За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 658
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Здравейте, търся рецепта за кекс, който изглежда леко влажен от вътре, все едно е на трохи. Правя най - различни, но все имат вкус на яйца и въпреки,че бухват и се разпукват , ми стоят все едно жилави. Сега открих, че от бакпулвера ми става едно стипчиво на езика и ползвам само сода . И друг въпрос за тесто  когато меся го усещам и винаги се получава печивото . А при кекса какви са правилата за гъстота и да е пухкав. Благодаря за търпението .

За да се получи правилната структура на кекса са важни няколко неща: продуктите да са със стайна температура, особено яйцата; брашното да е слабо, с малко протеин; ако е тип 500 е хубаво да се смеси с малко нишесте за по-нежна структура; бакпулвера да е добър. В последно време ползвам този: https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-bakpulver-4-br-x-17-g- … 066447524512.html и нямам никакви забележки, няма и миризмата, която има класическия бакпулвер.

Давам и няколко отлични рецепти, отговарящи на изискванията ви.

Мултивитаминен кекс


Кекс с круши и шоколадов чипс (може да го приготвиш само, като тесто, без круши и/или чипс)


Кекс с кондензирано мляко


Портокалов кекс


Торта Парадизо е най-разкошния сладкиш (кекс) с масло


А този е най-нежния и дунапренен кекс с гореща вода

# 721
  • Мнения: 4 081
Благодаря от сърце ❤️

# 722
# 723
  • Мнения: 113
В последно време ползвам този: https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-bakpulver-4-br-x-17-g- … 066447524512.html и нямам никакви забележки, няма и миризмата, която има класическия бакпулвер.

Тези на ДМ са по 17 грама пакетчето. В случая се претегля 10 гр. (нали при повечето рецепти се ползва пакетче от 10гр.) и другите 7 остават за следващият път? Или се слага цялото пакетче на едно печиво?

# 724
  • In transit
  • Мнения: 14 218
В последно време ползвам този: https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-bakpulver-4-br-x-17-g- … 066447524512.html и нямам никакви забележки, няма и миризмата, която има класическия бакпулвер.

Тези на ДМ са по 17 грама пакетчето. В случая се претегля 10 гр. (нали при повечето рецепти се ползва пакетче от 10гр.) и другите 7 остават за следващият път? Или се слага цялото пакетче на едно печиво?
Не, защото има добавено нишесте вътре и няма да е коректно. Ако в рецептата пише 1 пакетче или 10г (както са стандартните) се слага цяло пакетче, т.е 17г. Ако пише 1/2 - половин (8.5г) и така. По същия начин се процедира с бакпулвери, които са х 20г пакетчето и пак са "за 500г брашно", както си пише на повечето опаковки.

# 725
  • Мнения: 113
В последно време ползвам този: https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-bakpulver-4-br-x-17-g- … 066447524512.html и нямам никакви забележки, няма и миризмата, която има класическия бакпулвер.

Тези на ДМ са по 17 грама пакетчето. В случая се претегля 10 гр. (нали при повечето рецепти се ползва пакетче от 10гр.) и другите 7 остават за следващият път? Или се слага цялото пакетче на едно печиво?
Не, защото има добавено нишесте вътре и няма да е коректно. Ако в рецептата пише 1 пакетче или 10г (както са стандартните) се слага цяло пакетче, т.е 17г. Ако пише 1/2 - половин (8.5г) и така. По същия начин се процедира с бакпулвери, които са х 20г пакетчето и пак са "за 500г брашно", както си пише на повечето опаковки.

Разбирам, благодаря Simple Smile.

# 726
  • Мнения: 5 681
По Коледа в една подаръчна кошница получих инфузиран зехтин с портокал. Как мога да го употребявам? Пробвах на някакви салати, но много ми бие на портокал и не ми допада.

# 727
  • In transit
  • Мнения: 14 218
По Коледа в една подаръчна кошница получих инфузиран зехтин с портокал. Как мога да го употребявам? Пробвах на някакви салати, но много ми бие на портокал и не ми допада.
Върху печена риба или пилешко/пуешко месо, например.

# 728
  • Мнения: 24 377
Имам крем Шантели на прах. От това, което успях да си преведа /италиански/ пише, че се разбива със сметана, но аз нямам, може ли да използвам прясно мляко? Мама не ми отговаря, защото лети занасам, а на мен не ми стигна крема за едни пастички...

# 729
  • Sofia
  • Мнения: 1 595
Направих твърде много смес за палачинки. Да съхраня сурова част от нея или да изпържа всичко и да съхранявам готовите палачинки?!
Кое и как? И колко време ще е/са годна/и?

# 730
  • Мнения: 13 354
Готовите палачинки спокойно можете да съхранявате 2-3 дни в хладилник под стреч фолио. Аз често пържа повече и ги ядем и на следващия ден. За палачинкова торта също ги правя от по-рано и сглобявам, като изстинат напълно.

# 731
  • Sofia
  • Мнения: 1 595
Благодаря, за идеите също!
А вкъщи вече ме поправиха, че нямало такова нещо като "твърде много палачинки".

# 732
  • Мнения: 24 624
Точно това щях да питам - колко са много че чак твърде много ги наричаш Grinning Ден-два са ми се задържали без проблем... ако ги скрия Joy Но аз правя такова нещо само когато сме пълна къща, там шансът да останат е наистина ако са скрити, те иначе ми ги вземат от ръцете по-бързо отколкото успявам да ги пържа. Случвало ми се е да действам с два тигана едновременно на двата котлона Grinning
Покрий ги да не ти изсъхват, ако все пак останат, ще си ги изядете спокойно преди да им стане нещо. И в хладилника могат да стоят, ако те притеснява да са на стайна температура.

# 733
  • Мнения: 1 994
Като изсъхнат, плънка с бешамел и кашкавал и във фурната.

# 734
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Имам крем Шантели на прах. От това, което успях да си преведа /италиански/ пише, че се разбива със сметана, но аз нямам, може ли да използвам прясно мляко? Мама не ми отговаря, защото лети занасам, а на мен не ми стигна крема за едни пастички...
Италианския крем Шантили е смес от сладкарски крем и разбита сметана. Няма как да се получи с прясно мляко, щом на опаковката пише сметана.

Общи условия

Активация на акаунт