Цветарки, продължаваме да обменяме опит- 4

• 28 728
  • 322
  •   1
Отговори
# 75
Едното цвете е циклама, а другото не съм сигурна как се казваше. Бяло е цялото, и листата, и стъблото.

брашнеста мана е.вземи мерки,защото ще ги загубиш,а може и да заразят другите ти цветя-което е по-лошото

# 76
Едното цвете е циклама, а другото не съм сигурна как се казваше. Бяло е цялото, и листата, и стъблото.

брашнеста мана е.вземи мерки,защото ще ги загубиш,а може и да заразят другите ти цветя-което е по-лошото
Какъв препарат да си купя?

# 77
Какъв препарат да си купя?
и аз имам същия проблем.от няколко дни се каня да отида до една агро аптека и все ме домързява.
утре съм свободна цял ден и ще отида да си взема.ако някой не е писал до тогава ще ти кажа
съвет-със сапунена вода не става

# 78
Спасявайте ми теменужката Praynig
Давайте идеи момичета.
По принцип върви ми в отглеждането на теменужки (африканска теменужка).
Обаче на едната ....много и станаха меки листата(ако се сещате листата на теменужките са едни такива твърди ).
Не мога да преценя от преполиване ли е или обратно.

# 79
  • София-в сърцата на моите деца
Обикновено омекват от недостатъчно поливане, но бързо се оправят! newsm78

# 80
Благодаря ти...може и от това да е,понеже саксията в която посях теменужката май е по-голяма,
а теменужката пък е мъничка.
Аз я поливам от долу....да взема и малко от горе ли да полея водичка Thinking

# 81
По-добре късно отколкото никога..... Запис!

# 82
Благодаря ти...може и от това да е,понеже саксията в която посях теменужката май е по-голяма,
а теменужката пък е мъничка.
Аз я поливам от долу....да взема и малко от горе ли да полея водичка Thinking

Теменужките са много плиткокоренни и изобщо не стигат до дъното на саксията. Моите 3-4 годишни, даже и до средата не стигат. За това са подходящи за засажданме в саксията на друго цвете - не му пречат с корените си. Само отгоре ги поливай.

# 83
Има ли някой мушкато. Четох някъде, че било много хубаво в българска къща да има 1,2 мушката.Та наскоро се сдобих и аз. Много им се радвам, даже повече от цикаса, който ми подариха. Много ми харесва миризмата им, но след като ги присадих листата им леко се поомърлушиха, сложила съм ги на прозореца на пряка светлина, дали е хубаво newsm78

# 84
Когато саксията е много голяма, растението не може да усвои водата от почвата-още по-малко, ако е с малка коренова система. ВЪЗМОЖНО Е да увяхват и от преполиване. Извади ги от тази саксия и ги сложи в по-малка докато не е станало късно. Като я извадиш, огледай корените да не са загнили. Ако има загнило-изрежи до здраво. По принцип теменужката се полива отдолу, защото има много власинки, които задържат вода по листата и загниват. Ако видиш, че не можеш да спасиш цветето прихвани си нови от листата. Предполагам знаеш как става...

# 85
Има ли някой мушкато. Четох някъде, че било много хубаво в българска къща да има 1,2 мушката.Та наскоро се сдобих и аз. Много им се радвам, даже повече от цикаса, който ми подариха. Много ми харесва миризмата им, но след като ги присадих листата им леко се поомърлушиха, сложила съм ги на прозореца на пряка светлина, дали е хубаво newsm78
По-добре засега да постоят няколко дена на сянка, докато се възстановят от пресаждането. Освен това сега слънцето е ниско и пече досат силно- дори може да изгори по-нежните листа. Иначе мушкатото понася пряко слънце. По- нататък може да ги сложиш на припек. Аз също имам мушката и много ги уважавам. Просто им скъсявам стъблото всяка година, за да не стават с дълги и грозни голи дръжки.  Grinning

# 86
Айде и аз да се оплача - м.г. си взех каменно цвете. Когато го купих беше доста омърлушено, но се закрепи и даде три много красиви цвята, след това имаше и четвърти, абе разкош  Hug. Мъжът ми даже му даде име - "Тримата мускетари".

И тогава  #Cussing out го нападна котката. Тя си има котешка трева, но много обича да хапе цветята. И малко по малко изяде каменното цвете  Cry аз го вдигах на високо, тя събаряше цветарника, аз я ритах със шутове из къщата...  ooooh! както и да е, цветето загина. Обаче на мен ми беше жал да го изхвърля и го оставих - цяла зима го гледах като жив паметник на моята глупост и на котешката наглост.  Tired

Сега гледам, че пак е подало листенца - малки и кадифени, - живее му се явно.  Thinking Но аз  не мога пак да гледам как умира. Мисля дали да не го подаря на свекърва ми  Thinking там има по-големи шансове да оцелее.

Sick Що ли ви занимавам...

# 87
По идея на свеки, която им разбира на цветята, изкарах сакъзчетата, които са изкарали нови филизи на балкона вече. Каза ми, че ще им е добре и че е време да са навън Peace

# 88
  • София
Някой може ли да ми каже защо връхчетата на листата на юката ми почерняха? Забелязах, че много от листата бяха станали лепкави и ги отстраних. Вчера съм мила листо по листо с хладка вода, за да махна прахоляка и лепкавото Sick Много ще ми е мъчно, ако се поболее, защото я гледам вече 5-6 години и е станала много голяма....Трябва ли да се овлажнява с пулверизатор? Ами тор?

# 89
Някой може ли да ми каже защо връхчетата на листата на юката ми почерняха? Забелязах, че много от листата бяха станали лепкави и ги отстраних. Вчера съм мила листо по листо с хладка вода, за да махна прахоляка и лепкавото Sick Много ще ми е мъчно, ако се поболее, защото я гледам вече 5-6 години и е станала много голяма....Трябва ли да се овлажнява с пулверизатор? Ами тор?
Това лепкавото е от един вид въшка- щитоносна. Изглежда като малки кръгчета или елипси. Много обича юките и не само тях. Много трудно се води борба с нея, защото самата въшка е отдолу под щита. Трябва ти неколкократно пръскане с преперат. А това черното най-вероятно са гъбички, които се развиват по лепкавата течност от въшките. Правилно си измила листата, защото така ще могат да дишат. Но решението е инсектицид.

Общи условия

Активация на акаунт