Размисли за висшето образование

• 1 534
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Само от първите изречения:
следнияТ въпрос
20-годишен
сЪС занаят

Wink

Аз ако тръгна да вадя правописни пропуски на хора, завършили право, и то допуснати в документация, ще ми бъде нужно дооста време 😁 Не претендирам за интелигентност а за способност да изградя качествен живот въпреки липса на така желаната диплома
Много изтъркано. Всеки може да прави каквото иска. Нищо не е гаранция за успех. Ама защо толкова държите да убедите всички, че “то не ви е важно”? Като не е, какво ви интересува?

Въобще не убеждавам никой, целта на поста е да си изкажа чувствата и да чуя мнението на хората

# 16
  • Далечният изток
Интересно кой ти пречи...
да изградя качествен живот въпреки липса на така желаната диплома
И кой всъщност толкова я желае тази диплома?

# 17
  • Бургас
Болната ми тема.
От една страна е ясно, че някои професии няма как да се практикуват без висше - медицина, право, архитектура, инженерни специалности и ср. От друга страна обучението в нашите университети е трагично.
Сега образованието е широко достъпно и куцо и сакато ходи, като има една немалка част, която се записва в университет само и само да са далеч от мама и тате и да купонясват на тяхна издръжка.
Аз новремето записах специалност, която много хора мислеха за бизперспективна, защото исках да се занимавам точно с това. Казах си или това или нищо. Не бях много доволна от образованието ми обаче, защото бяха ни набутали в програмата множество предмети, нямащи нищо общо със специалността, само и само да запълнят хорариума на някои преподаватели в университета. Но палачинката се извъртя и няколко години след като завърших това стана много търсена специалност (за ИТ говоря). И много хора тръгнаха да ме питат може ли с еди си кое курсче да се работи това. Ами не може. Е, на теория може, но на практика всеки ден се сблъсквам с млади колеги с огромни пропуски в елементарни знания. Имах много колеги в университета, които бяха се записали това, защото не ги бяха приели в други по-желани специалности и толкова години учиха нещо, което нито им е по сърце, нито го работиха след това.
Казваш, че имаш занаят. Ако си довален от занаята си, ако ти харесва и ти носи добри доходи, не виждам защо трябва да ходиш в университет. Може би изпитваш чувство за вина, че всички покрай тебе учат, а ти не. Или пък родителите ти те натискат. Университета БИ ТРЯБВАЛО да е за да се научи определена професия, а не за за се ходи ей така, защото всички ходят.

П.П.
Кое му е грешното на "със занаят". Когато думата започва със "с" или "з" се пише съюза "със".

# 18
  • Далечният изток
Да, именно, пише се СЪС Занаят. Авторката е написала С преди дума, започваща със З.

# 19
Добре де, стига вече, направо ми се заби тази дума в главата хаха. Разбрах, Айда.

По повод "кой ми пречи" - упреките на хората, когато им отговоря, че не следвам. Но това е друга тема

Казваш, че имаш занаят. Ако си довален от занаята си, ако ти харесва и ти носи добри доходи, не виждам защо трябва да ходиш в университет. Може би изпитваш чувство за вина, че всички покрай тебе учат, а ти не. Или пък родителите ти те натискат. Университета БИ ТРЯБВАЛО да е за да се научи определена професия, а не за за се ходи ей така, защото всички ходят.

Да, честно казано е това. Вина и чувство за недостатъчност. Особено като гледам как мои връстници са се захапали за специалности, които нямат перспектива, а аз бивам осъждана за професия, при която след определен брой натрупан опит и стаж мога да достигна и 3000 лева заплата

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 11:41 от siennanotterea

# 20
  • София
Не разбирам темата. Който иска диплома и има  амбиции в определена сфера, я придобива. Защо е необходимо убеждаване в едната или другата посока?
Да, висшето образование в България е силно пропускливо, университетите са прекалено много, някои от специалностите са измислени, от преподаването има какво да се желае. И въпреки това, ако човек иска, може да се образова, но не е задължително. Дипломата има значение, когато е получена с интерес, разбиране и желание. За останалите е просто хартийка.
Никой няма да даде да му прави операция немедик, нито ще живее в сграда с инсталации, измислени от неинженери, няма да се качи в самолет, управляван от човек без необходимото образование и няма да повери парите му да се съхраняват и управляват от Гошо, който има ЕТ в съседния вход.

# 21
  • Далечният изток
Що ще е друга? Напротив, това е темата.

Казва се "упреци"... А принципно мразя да се изявявам като правописна полиция из форума...

# 22
Само от първите изречения:
следнияТ въпрос
20-годишен
сЪС занаят

Wink
+"От дълго време ме дерзае" Joy (също съвсем в началото на първия пост)

А на въпроса-нищо задължително няма, никой на никого не е опрял пистолет в главата да учи.

# 23

Казва се "упреци"... А принципно мразя да се изявявам като правописна полиция из форума...

Няма проблем, коригирайте спокойно, аз просто няма да ви отговарям.

Не разбирам темата. Който иска диплома и има  амбиции в определена сфера, я придобива. Защо е необходимо убеждаване в едната или другата посока?

Както споменах, просто си изливам душата и евентуално се надявах да чуя мнението на хората, но ако ще продължавате с нападките, тогава моля модератор да заключи темата. Така не се води дискусия 😁

# 24
  • Далечният изток
Как се води дискусия?!
Ти си казваш тезата и всички вкупом се съгласяват с нея?
Ами ето, както виждаш казваме си мнението. Сега, уж искаш други гледни точки, пък не искаш да ги приемеш...

+"От дълго време ме дерзае" Joy (също съвсем в началото на първия пост)

Това съм го пропуснала... Joy

# 25

Няма проблем, коригирайте спокойно, аз просто няма да ви отговарям.

Както споменах, просто си изливам душата и евентуално се надявах да чуя мнението на хората, но ако ще продължавате с нападките, тогава моля модератор да заключи темата. Така не се води дискусия 😁

Според теб излиза, че когато някой си излива душата, другите трябва да стоят на пръсти и чинно да се съгласяват.

Нападки наричаш, когато нещо не знаеш и някой го отбелязва.
Ако си някакъв техник и нещо не знаеш, аз ще ти го кажа (и не само аз), за теб и това ще бъде нападка.
Не ти е проблемът висшето образование, а друго.

# 26
Няма нужда всички да бъдат с висше образование.
Моето мнение по темата.

В допълнение - хора, които нямат мотивация, възможност, каквото там нямат, сами се поставят в уязвима позиция с подскачане колко излишни били хорските дипломи.

# 27
Както споменах, просто си изливам душата...

Доста черна и завистлива ще да е тази душа, спести ни изливите си, моля. В поста ти има само злобеене и нападки, да не говорим как изобщо коментираш неща, които са ти неизвестни. Разбирам да беше записала да учиш и да се разочароваш, но така, предварително да оплюеш всички университети и специалности, да квалифицираш с грозни епитети студентите в тях, си е чисто и просто „гроздето е кисело“. Точно същите коментари съм слушала години наред от майките на децата, които не са успели да влязат в езикови гимназии – че там на нищо не ги учат, учителите такива и такива, а учениците – хулигани, наркомани и курви.

Университета БИ ТРЯБВАЛО да е за да се научи определена професия...

Грешиш. Университетът не учи на определена професия, той дава знания, отваря прозорци и врати, поставя теоретичните основи, на които да стъпиш, когато започнеш да работиш. Ако щеш дори създава познанства, които могат да са ти полезни по-късно в живота.
Професия се учи в практиката.

# 28
  • София
Искаш - учиш, не искаш - не учиш, просто е. Да кажеш, че за огромна част от квалифицираните професии не е необходим ценз и познания, защото теб така те устройва, е нелепо. Неслучайно се става доктор, инженер, архитект, адвокат, пилот и т.н. след години обучение, а не неколкомесечен курс.

# 29
Предпоследните два коментара не ги прочетох след първите няколко думи. Хайде да заключим вече темата, благодаря, уби ми се желанието, вече няма и да ви чета

Желанието за какво - ако е за изливане на завист и злоба към някакви непознати студенти, просто няма как да ти се получи в нормален форум или мрежа.

Общи условия

Активация на акаунт