За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 377
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
Готвя, да. Аз и за мъжа ми готвя неща , които аз не ям , но той харесва. Както и такива които аз харесвам,  но той не яде. Така и с гостите, Ако знам че харесват нещо с удоволствие го приготвям . И в салатите ръся много магданоз но на себе си не слагам, а когато отиде на гости или на заведение много успешно отделям и не ям магданоза.

# 586
Събрах 250 грама остатъчен квас.  Може ли да ми дадете някаква рецепта какво да го направя днес? За кекс, фокача или някакво малко хлебче да го използвам 🤔. Ще ми се всичкото количество да вложа в едно нещо.

# 587
  • Sofia
Събрах 250 грама остатъчен квас.  Може ли да ми дадете някаква рецепта какво да го направя днес? За кекс, фокача или някакво малко хлебче да го използвам 🤔. Ще ми се всичкото количество да вложа в едно нещо.
Ти май пак си объркала темата. Simple Smile  Иначе както съм писала в блога си - не се събира първата седмица.  Пробвала ли си го?  
А след Седмица както пак съм писала - "През това време може да го (Остатъка) ползвате навсякъде където има вода и брашно - не като набухвател, просто за да го употребите."
"Навсякъде където има брашно и течност"  - казва всичко.  
Всичко що е с набухвател  бакпулвер/ сода (кексове, сладкиши, пайове, бисквити, гофрети, тартове, скони....) или пък без (като тортили и пърленки и палачинки), сгъстяваш яхнии и сосове.
Аз последно в тиганички го влагах (в този случай беше набухвател), а преди това в рикотените бисквитки, които са си с бакпулвер.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 16:30 от Morena

# 588
  • Бургас
О, и аз готвя ястия, които не ям. Що спанак и коприва съм сготвила, ехеее! Даже и бера коприва понякога 😃 А не понасям, дори не кусвам да видя как е на сол.
Моля за рецепта за зелени чушки, пълнени с ориз, яйца и сирене на фурна!  Знам, че е срамота да не мога да ги сготвя, но изобщо не помня ориза варях ли го предварително, какво правех, за да се измъкне люспата на чушките лесно после. От години не съм правила.

# 589
  • София
Събрах 250 грама остатъчен квас.  Може ли да ми дадете някаква рецепта какво да го направя днес? За кекс, фокача или някакво малко хлебче да го използвам 🤔. Ще ми се всичкото количество да вложа в едно нещо.

Тази рецепта за катми е уникална, препоръчвам ти я с две ръце: Здравословни катми със закваска.

# 590
  • Sofia
Моля за рецепта за зелени чушки, пълнени с ориз, яйца и сирене на фурна!  Знам, че е срамота да не мога да ги сготвя, но изобщо не помня ориза варях ли го предварително, какво правех, за да се измъкне люспата на чушките лесно после. От години не съм правила.
Сварен трябва да е оризът. Аз разполовявам чушките и така ги пълня и пека.

# 591
Не, този път не ги обърках 😄. В темата за квас нямаше нови отговори, за да не я търся реших тук да питам. А и нали е за рецепти тази и аз това търся.
Моя квас вече е на 2 седмици аз затова го събирам. Кекс ще направя значи довечера за по-бързо.
Vanja, запазвам си рецепта следващият път ще я направя. Сега нямам овесени ядки.

# 592
  • София
Готвя, да. Аз и за мъжа ми готвя неща , които аз не ям , но той харесва. Както и такива които аз харесвам,  но той не яде. Така и с гостите, Ако знам че харесват нещо с удоволствие го приготвям . И в салатите ръся много магданоз но на себе си не слагам, а когато отиде на гости или на заведение много успешно отделям и не ям магданоза.
Също готвя неща, които аз не харесвам и даже не опитвам. Ето това например снощи го готвих дълго време заради моите си хора, които го харесват и обичан, но аз не съм го опитала, а това е така, защото имам кост в чинията , но не само кост , а и костен мозък, няма как да го пробвам - но за сметка на това почти изядох шафрановото ризото -ОССОБУКО МИЛАНЕЗЕ С ШАФРАНОВО РИЗОТО - OSSOBUCO MILANESE CON RISOTTO GIALLO
Скрит текст:

# 593
  • In transit
Не мога да готвя неща, които не ям. По принцип много малко неща не ям, всъщност един път готвих охлюви, които не ям, защото мм ми донесе цяла кофа живи и бях поставена пред свършен факт. Опитах ги, не са моето.
С годините сме се унифицирали кой какво яде/не яде и просто не готвим такива неща. Не мога да си представя да наготвя нещо, което не ям и да не мога да го пробвам опитам на вкус. Още повече да предложа на гостите си нещо, дето не го ям. Не го разбирам това. Знам, че има такива хора, но не съм сред тях. Но пък обичам да пробвам нови неща.

Марчева, много изпускаш, като отказваш да пробваш особуко...толкова е вкусно. А костния мозък се стапя, докато се пече, даже няма и да разбереш, че си го изяла. Grinning От началото на годината четири пъти правих особуко и си облизваме пръстите. Heart Eyes

# 594
За друг в семейството е едно, но точно за гости хич не изглежда добре като сервира човек нещо и не го яде самият той. Всеки си е различен де, казвам от моя гледна точка как е и какво впечатление би ми направило. Евентуално за себе си да не сервирам от въпросното нещо изобщо, там примерно мога да кажа че не съм толкова гладна и искам да мина без него, то и се е случвало да преценя че искам по-малко храна.
А и като каня гости, се предполага всички да се навечеряме приятно, а не аз да се мръщя на нещо и да не ям а да го отсервирам така. Иначе айде, не всяко нещо което не бих яла, ми е неприятно да го готвя, има някои мразя как миришат и не бих, но за други не ме бърка.
Изхождам донякъде и от това че искам и на мен вечерята да ми хареса също толкова, съответно приготвям неща които харесвам и аз. Всеки си намира кое е работещо за него и за гостите му.

Осо буко си е деликатес наистина, голяма вкусотия е.

# 595
А всъщност тръгнахме оттам, че не съм си изяла четири парченца сини сливи от манджата. Вие винаги ли всичко си изяждате от чинията? Аз и морковите Не ям в тази манджа но просто не си ги слагам в чинията.
Това не означава че тези продукти няма да ги сложа, тъй като вкусът с тях е много добър.
Другото няма да коментирам, но това че мъж ми не яде много неща , едно от които например е пастата,  означава ли че и аз никога не трябва да хапна 😂😄😄
Или сега, като не трябва да ям сладко, да изпращам тях на сладкарница да си купуват ??

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 11:06 от пеп-4o

# 596
Понеже аз го започнах това - впечатлих се от яйцата Фаберже, които каза че си правила за гости а после дори на тях им е правило впечатление че не ги ядеш а ги отсервираш неизядени от твоята чиния. Играчка са си, хич да не е. Признавам си че аз не бих се занимавала ако не ги ям.

# 597
  • под тепетата
Natka, признавам си, че и аз не ям много неща,но поради здравословни причини. Иначе като видно тИле съм  чревоугодник и обичам да готвя. Другите си хапват, аз гледам жално. Но приказката г...з глава затрива е баш за мен Stuck Out Tongue Winking Eye

# 598
  • Sofia
У нас и в родата, дори по далечната,  всичко се яде.  Има  такива с непоносимости, с които се съобразяваме. И пак бих казала, че нямам  ограничения в готвенето.  Мъж ми, както и някои роднини са по традиционалисти от останалите, но не твърди,  пробват нови неща.  При събиранията ни готвя (както и другите готвещи) нещо, което всички ще ядат, а варианти има доста.   Гости като имам,  разбирам имат ли нещо за съобразяване и пак приготвям нещо, което се яде от всички, супер рядко нещо персонално.  Съответно в  чиниите, ако има останало, просто им е било повече на хората.
Не мога да вирея при някакви ограничения в готвенето, което ми  е страст. Откакто правя квасен хляб например ползвам много различни брашна и добавки по тази причина.

# 599
Понеже аз го започнах това - впечатлих се от яйцата Фаберже, които каза че си правила за гости а после дори на тях им е правило впечатление че не ги ядеш а ги отсервираш неизядени от твоята чиния. Играчка са си, хич да не е. Признавам си че аз не бих се занимавала ако не ги ям.
Писах че им направило впечатление сините сливи които отделих, а яйца Фаберже като не ям след първите един два пъти въобще не съм си слагала.

Общи условия

Активация на акаунт