За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 352
  • 765
  •   1
Отговори
# 285
И търсете стари картофи да правите пюрето. От тях се отделя по-малко нишесте.
Не може да се яде пасираното картофено пюре с пасатор. Директно го хвърлях на боклука. Вкусът беше ужасен.

# 286
Дадох пример от гугъл, защото не си спомнях защо се получаваше лепило. А то е заради нишестето. Както и да е, много време му отделихме. Аз съм правила лепило и споделям от личен опит, че нищо не става от него. Който не вярва, да си направи и той, че така ще си пишем дълго време. Flowers Hibiscus

# 287
Един път и аз пасирах картофите с пасатор, бяха ужасни. После попрочетох как се прави хубаво картофено пюре и сега ми се получава перфектно.
Същият опит имах и аз преди много години. Въпреки едни и същи съставки, вкусът се видоизменя и на мен ми приличаше на туткал. Няма оправия. За мен най-хубавото пюре си става с едновремешните преси за картофи. Става пухкаво и фино, дори само сол да сложиш и нищо друго.

# 288
И маслото и кравето мляко го правят също. Доколкото си спомням май трябваше да претопли малко млякото. Да бъде на температура като.температурата на човешкото.тяло. И картофите трябва да бъдат топли. Някъде в телефона бях запазила рецептата си, по която го правих и стана страхотно.
Абе, направата на картофено пюре е цяла.наука.

# 289
Е, чак пък наука. И дете може да го направи.
Ръчна преса за картофи, малко масло, сол и накрая мляко на стайна температура.

Същата преса се ползва за картофена кремсупа, и там важи това с туткала и пасатора Simple Smile

# 290
Кокосовото масло променя ли вкуса на яденето, може ли да в готвят солени неща с него? Примерно ако пържа картофи , ще имат ли кокосов вкус?

# 291
Потърси си кокосово без аромат, определено си мирише на кокос. Ако харесваш комбинацията, няма да те дразни, но ароматът си е там.

# 292
Кокосово масло съм използвала внимателно защото то гори при 177 градуса.
Става идеално за тестени които се пекат до 150 градуса и леко сортиране, но не за пържене - лесно изгаря. И за дресинг не става...

Моля за съвет за бърза рецепта, защото от 3 часа предвидени за готвене, вече разполагам само с един. Трябва да сготвя пиле цяло и ми се иска да го направя в Гювеч на фурна. Рецептите които намирам в нета са за предварително запържено пиле, сготвено в гювеч. Иска ми се нещо без запържване, но нямам нерви да преброждам всички сайтове в дирене на такава рецепта....

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 15:18 от Vicky_P

# 293
  • София
Аз цяло пиле приготвям в плик:
Пиле със зеленчуци в плик

# 294
Е, чак пък наука. И дете може да го направи.
Ръчна преса за картофи, малко масло, сол и накрая мляко на стайна температура.
Същата преса се ползва за картофена кремсупа, и там важи това с туткала и пасатора Simple Smile
За картофи и кремсупи ползвам такава преса, дупките са по-малки и всичко излиза много фино

# 295
  • In transit
Не/привлекателното е крайно субективна категория, за някои неща бих поспорила дори с Гугъл.
Все пак с пюрето няма да се сваляме, та да е решаваща визията му Simple Smile
Joy Joy Joy Ще ме умориш, да знаеш!

Права е Дара, това лепило е гадно за ядене. И аз не обичам да хвърлям храна, но така директно трудно го преглъщам.

И търсете стари картофи да правите пюрето. От тях се отделя по-малко нишесте.
Не може да се яде пасираното картофено пюре с пасатор. Директно го хвърлях на боклука. Вкусът беше ужасен.
Това не е вярно, много зависи от сорта на самия картоф. Няма особено отношение към възрастта му. Има такива с повече нишесте - като белите фуражни картофи и такива с по-малко, като жълтите.

Моля за съвет за бърза рецепта, защото от 3 часа предвидени за готвене, вече разполагам само с един. Трябва да сготвя пиле цяло и ми се иска да го направя в Гювеч на фурна. Рецептите които намирам в нета са за предварително запържено пиле, сготвено в гювеч. Иска ми се нещо без запържване, но нямам нерви да преброждам всички сайтове в дирене на такава рецепта....
За 1 час пиле, че в и гювеч, трудна работа, ще остане недоопечено. Трябва време на самия съд да загрее, че да затопли месото, да го сготви... по-добре действай под фолио или както е писала Ваня по-горе в плик за печене, но пак е малко час, за да стане крехко, особено, ако ще го готвиш цяло.

# 296
  • Русе
Скрит текст:
...

1 час и 15 минути

# 297
Всъщност имах предвид за подготовката на продуктите до прибирането им във фурната за готвене. Но ще го оставя за утре явно, че нямам толкова физически сили, днес ще направя нещо по-бързо...
Каква гарнитура мога да направя към миди с кокосово мляко? Освен оризова и картофена?

# 298
  • София
Хора, нямам много опит с желатин, та да питам. Искам да правя някакъв желиран колбас, защото напоследък ядох език и доста ми хареса. Колко желатин да сложа - да съобразя само с количество бульон или с общото количество на продукта?
Купеният продукт естествено е доста желиран, но реално има ли нужда

# 299
Предимно с течността, обаче ти за колбас искаш доста стегнато желе а не просто да е желирано, иначе може и да не държи парченцата месо или каквото е там в него и да ти се разпада. Защо не потърсиш рецепта за точно такова нещо и да видиш там какво количество желатин слагат, за да не гадаеш?
Поне аз оставам с впечатлението че не работиш по рецепта а импровизираш и заради това се чудиш колко да е.

Общи условия

Активация на акаунт