За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 649
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Помощ!
Правя кифлички в момента и се оказа, че съм сварила всички яйца, че вече са на плънка за кифличките. С какво да ги намажа отгоре? Масло, майонеза купешка?

# 736
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Олио, прясно мляко и наръси кашкавал. Ако правилно разбирам, са солени.
 Аз с тази смес и жълтък си мажа питките. Предполагам и без яйце ще стане.

# 737
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Да,с варени яйца и зелен лук са. Благодаря! 😚

# 738
  • Мнения: 3 885
И с вода да ги намажеш, пак ще се гланцират.
Другият вариант е с разтопено масло, но след като се изпекат, веднага като се извадят от фурната, докато са горещи.

# 739
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Дано се включат и профитата!

# 740
  • София
  • Мнения: 3 362
Бих намазала с мляко/вода или вече изпечени с масло.

Готовите палачинки ако останат могат да се замразят.

# 741
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Дано се включат и профитата!
И ти си профи. Идеално си се включила. Hug

# 742
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Ааа, Mikkey, всяка жаба да си знае гьола! Gift Heart

# 743
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Помощ!
Правя кифлички в момента и се оказа, че съм сварила всички яйца, че вече са на плънка за кифличките. С какво да ги намажа отгоре? Масло, майонеза купешка?

С кисело мляко и малко мазнина. Можеш да поръсиш с моцарела.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3228.html

# 744
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
С мляко и настърган кашкавал ги направих кифличките, както Биляна ми каза. Малеее, голяма вкусотия! Рецептата е руска стара и в общи линии тестото леко сладни, а пълнежът е варени, нарязани на ситно яйца и леко пръжнат в масло зелен лук. Мислех и сирене да сложа, но се отказах. И поръската с кашкавал си дойде тамън на място. Благодаря ви, че сте отзивчиви! 🙂

# 745
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Ааа, само така няма да се измъкнеш! Давай рецепКата, моля!

# 746
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
За тестото:
130 мл. топло прясно мляко
15 гр. прясна мая (аз имах суха и сложих 7-8гр)
30 гр. захар
50 гр. разтопено масло
25 мл. олио
50 гр. сметана (сложих кисело мляко, защото не ми се купуваше сметана заради 50 гр.)
2 яйца
щипка сол
450гр. брашно
Трябва да стане меко тесто.
Оставя се да втасва и в това време се прави плънката:
5 варени яйца, нарязани на ситно
250гр. зелен лук, леко запържен в масло
сол, пипер на вкус
Тестото се разделя на 16 равни части (първо на две, после всяка половина още на две и така). От всяка част се разточва кръг, върху който се слага от плънката и кръгът се сгъва на две като полумесец. Кифличките се нареждат в тавата със залепената част надолу. Пекат се на 170°С в предварително нагрята фурна.
Аз да си кажа не съм точила тестото, а го натисках с дланта да стане на кръг. Получиха се идеално изглеждащи кифлички.
Идеята за тях ми дойде от едни хора, които следвам в ютюб. Те обикалят по места в Русия, които са малко познати и където старото време и начин на живот са запазени, макар да има млади хора. Та на едно от видеата едни деца така вкусно обядваха кифлички с нещо зелено в тях, че ми се преяде и потърсих рецепта. Стана ми ясно, че в Русия тези кифлички са популярни и бабите ги правят на внуците си. Това е. Ако решите да ги правите, ще останете доволни 🙂

# 747
  • Мнения: 7 449
Благодаря за рецептата, обаче това ме разсмя:
Цитат
50 гр. сметана (сложих кисело мляко, защото не ми се купуваше сметана заради 50 гр.)
Аз пък никога не оставам без течна (животинска) и заквасена сметана в хладилника и 20 гр сметана да трябва, отварям с кеф кофичката, а остатъка го изяждам без угризения Simple Smile
Е, тази вечер точно така и стана - правих тортички в чаши и ми остана сметана от крема, веднага освободих кофичката...

# 748
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Ооо, и аз мога да освобождавам кофички 😀
Гледах я, гледах сметаната, нещо цената ме ококори и си рекох "е, то същото като киселото мляко" и не взех. А като чуя руска кухня си представям лук, риба, сметана и извара. И тук - таме картофи. Имам чувството, че това са им любимите продукти.

# 749
  • под тепетата
  • Мнения: 11 175
Благодаря, Ябълкова. Т.е . трябва заквасена сметана за тестото? Да споделя една малка хитринка, понеже  се старая рядко да ползвам прясно мляко по здравословни причини, когато ми трябва за мазане на питки и тестени изделия отгоре, си отварям една малка сметанка от тези за кафе на Президент.

Общи условия

Активация на акаунт