За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 389
  • 765
  •   1
Отговори
# 300
  • Русе
Скрит текст:
Хора, нямам много опит с желатин, та да питам. Искам да правя някакъв желиран колбас, защото напоследък ядох език и доста ми хареса. Колко желатин да сложа - да съобразя само с количество бульон или с общото количество на продукта?
Купеният продукт естествено е доста желиран, но реално има ли нужда

С общото количество на продукта.

# 301
Здравейте, възможен ли е крем карамел без водна баня, в йенска тава - в/у хартия за печене?

# 302
  • София
Не разбрах. Как върху хартия за печене?

# 303
Постелена върху тавата.

# 304
  • София
Карамел няма ли да има?

# 305
  • софия
Каква всъщност е идеята на хартия в тавата при правене на крем карамел?
И без водна баня?
Не съм специалист в сладкарството, но не мога да си представя дали би се получил крем карамел без водна баня.

# 306
Баба ми правеше крем карамел в тава и във фурната на печката с дърва. Нямаше водни бани и т.н. Simple Smile Ставаше страхотен. Правя много рядко , но винаги като на баба, само дето нямам печка на дърва.

# 307
  • София
Всички кремове, които се приготвят на фурна, задължително са на водна баня. Крем карамелът може да се приготви и в цяла тава. А това за печенето с хартия не го разбрах. Не виждам каква ще е ползата от нея?

# 308
  • Варна
  Не е мисия невъзможна, но трябва стриктно да се следи температурата, за да не заври. В дом. условия е трудно, в професионален конвектомат съм правила. Без хартия, разбира се.

# 309
И аз не разбрах за хартията, но  ще почакаме за обяснения Simple Smile
Преди години ходихме на гости при наш познат- ерген. Дояло му се крем карамел и решил да си направи.
В глинено гювече /по- големичко беше, но само такава посуда имал/ метнал карамел и отгоре го залял със сместа и заминава във фурната на Раховеца. Не беше чул, че трябвало и водна баня.
По- вкусен крем карамел не бях яла,  една шупла нямаше.
Значи може, но е повече от желателно при такива десерти да се спазват условията и технологиите.

# 310
Правила съм крем карамел без водна баня, няма разлика с другия. И във фурна, и във фраер съм правила. Само хартията не разбрах защо е.

# 311
  • София
Влажността от парата, която се повишава, когато водата се нагрява при водната баня, помага да не изсъхне горната част на крема и да се предотврати напукването му. Освен това помага за равномерен процес на печене/разпределяне на температурата.

# 312
  • Варна
 И затова се нарича ,, печене на водна баня".
Извинявай, не се стърпях... Wink

# 313
Не съм чувала крем карамел да не се сложи вода! Но няма ли да се втвърди и да стане като мъфин?

# 314
Не съм чувала крем карамел да не се сложи вода! Но няма ли да се втвърди и да стане като мъфин?
Зависи от температурата, на която се готви. Пък и продукт без съдържание на брашно/нишесте няма как да стане като мъфин.

Общи условия

Активация на акаунт