За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 318
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Някой може ли да ми обясни как да направя желирани мечета със сок и желатин? Много съм скарана с желатина.
Тук е описано как, ако нещо не ти е ясно питай:
Домашни желирани бонбони

# 631
Ако са мънички формичките, вземи си някаква спринцовка от аптеката,много по-лесно и чисто ще прехвърлиш течността в тях. Иначе си е мазало, ако речеш направо да наливаш. Лепкаво мазало, при това Grinning А струва стотинки да си го спестиш.

# 632
  • Sofia
Не се получават твърди и жилави като купешките.
Пробвала съм всякакви рецепти,не стават 👎🏻
Обичам желирани неща и често си правя/дори и кафе 😀/,но в обикновени чашки.

# 633
Дори и с толкова желатин като в тази рецепта ли не стават? 30 грама за 1 чаша течност ми звучи сякаш аха да ти заскърцат между зъбите... Би трябвало да си стегнат хубаво.

# 634
  • In transit
stonefaced, погледни тази рецепта: https://www.youtube.com/watch?v=HOnBxOo0nsI

Скрит текст:
Продукти:
100г захар
8г желатин на прах или на листи (в рецептата ползват на листи)
1с.л. лимонов сок
5с.л. сок от червен портокал (предполагам заради цвета, в момента все още има червени портокали в Лидл, може да погледнеш там)

и още една: https://www.laricettachevale.it/2018/06/gelatine-di-frutta.html (ако ти трябва превод, кажи)

# 635
Благодаря ви, ще пробвам всички. Всеки момент чакам силиконова форма с мечета точно. Принудих се да търся такова нещо - и форма, и рецепта, защото на детето (почти 2 г) витамините и пробиотиците му са във формата на бонбони. Ама не разбира естествено, че може по 1 само на ден и настават големи драми. И затова искам да пробвам да направя нещо.

# 636
  • София
На снимките в рецептата се вижда в какъв съд съм разтваряла/разтопявала сместа. След това директно с нея съм наливала по формите и не съм имала проблем. Бонбоните си стават идеално стегнати по тази рецепта. Освен това е идеална за малки деца, защото няма захар, а само мед, ако не се притеснява някой от него.

# 637
Благодаря ви, ще пробвам всички. Всеки момент чакам силиконова форма с мечета точно. Принудих се да търся такова нещо - и форма, и рецепта, защото на детето (почти 2 г) витамините и пробиотиците му са във формата на бонбони. Ама не разбира естествено, че може по 1 само на ден и настават големи драми. И затова искам да пробвам да направя нещо.
Не е точно по кулинарната тема, ама и няма как да се въздържа (ще ме прощаваш) - не е добър подход това, даже никак. Утре детето няма да различи лекарство (витамините също се предозират, знаеш) от идентично изглеждащ бонбон.
На децата може (не е да съм без опит) да се обясни с подходящи за възрастта и индивидуалността им думи кое е лекарство, защо се приема и защо не може да се взема безразборно или по желание като някои храни. Правиш лоша услуга на себе си и детето.  В тази връзка намирам за отвратително и дори безотговорно от ТВ да се леят непрекъсното реклами на детски лекарства с едни усмихнати и радостни дечица с меченца - лекарства и какво ли не. Децата не различават лекарство от бонбон със същата форма и вид - това създава предпоставки за инциденти, не дай Боже, ама ние като възрастни със здрав разум (предполага се) трябва да се усещаме, не да се водим по рекламните трикове на търговците.

# 638
  • Sofia
Права сте 👍🏻
И аз като любяща баба бях решила да правя подобни бонбонки за внучето,че и то прави драми след като си вземе желатиновото витаминче,но майка му ме спря точно със същият аргумент 🥺

С 30гр ще стане твърдо желирано,но не и така жилаво и дъвчащо,както ги обичам 😏
Ох,приядоха ми се 😋
Ще си направя сега от готов ябълков фреш,само желатин и лим.сок ще сложа,че много е сладък сока.

Много ли е кисел вит.С на прах?
Гледам,че някои ги овалват бонбонките с него 🤔

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 12:10 от Doli

# 639
Няма едно правилно, за съжаление. Тия неща ги правят като бонбони защото доста деца иначе никога няма да ги приемат... Също както сиропчетата са сладки, с различни плодови вкусове и т.н.
Но може би наистина би било по-добра тактика домашните бонбони да са с друга форма а да не е всичко все мечета или каквото е там. Макар че на 2 годишно не знам колко успява да обясни човек нещо... То хем вече знае какво иска, хем още не успява да комуникира така добре.

# 640
Здравейте. Ако направя Хайдушки калпак по обяд как да го съхраня до вечерта? Месото, което е в тестото няма ли да овлажни долната кора?
Правиш питката по обяд, готвиш месото и вечерта събираш, иначе ще намокри кората

# 641
  • София
Останало малко месо от печена скумрия с какво да го комбинирам - зрял боб, паста или други идеи?
С паста и млечен сос дали ще се получи добре, дори имам на Маги подправката 4 сирена?
ММ опече една опаковка и май ще си я яде сам, аз съм сърдита и си готвя отделно, а синът ми яде веднъж и дотам...

# 642
Няма едно правилно, за съжаление. Тия неща ги правят като бонбони защото доста деца иначе никога няма да ги приемат... Също както сиропчетата са сладки, с различни плодови вкусове и т.н.
Но може би наистина би било по-добра тактика домашните бонбони да са с друга форма а да не е всичко все мечета или каквото е там. Макар че на 2 годишно не знам колко успява да обясни човек нещо... То хем вече знае какво иска, хем още не успява да комуникира така добре.
Това важи за всичко в ранна възраст или поне до тази, в която се налага непрекъснато да учим и обясняваме едно или друго и ако се приема априори, че е така, наистина няма да може да се обясни - днес ще е лекарство, утре ще е друго, принципът и логиката са едни и същи. Въпрос на подход и усилие да го намериш, абсолютно на всяко дете може да се обясни или илюстрира с примери, стига подходът да е съобразен със самото дете, наша грижа и отговорност е да го намерим.
Друг въпрос е ако се избира по-лесния път - да миряса там, ама то е до следващото препятствие и търсене на подход. 
Ако не мога да му обясня кое е лекарство и защо не се взема по желание и когато и колкото искаш, как ще му обясня на същото дете кое друго е опасно за него, щото не са само лекарствата?

# 643
  • Варна
Cuckoo, то зависи колко е. Супа, салата, плакия, яхния, разядка, сандвичи, крокети...И паста.Wink

# 644
  • In transit
Останало малко месо от печена скумрия с какво да го комбинирам - зрял боб, паста или други идеи?
С паста и млечен сос дали ще се получи добре, дори имам на Маги подправката 4 сирена?
ММ опече една опаковка и май ще си я яде сам, аз съм сърдита и си готвя отделно, а синът ми яде веднъж и дотам...
Като салата със зрял боб, лук, кисели краставички (примерно) ще стане вкусно. Тази разядка също може да я направиш с печена скумрия.
С паста и млечен сос...не мисля, но пробвай, ако решиш и сподели Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт