За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 322
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
  • София

Имате ли рецепта за бебешки бисквити без захар или поне с минимално количество? В някои от кашите има захар, пюретата са с естествени захари, та се зачудих мога ли поне едни бисквити без захар да му направя? На 10 месеца е детето.
Ябълкови бисквити с грис

# 616
  • София
Здравейте! Имам въпрос относно домашните хлябове, които си правя от години, /повече от 20/, но сега имам някакъв проблем. Втори път ми се случва хлябът ми да не втасва по някаква причина. Нищо не съм променяла нито в рецептата, нито в продуктите, нито програмата. Единственото различно е това, че от известно време си съхранявам брашното в хладилника. Също така още след закупуването му е минало за 72 ч.през фризера. Това го правя от три години след като си закупих заразено с яйца на брашнен бръмбар и се видях в такова "приключение"за няколко месеца, което не пожелавам никому. Дали трябва да го оставям да престои повече време на стайна темп.?

# 617
  • Sofia
Изобщо ли не втасва, или се бави втасването?
Ако се бави, просто оставяй брашното на стайна Т за 30мин. преди замесването или слагай по-топла (но съобразена с маята все пак) вода.
А маята  дали е читава?
Иначе  продуктите не са това, което бяха...

# 618
  • София
Ако се бави, просто оставяй брашното на стайна Т за 30мин. преди замесването или слагай по-топла (но съобразена с маята все пак) вода.
А маята  дали е читава?
Иначе  продуктите не са това, което бяха...
Предния път преди 2-3 мес. втаса съвсем малко. Днес видях, че не върви и го оставих още 20мин. и сега се пече, но почти не е мръднал. Брашното стоя 15-20 мин. на стайна Т, пък и докато го премеря би трябвало да се е темперирало. Относно маята преди си беше от кубче прясна мая, а днес със замразена, но аз редовно си ползвам от нея. Имам на порции във фризера винаги, защото нямам магазин наблизо.

# 619
  • Sofia
А маята  дали е читава?
Иначе  продуктите не са това, което бяха...
Предния път преди 2-3 мес. втаса съвсем малко. Днес видях, че не върви и го оставих още 20мин. и сега се пече, но почти не е мръднал. Брашното стоя 15-20 мин. на стайна Т, пък и докато го премеря би трябвало да се е темперирало. Относно маята преди си беше от кубче прясна мая, а днес със замразена, но аз редовно си ползвам от нея. Имам на порции във фризера винаги, защото нямам магазин наблизо.
Не знам какво да мисля тогава... За да втасва едно тесто е нужна действаща мая, достатъчно такава и топлина и време. А маята активираш ли я предварително, за да си сигурна, че е добре?
Да не би да е хладно у вас?  А брашното с какъв протеин  е (спред зависи, може да се бави, но не и чак да не втасва)? Солта (би трябвало да е 2% спрямо брашното и ако е повече...  също действа забавящо на ферментацията.

# 620
  • София
Абсолютно нищо не съм променяла освен съхранението на брашното. Лошото е, че не се случва регулярно. Втори път в рамките на 2 месеца, но това не ме устройва: да не съм сигурна дали ще имам хляб за обяд!

# 621
  • In transit
Абсолютно нищо не съм променяла освен съхранението на брашното. Лошото е, че не се случва регулярно. Втори път в рамките на 2 месеца, но това не ме устройва: да не съм сигурна дали ще имам хляб за обяд!

А защо трябва трябва да го държиш постоянно в хладилника? След като е минало през фризера и да е било заразено, всичко е умряло. Не е нужно да се държи там, променят му се характеристиките.
Ако ползваш едно и също брашно, като марка и вид, е възможно да има разлика в партидите. Същото важи и за маята. Да, тя е била замразена, но ако в момента на купуване не е била съвсем прясна, качествата и се намаляват. Така, че всеки фактор има значение и може да даде отклонение.
Мога да предложа, да пробваш със суха мая, така ще изключиш проблема да е от брашното. После обратното, с друго брашно и замразената мая.

# 622

Имате ли рецепта за бебешки бисквити без захар или поне с минимално количество? В някои от кашите има захар, пюретата са с естествени захари, та се зачудих мога ли поне едни бисквити без захар да му направя? На 10 месеца е детето.
Ябълкови бисквити с грис
Благодаря, Ваня! Ще пиша с резултати, като ги направя, защото нямам оризово брашно в момента, а и ще махна меда.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 16:48 от Lemoncupcakes

# 623
  • София
Mikkey, благодаря за споделения опит! ще пробвам и това и ще започна да си активирам маята предварително, защото до сега никога не съм го правила. Във фризера винаги зареждам абсолютно прясна мая на готови порции и до сега не съм имала проблем. Но ще изключа и този фактор. Според мен проблемът е в брашното. Държа го в хладилника, защото това, което преживях с тези гадинки ме ужасява да не ми се случи отново. Вече трета година всяка прашинка в шкафа или килера ме ужасява и хващам лупата.

# 624
  • София
Имам детски спомени от вълшебен ухаещ и много вкусен пухкав тутманик на моята баба /Светла й памет!/.
Ядосвам се на себе си, че не я попитах за рецептата, ама детска му работа. Ядях си го с огромно удоволствие и с убеждението, че баба ще го прави поне 100 години още... Сигурна съм, че няма да успея да изпълня рецептата и да постигна нейния резултат, но съм се вкопчила в идеята да намеря точно същия... Купувам да проба от пекарни, от големите магазини, но са далееече, далече от търсения вкус.
И след лиричното ми отклонение - питането ми е дали някой има рецепта за тутманик от своята баба, от миналите времена?
Извинявайте за дългото писание, но имах нужда да споделя Sparkling Heart Благодаря, че "ме изчетохте" Hug
Да не те разочаровам,но няма да откриеш такава рецепта.Дори съставките да съвпавпадат 1:1. Тутманика правила  твоята баба,вложила е любов.Плюс това е детски спомен,когато възприятата ни са различни.
И аз харесвах бухти със специална форма правени от баба ми.Взех рецептата от нея.Не бяха същите като на баба,не ми бяха вкусни като в детството.Отказах се.Детските спомени и усещания са нещо което за съжелиние не можем да повторим.

# 625
  • Sofia
Имам детски спомени от вълшебен ухаещ и много вкусен пухкав тутманик на моята баба /Светла й памет!/.
Ядосвам се на себе си, че не я попитах за рецептата, ама детска му работа. Ядях си го с огромно удоволствие и с убеждението, че баба ще го прави поне 100 години още... Сигурна съм, че няма да успея да изпълня рецептата и да постигна нейния резултат, но съм се вкопчила в идеята да намеря точно същия... Купувам да проба от пекарни, от големите магазини, но са далееече, далече от търсения вкус.
И след лиричното ми отклонение - питането ми е дали някой има рецепта за тутманик от своята баба, от миналите времена?
Извинявайте за дългото писание, но имах нужда да споделя Sparkling Heart Благодаря, че "ме изчетохте" Hug
Да не те разочаровам,но няма да откриеш такава рецепта.Дори съставките да съвпавпадат 1:1. Тутманика правила  твоята баба,вложила е любов.Плюс това е детски спомен,когато възприятата ни са различни.
И аз харесвах бухти със специална форма правени от баба ми.Взех рецептата от нея.Не бяха същите като на баба,не ми бяха вкусни като в детството.Отказах се.Детските спомени и усещания са нещо което за съжелиние не можем да повторим.
Освен това и продуктите на баба са важни. Оттогава колко вода е изтекла във всяко отношение.

# 626
И ние не сме същите, и продуктите не са същите наистина. Имам си и аз рецепти които са от детството ми, правим ги все още от време на време, но е повече в името на спомените отколкото да очаквам да усетя същия вкус и по същия начин.
А пазим още на баба ми една голяма тетрадка, в която си записваше рецепти, дори със същата чаша мерим някои неща. На майка ми тефтера за рецепти и той си е същият, от него ги е правила като съм била малка, ама... не е същото сега. Достатъчно близки са повечето неща, но пак не същите.

# 627
  • Sofia
Ще дам един прост пример относно продуктите.
Това е любимата ни питка, правена 2006г  и  след това не съм я имала в този вид.  Висока е поне 12 см! Снимката е линк, та да се видят следващите. Wink

# 628
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Ако направя Хайдушки калпак по обяд как да го съхраня до вечерта? Месото, което е в тестото няма ли да овлажни долната кора?

# 629
Някой може ли да ми обясни как да направя желирани мечета със сок и желатин? Много съм скарана с желатина.

Общи условия

Активация на акаунт