочване? Защото аз от Карин дом безплатна услуга не съм видяла.

Общи условия

Активация на акаунт