За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 644
  • 765
  •   1
Отговори
# 750
  • Бургас
Да, закваскена. Мъжът ми и детето много пият прясно мляко, та винаги имаме. Даже се шегувам с тях, че ще им взема една крава. Голямо пиене на мляко, братче! Аз пия рядко и то само Президент. Не, че съм голямата работа, а просто само то ми е вкусно. И то оня ден ми се препи, а го нямаше на двата Кауфланда, на които отидох.

# 751
Със сметана тестото става много пухкаво и меко. Забелязах го преди години, когато се оказа, че нямам кисело мляко за тестото на едни питки, но имам заквасена сметана, та го заместих. Правила съм същите питки с кисело мляко, но със сметана сякаш станаха по-добре.

# 752
  • Русе
Скрит текст:
Със сметана тестото става много пухкаво и меко. Забелязах го преди години, когато се оказа, че нямам кисело мляко за тестото на едни питки, но имам заквасена сметана, та го заместих. Правила съм същите питки с кисело мляко, но със сметана сякаш станаха по-добре.

Абсолютно вярно. Правих веднъж тези питки с кисело мляко, тъй като нямах под ръка заквасена сметана и не се получиха добре /като вкус и пухкавост/. Друго си е със сметана.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 01:13 от peych

# 753
  • София
Е, то това е като да съпоставяте олиото и зехтина, както и крайния резултат на различни изделия, приготвени с тях.

# 754
  • Sofia
... 50 гр. сметана (сложих кисело мляко, защото не ми се купуваше сметана заради 50 гр.)...
Данон малка опаковка от 200г купувам в случая и след 3-4 дни повтарям кифличките, а междувременно правя някоя супа, която застройвам със 100г. Simple Smile

# 755
Аз ползвам зехтин само за тестото за пици, не съм го замествала с олио и не знам дали би се получило различно. В сладкиши също не съм пробвала обратния вариант. Някой, ако е пробвал, да каже дали е уместно и в какви сладкиши. 

# 756
В някои западни рецепти за сладкиши изрично се посочва, че киселото мляко може да се замени със заквасена сметана, но с уточнението, че става въпрос за Greek yogurt, което е по-гъсто от нашето. От българските на пазара го сравнявам с цедено кисело мляко и затова според мен може да се замени със заквасената сметана. Правила съм го, вкусът и консистенцията на печивата са си били същите.
Правила съм кексове и мъфини със зехтин по рецепта (olive oil cake), а като съм нямала, съм замествала с олио. Правила съм и обратното. Зависи и от зехтина, естествено, но в моите скромни опити няма осезаема разлика във вкуса. Но това е само от три-четири опита, така че не е меродавно. Зехтинът ми е екстра върджин, ако има значение.
Не съм заменяла олио с разтопено масло обаче, толкова не ми се рискува Grinning

И да използвам случая да се отчета за бебешките бисквити - ползвах рецептата на Ваня като основа и съвсем малко се отклоних - вместо мед сложих яйце. Станаха ми леко песъчливи, може би защото брашното ми е по-хигроскопично. Прочетох и коментарите под рецептата, но заключих че не е от рецептата, а от самите ми продукти - брашно, големина и сочност на ябълката, липсата на мед (сложих яйце вместо него). Станаха си вкусни, де Simple Smile Благодаря отново!

# 757
  • Sofia
...Не съм заменяла олио с разтопено масло обаче, толкова не ми се рискува Grinning ...
Не се заменят, дори разтопено, маслото си е твърда мазнина и има различен ефект от течните мазнини.

# 758
  • София
Кубратова, приготвям изделия от типа хлебни и кексови, по конкретни рецепти със зехтин. Стават страхотни!
Lemoncupcakes, като си добавила яйце в продуктите, си променила основно рецептата, като се има предвид колко малко е количеството на продуктите. Все пак се радвам, че си останала доволна от резултата!

# 759
  • In transit
Кубратова, пробвай да направиш питки или хляб със зехтин, вместо с олио. Ще видиш колко по-ароматен и вкусен става.

# 760
Благодаря за насоките!
Мики, допускам, че замяната ще е сполучлива, като имам предвид, че слагам в тестото за пици, а веднъж просто направих питки от остатъка и бяха много меки и пухкави.
Точно краве масло слагам вместо олио в една-две рецепти и намирам, че така тестото им се подобри значително, но наистина не във всяка рецепта замяната е удачна.

# 761
Да, Ваня, още не съм въвела мед и затова рискувах и сложих яйце. Живи и здрави, като го въведа, пак ще направя.

# 762
Вчера с голям мерак направих тиквеник (това е и единствената форма, под която ям тиква), обаче се изумих - тиквата няма никакъв аромат и вкус на тиква, по-точно няма никакъв вкус - усещам във всяка хапка орехите, сладостта на захарта, но не и вкуса на тиквата. Че и ММ купил две - от Фантастико, по форма приличат на цигулки, но някак по-малки и къси, не знам с какъв произход са. Случвало ли ви се е такова нещо?
П.П. Вкусовите ми рецептори и обоняние са си наред, всичко друго усещам. Пък и ММ казва, че не усеща вкуса на тиква.

# 763
Аз правя всичко със зехтин, слънчогледово олио не използвам.

# 764
Нова тема, заповядайте в ней, моля Simple Smile
https://m.bg-mamma.com/?topic=1743841

Общи условия

Активация на акаунт