За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 375
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
Мики, ако не намериш скоро оригинала, има различни варианти и може просто да взаимстваш принципа, а пълнежа - по твой избор. Може би само бульонът трябва да е по-малко, а повече - "материалната" част и съответно да го напълниш в шкембе, докато е топло:   https://www.povarenok.ru/recipes/show/132590/
Не е нито една от двете глюкози, но ще пробвам да разтворя наличната във вода и да я ползвам, просто се чудех за съотношението, ама ще е по метода  "проба-грешка".

# 571
И аз по подобен начин го правя, без лимоните де, звучи интересно да се включат макар че нямам вяра да ям кората на купени лимони. Просто е рядкост и по повод, да ме питаш що не си направя да си угодя на мен си Grinning

# 572
  • Русе
За пачата, става вълшебно. Хрущялите не ги слагам. Само месото и мазнината.

Тук проблемът е как ще се свари шкембето с продуктите и да има течност вътре да желира. Езикът се вари и после бели, месото и зеленчуците имат различно време за приготвяне. И на мен ми стана интересно. В руските рецепти месата са предварително сварени и после се заливат с желираща смес.

# 573
Ей, ама къде се навирам между шамарите (пачите) тази вечер, както не съм вечеряла и няма да вечерям...
Пейч, примижах на тези снимки Simple Smile
Нарочно приготвих и десерт, който не ям, за да не ме изкушава, ама пък много го обича ММ. Сега и на него съм в състояние да налитна...нямам пача Angry

# 574
Здравейте кулинари,
Исках да подквася мляко, но не е станало. В момента е съвсем течно (след цяла нощ). Мога ли да го ползвам за нещо или да хвърлям? Ако става за готвене, към прясното ли да го броя, (макар че има разтворени две лъжици кисело в него)?

# 575
  • под тепетата
Не към прясното. Използвай го за кексове, питки, тутманици. Ако е много ,
замрази в малки шишенца.

# 576
О, аз се надявах да опитам рецептата на Пейч за тутманик.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/07/blog-post.html?m=1

# 577
Рошличка сложи го да кипне и ще имаш разкошна извара, а нея можеш да я вложиш в хиляда неща или просто да я хапнеш с лъжичка😊

# 578
  • София
Ох, с тези желирани неща ме уцелихте право в сърцето. Все се каня да опитам да забъркам нещо такова.
Само да отбележа, че от Нова година насам с ММ системно унищожаваме един продукт "Влашки деликатес". Желиран  свински език, обрезки, но шкембе май няма. Намират се и парченца чушка и морков, има  някаква подправка, но не мога да определя точно каква.
Ядохме от два места - от Мръвкарница и от Виера (става дума за София), първата има тук-там хрущяли, които хрускат.

# 579
  • Бургас
Ами да кажа и аз нещо желирано тогава 🙂 Днес го направих за първи път и толкова ни хареса, че утре пак ще правя. Много бързо става и понеже не ми се включваше котлон, стоплих млякото в микровълновата. И вместо 10гр. агар агар сложих към 30гр. желатин.

# 580
Желето най-лесно, другият "материал" е по-интересен Grinning С желатин също може да се желира бульонът, ако не е от стави и кости и не би се желирал сам.
Не знам какво толкова ме е било страх от тоя желатин, дълги години не смеех да пипна такова. Аз си казах че не съм сладкарка де, мен си ме влече солено. И като пробвах 1-2 пъти, елате да ме видите - вече и желатина слагам на око Grinning Купувам големи пакети, та не е като с мъничките да знам че слагам примерно 10 грама или пък там 20 ако сложа 2 от тях. С една лъжица и слагам от сърце Joy Е, така смело и гьотере права когато ще си го ям само аз, но досега все ги уцелвам.

# 581
  • София
Майка ми правеше за гости откак се помня пилешко желирано, с кисели краставички, морков и яйце. Бъдещата ми свекърва беше поразена от него, въпреки претенциите си за голяма кулинарка.
Лук не слагаше, за да е бистър бульонът.

# 582
Ефектни са за гости, спор няма. С бистър бульон и с неща в различни цветове вътре, като се и подредят може да стане много красиво. Поне у нас като че ли не сме свикнали толкова с такива, желирана ни е пачата ама тя хич няма представителен вид Grinning А тия неща желирените обикновено са за десерт.

# 583
В разни кулинарни напъни Simple Smile преди години правех и яйца Фаберже за гости. Хората си ги изяждаха, моето си го побутвах.... и се спрях. Аспик също. Също както готвенето със сини сливи Simple Smile последния път гостенката ми ме попита защо ги изваждам, а не ям Simple Smile Пача обичам, да се желира, но само месестата част.
Мики, най-вероятно шкембето и всички продукти са предварително сварени, защото като различни продукти  знаеш няма как да се сготвят за едно и също време. Купувай едно шкембе, език, джолан и действай, сигурна съм, че ще се справиш.

# 584
Т.е. готвиш за гости неща, които ти самата не харесваш и не ядеш?
Добре че не съм такава... Виж, това да изпробвам рецепта която съм заглеждала от известно време, точно когато ще имам гости - при всяка възможност. Обикновено като е нещо засукано дето в ежедневието няма да се хвана да го правя ей така, а като искам да е по-специална вечеря вече си намирам оправдание. Че и както знаеш домакинята до последно шета насам-натам и си слага последно на нея си.. бившият ми мъж се шегуваше че все чакам другите да хапнат и да видя има ли им нещо или да ям и аз Joy В своя защита ще кажа, че всичките ми тестови субекти са живи и здрави все още Grinning

Общи условия

Активация на акаунт