За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 371
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
  • In transit
Пейч, нещо такова изглеждаше визуално, като на втората снимка, но вътре имаше и цели моркови, нещо зелено( нямам спомен какво, може би магданоз, лук зелен...не знам). По шаренко, леко желирано и много вкусно.  
Бях на организиран тематичен обяд в Преслав и Осмар с дегустации и печено агнешко, но това роле ми се е запечатало в съзнанието. Мислех, че е местна рецепта, но който питах от района, не беше чувал. Sad

П.П. видях ти рецептата, не е това. На онова роле, най-вкусното му беше обвивката от шкембето. Сигурна съм, че беше със свинско шкембе и имаше език вътре на цели парчета.

# 556
Мики, виж по руските сайтове дали няма подобна рецепта, те имат доста с такива материали.
И да питам пак, че май питах преди, но имаше ли отговор...
Имам глюкоза на прах, не мога да намеря съотношение с течната, за да знам какво количество да разтворя. По рецептите е главно течна. Купила съм и течна, но остана в селската къща и ми се иска прахообразната да я изразходя, че ми се мотая сума време вече в кухнята. Някой да каже как да я ползвам?

# 557
Тиквата може и да се нареже и изпържи като картофки, ако не е от най-сладките. Така и количество ще се употреби, а не просто да е добавка в нещо. Изпържена и с настъргано сирене и евентуално подправки по желание никак не е зле, носи и чеснов сос.
Може и вместо пържене в мазнина, да се омаслят леко, да се овкусят със сол и подправки и да се изпекат във фурната или в еърфраер.

# 558
Рецепти в интернет - много, но моля за изпитани. Обичаме китайско, но ми се ще да си приготвим вкъщи, та ви моля за рецепти за
- пиле със зеленчуци
- китайски спагети със зеленчуци и мръвка
- китайски ориз с яйца и зеленчуци
https://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_04.html?m=0 спагети с пиле и зеленчуци

# 559
  • In transit
Мики, виж по руските сайтове дали няма подобна рецепта, те имат доста с такива материали.
И да питам пак, че май питах преди, но имаше ли отговор...
Имам глюкоза на прах, не мога да намеря съотношение с течната, за да знам какво количество да разтворя. По рецептите е главно течна. Купила съм и течна, но остана в селската къща и ми се иска прахообразната да я изразходя, че ми се мотая сума време вече в кухнята. Някой да каже как да я ползвам?
Да уточним нещо. Тази на прах, която се продава у нас е декстроза. Ако имаш глюкозен сироп на прах, тогава можеш с 80г от него + 20г вода, да получиш 100г течна глюкоза. Глюкозата на прах се получава от хидролиза на нишесте и е 100% естествен монозахарид.

# 560
Благодаря, Мики!
А сега де, имам навика да пресипвам в мои съдове всякакви продукти и да изхвърлям опаковките - и сега не знам какво е това, по ягодите...Купих го от хранителен магазин, пишеше "глюкоза".
Ще пробвам да я ползвам по указания от теб начин - ако нещо прецакам, ще го изхвърля и готово, какво толкова пък да стане...нямам цял тон за оползотворяване Simple Smile

# 561
Доколкото знам, глюкоза и декстроза са две имена за едно и също нещо, а вече точно от какво е получена... там много неща могат да са.

# 562
Мерси и на теб, Нат! Питам, защото скоро тук май четох, че се продавали различни видове глюкоза, по-скоро различни форми трябва да са и не съм се задълбочавала в разликите.

# 563
В готварството не ми е хрумвало чак такива неща да ползвам, аз съм по соленото, ама поне аз доколкото знам са едно и също.
Мда, из нета също това пише.
Скрит текст:

# 564
  • In transit
Кубратова, най-вероятно си купила декстроза. То няма голям избор на пазара у нас. Това ли е?
https://moitebilki.com/%D0%B3%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B … 3%D1%80-3313.html

От професионалните, които продават тук, това е глюкозен сироп на прах:
https://biorest-bg.com/shop/sladkari-schokolatieri/produkti-slad … a-glucose-powder/

# 565
Mikkey, това роле, което описваш, ми прилича на пача от свинска глава. В различните домакинства слагат различни подправки на пачата. Яла съм такава шарена - с моркови, целина и чесън - само че желирана в някакъв съд я сервираха. Аз я правя само с чесън, за предпочитане пресен, и също желирам в съд. Но пък баба ми я пълнеше в черво и ставаше като някакъв пикантен колбас, много вкусно беше. Мисля, че тази, която си яла, е била напълнена в сварено шкембе.

# 566
То там всякакви вариации може да се направят, аз на всичките им викам пача ама те си имат и някакви уж различни имена. Красиво е като има и цветни неща наистина - морковче, грахче, или пък ако са подредени в желето парчета по красив начин да образуват някаква форма. Но това че е било в шкембе наистина звучи интересно и необичайно.

# 567
  • In transit
GG*, пача не ям и не обичам, заради хрущялите. Виж шкембе, месо от глава, език са друга бира. Затова не мисля, че беше пача, може би на същия принцип е приготвено, но все се надявам, че е някоя местна рецепта от района, затова се сетих да питам тук. Те и румънците имат подобни рецепти, ама ако намеря оригинала ще е чудно. Simple Smile

# 568
Някакъв вид аспик или терин или знам ли още колко думи има за такива неща от мръвки в желиран бульон. Аз затова казах че на всичките им викам пача ама си имат някакви особености всяко. Не е задължително и в пачата да има хрущяли, зависи как отбереш и какво оставиш. Отделно и че зависи от какво животно е, пак съвсем различен вкус става.
Дано да намериш конкретната рецепта, звучи много вкусно. На мен желиран език ми звучи вкусно във всякакъв вариант де. Ще ме накарате да си потърся някакъв език и да си сваря, много отдавна не съм яла.

# 569
  • Русе
Скрит текст:
Някакъв вид аспик или терин или знам ли още колко думи има за такива неща от мръвки в желиран бульон. Аз затова казах че на всичките им викам пача ама си имат някакви особености всяко. Не е задължително и в пачата да има хрущяли, зависи как отбереш и какво оставиш. Отделно и че зависи от какво животно е, пак съвсем различен вкус става.
Дано да намериш конкретната рецепта, звучи много вкусно. На мен желиран език ми звучи вкусно във всякакъв вариант де. Ще ме накарате да си потърся някакъв език и да си сваря, много отдавна не съм яла.

https://all-andorra.com/ru/zalivnoj-yazyk-poshagovyj-recept-s-foto/

Общи условия

Активация на акаунт