Фантазика 2024

• 1 149
  • 28
  •   2
Отговори
Привет на всички в темата. Ще избираме фентъзи и/или фантастична книга на 2024 година.

Фаза 1: Номинации
Няма ограничения за броя на книгите, които искате да номинирате, но се замислете дали наистина ги поставяте на първо място в личната си класация. Номинацията трябва да отговаря на следните условия:
 - да напишете заглавие и автор;
 - книгата/книгите да са прочетени от вас  през 2024 година /годината на издаване на самата книга не се счита/;
 - ако книгата е част от цикъл или сага, моля напишете името конкретно на книгата, която ви е харесала - пример "Колелото на времето" има 15 книги. Не можете да номинирате "Колелото на времето", но може да номинирате примерно №6 "Господарят на Хаоса".
Срок за номиниране: 10.01.2025 година.

Фаза 2: Гласуване
На 11.01.2025 година ще обобщя номинациите в анкета и ще започне гласуването.
На 25.01.2025 ще броим гласовете и ще определим фантазиката на 2024 година.

Ами... това е. Номинирайте, гласувайте и "Нека завръщането у дома ви донесе радост" /упс, не се сдържах Smiling Imp/

п.п. Аз няма да номинирам книги, защото през 2024 година не съм чела. Защо? Ами защото си пишех моите книжчици.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:22 от Аниш

# 1
Да видим дали ще ми се зачетат номинациите.

Фантастика:
1. Казуо Ишигуро - Клара и слънцето
2. Дженифър Макмеън - Зимните хора

Фентъзи:
1. Сузана Кларк - Пиранези
2. Марк Хелприн - Зимна приказка в Ню Йорк

# 2
  • България
Фентъзи:
Рейчъл Арън – Крадецът на духовете
Морган Роудс – Паднали кралства
Робърт Асприн – Още един прекрасен мит
Тери Пратчет – Подвижни образи
Дейвид М. Корниш – Сирак

Фантастика:
 Ейдриън Чайковски – Деца на времето

# 3
  • София
Аниш, благодаря за темата! 🪷

Моите номинации ще бъдат само две:
1. Трес от Смарагдово море, Брандън Сандерсън
2. Легенда, Дейвид Гемел, първа книга от цикъла "Сага за Дренай"

За да не бъде поста ми суховат, да кажа, че през 2024 година прочетох трилогията на Цъсин (имах високи очаквания, нямаше как иначе - с двете високо бюджетни продукции и всички награди, които обра) и през ум не ми минава да я номинирам.
Прочетох и първата епоха на Мъглороден (книги 1-3), там съм с хубаво мнение. Но не чак за номинация 😉
Прочетох още Симона Панова, Мартин Колев, Мелиса Албърт - принципно по-скоро ми харесаха. Интересно е, че пробвах Малазана, но мъчих първа книга почти до края и.... А и там имах високи очаквания.

# 4
Благодаря за темата, Аниш, и пожелавам от сърце творчески успехи!

Бих могла да пренеса тук две номинации от другата тема, защото две от предложените там от мен книги са в този жанр. Ще се въздържа обаче. Причината? От уважение.
Сред прочетените тази година фигурират двама автори които не мога да номинирам - защото едната творба още не е издадена (стискам палци това да се случи, защото го заслужава), а другият - защото класиката не подлежи на състезания в класации.

Пожелавам ви здраве и успехи през престоящата година!

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 11:31 от fenyx

# 5
  • Sofia
Фентъзита отдавна не съм чела, но тази година прочетох Селцето на Кир Буличов и останах много впечатлена.
Бих дала две номинации в категория фантастика:
1. Селцето на Кир Буличов
2. Бъдеще на Глуховски

# 6
Поздравления за темата Аниш, много ми е интересно какъв ще бъде крайния резултат!

Извинявам се за спама, но ще си позволя да попитам. Ако не съм чел фентъзи/фантастика тази година, мога ли да номинирам книга която съм прочел 1-2 години по-рано😀.

# 7
Благодаря за темата!

Аз ще си повторя част от номинираните за книга на годината, там за съжаление нямат шанс:

"Момиченцето с всички дарби" - М. Р. Кери
"Момченцето на моста"  - М. Р. Кери

и ще добавя още една номинация за "Селцето" на Кир Буличов, прочетох я съвсем наскоро.

# 8
Поздравления за темата Аниш, много ми е интересно какъв ще бъде крайния резултат!

Извинявам се за спама, но ще си позволя да попитам. Ако не съм чел фентъзи/фантастика тази година, мога ли да номинирам книга която съм прочел 1-2 години по-рано😀.
Не. Класацията е за четени фентъзи и фантастика през 2024 година. Но от нея има още три дни....

# 9
  • Разпиляна във въображението
"Смяна" - Хю Хауи
"Трес от Смарагдово море" - Брандън Сандерсън

# 10
"Елантрис" - Брандън Сандерсон
"Дума Ки" - Стивън Кинг

# 11
1. 'тесният друм между желанията' -патрик ротфус

# 12
Моите номинации са:
1. Сянката на боговете - Джон Гуин
2. Смяна - Хю Хауи
3. Конспирация за короната - Майкъл Дж. Съливан

# 13
  • София
За мен тази година най-доброто беше поредицата Колелото на времето (може би една от най-впечатляващите поредици въобще), и тъй като не мога да номинирам цялата поредица ще дам номинация за Спомен за светлина - Робърт Джордан и Брандан Сандерсън.
Другата поредица, която силно ме грабна е Откровенията на Ририя - Майкъл Дж. Съливан, от нея ще номинирам Персепликуис, защото на нея вече бях напълно завладяна от историята и героите.

# 14
Книгите, които ме впечатлиха най-много  тази година и искам да номинирам са:
1. Институтът, Стивън Кинг
2. Проектът Аве Мария, Анди Уеър
3. Последната империя, Брандън Сандерсън

Общи условия

Активация на акаунт