Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 671
  • 782
  •   1
Отговори
# 615
Аз се чудя,  кога малко ще им свият перките на тези брокери и докога ще си прибират парите в джоба. Толкова много пари за толкова малко работа в повечето случай.

# 616
dany, ако все пак не стане в понеделник както очакваш пускай си ти обявата и смело напред не ти трябва брокер за продажбата - сложи и бележки около блока, на входа, на съседния и пред някой близък магазин/кафене че си частно лице и продаваш там каквото продаваш, после да не забравиш да махнеш бележките след продажбата ако не са скъсани де, като се яви купувача правите предварителен договор, взимаш капаро и тръгваш да вадиш скица и после данъчна оценка, букваш час при нотариус и си готов, ако нямаш нотариус мога да препоръчам, успех

# 617
Не документите ме притесняват.
При брокерите има един контингент купувачи, които могат да ми дадат правилната цена.

Случи се във Фейсбук имаше сериозни кандидати преди около 2мес. Дадоха малко капаро 2к лв. Тръгнахме да вадим документите, ангажирах нотариус. Те се отказаха като стана готово всичко и им бях пратил всички документи.
95% от хората търсят цени, дето са айде не 1/2 ама 2/3 от пазара. Което и на зелено няма как да стане.
Като чуят моите цени се смеят или плачат или се ядосват, или мълчат. Да, ама аз си знам за колко съм купил новите имоти това лято на зелено. На колкото ги продавам тези готови. То ако е на 2/3 аз за какво да продавам, по-добре да си ги държа.
Нормалните, адекватните хора идват с брокери.
Аз и за наем съм го казвал 100 пъти. И за продажба се случва същото. Другите са заблудени, дето се лутат. Ама имат бол време да се лутат. Въпросът е, че аз нямам.
Търсят 2-3 стайни на цената, дето аз продавам. А 3стайните са вече 500 евра. Малко от малко някакъв реализъм трябва. То и аз искам половини цени, ама не казвам на никой. На пазара командва пазара.

Иначе опитвах и сам. Сигурно в 10 фейсбук групи пуснах. В групите на блоковете, във фейсбук и вайбър пуснах. Бях тръгнал и да разлепям обяви, май залепих 1-2 но се отказах от масово лепене.
Потенциалния клиент е или силно платежоспособен от България, или силно платежоспособен от чужбина. Имаше доста, дето бяха на кантар и им харесаха, идвали са на огледи, дори и при 10% отгоре цена. Друг профил няма, който да даде пазарна цена. А тия хора ползват брокери. Тези от чужбина, ясно. А тукашните са просто заети с работа, няма да обикалят да търсят сами.

# 618
Да, така е има го и този момент, че през брокер идват сериозните купувачи готови да платят, но и директния вариант не го изключвай. Цените дори на зелено са скочили есента и към момента скока продължава, аз се отказах от участие в 2 проекта, нещо което преди беше немислимо да направя, но се спрях точно по тази причина. Странно ми изглежда трудността да продадеш едностайни - те винаги се търсят и първи свършват на зелено (ако въобще има такива в проекта ), остават само на партер и то северни статус ателие. Още повече до колкото разбирам са с наематели т.е. носят приход, странно е че не се продават. Ако не ти е належащо не продавай сега, отложи продажбата и задръж.
Да допълня за лепенето на листовките по входа и наоколо - от там ще дойдат приятели, роднини, колеги на вече живеещи в блоковете в които продаваш, това не е малък кръг от хора. Цената винаги е висока за купувача - винаги, коментарите във фейсбук безумни, цената почти винаги е висока и за брокера и той ще се опита  не да запази твоята цена, а да я смъкне така че да угоди на свои клиенти, чакащи изгодни оферти. Така, че здрави нерви и ако не си на зор задръж си цената и не смъквай, ще дойде и твоят купувач.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 18:53 от НаБабаДетето

# 619
Ако не беше належащо, нямаше да ги продавам Simple Smile
Кой бяга от 900лв на месец Simple Smile
Имам нова сделка в строеж, която трябва да финансирам.

# 620
Ясно и аз заради това продадох каквото продадох, не обичам да продавам направо ми се къса сърцето до ден днешен че продадох, но имах място където да се включа и бързах. Значи отивай утре и намери най-вървежното кафене, фризьорски салони, маникюристки салони, магазинче или нещо такаво което е около блока и където има голям трафик, лепиш където свариш и чакаш, влизаш вътре и заговаряш някой кака фризьорка/ маникюристка и случайно споделяш че продаваш каквото продаваш, отиваш в следващото магазинче/капанче, даваш си номера - вярно това е кофти, но може да е предплатена карта - важното е повече хора от района да знаят за продажбата и то хора, които могат да ти направят т.нар. word-of-mouth. Все пак говорим за едностайни, а не за къщи и луксозни мезонети примерно където без брокер нищо не става. Не подценявай директния контакт и си свърши работата сам - не пречи да се правиш на луд за 1-2 часа и да обиколиш, също някой фитнес ако има наблизо седни на бара и се разлафи с човека зад него.

# 621
  • София, Bulgaria
Относно флаери, бележки в район...разтосяме ги при продажба на имот. За първи път имаше такъв голям успех октомври месец за ап. в Борово. 22 обаждания, 14 огледа, 2 заявени интереса. Но да и двата случая не си бяха проверили финасите и кредитиране.
Сделката си стана традиционно с купувач, който е с колега брокер. Но наистина за първи път толкова много хора се обадиха от листовки.
А те бяха раздадени в Борово,  Красно село, Бели Брези.

# 622
Не случайно написах маникюристки и фризьорки и салон за красота ако има мини и през него задължително - там данъци много не се плащат до колкото имам информация, кешът е наличен, успех.

# 623
  • София
dany1, видях я твоята обява. Скъпичко идва, не е съвсем коректно да кажеш, че е 1800Е/кв. Имаш 23 квадрата тераса! Това означава, че искаш по 4000Е на чистата квадратура. Колкото вървят в центъра, защото в старите НА квадратурата си е чиста, а при теб половината! от обявената квадратура са общи части и тераса.

Познати строители смятат големите тераси и дворовете към апартаменти по коефициент, не е редно да искаш същата цена като за застроената площ.
Казвам го съвсем добронамерено.

Допълнително, мисля че май е ставало дума, обзавеждането ти не спомага за по-висока цена. Знам, че не ти се занимава с лустросване и също, че е вероятно въпреки всичко да го продадеш в един момент. Но за мен не е чудно, че няма опашка от желаещи.

Все пак ти стискам палци да си намериш купувач, просто отбелязвам, че не е коректно да се жалваш, че продаваш на 1800Е, а желаещи няма.

# 624
В нот акт има цялата квадратура, в скицаата има цялата квадратура, платил съм и цялата квадратура.
Не е коректно да се смята чистата квадратура и да не се смята ни общи части, ни тераса.
Няма такава сметка на целия пазар от имоти. Освен някоя панелка.

И да я смятаме терасата по коефицент, аз си я смятам, пак излиза ниска цената на кв м
Не съм казал 1800, казах 1900.

Ако имаме апартамент с 25квм вътрешна част, 5квм тераса и 10квм общи части, той ще бъде обявен за 40квм.
И никой няма да каже, че терасата не трябва да се смята.
Нещо повече, тя ще се смята по 100% коефицент.

И какво излиза, апартаменти, които имат 5 или 8квм тераса могат да искат за тях по 3000Е на квм, а моята трябва да я подаря за 0ла.
Не е коректно това.
Ако я смятаме на 50%, което според мен е коректна сметка квадратите отиват от 65 на 54.
Оттам цената става 2222Е квм. Което пак е супер ниско за супер търсен район и готово жилище с наематели.
На зелено вече са толкова.

Масово се продават 2ст за 180 000Е. И то пак говорим 40-45-50квм застроена площ.
На моя апартамент му липсва една спалня, дето е 10квм.
Е, 60к евро по-евтино не струва една спалня от 10квм?

За обзавеждането, не е супер лукс, но е доста прилично. Шпакловката е идеална. Всичко е в идеално състояние, плочки, ламинат.
Виждали ли сте какво се предлага на пазара? Има пълни гробници, дето ще им трябват 100к само за ремонт.

Това е апартамент за даване под наем. И в това състояние се отдава идеално за минути.
Имате ли представа колко струва скъпото обзавеждане и колко струват апартаменти с такова?
Ще трябва да го пусна на 150к след това.
И защо? А ако никой не го вземе така?

Колко според вас е пазарната цена на семпло обзаведено жилище, добре шпакловано, добре сложени плочки и ламинат, скъпи уреди, климатик, на супер място, спирки, магазини, ново строителство, акт 16?
Според мен е 2500Еквм.

# 625
Едно е 5кв. тераса, друго е 20+. Преди няколко години обмислях покупка на зелено на апартамент с двор и цената на двора на квадрат беше на половина на цената на апартамента. Гледах и подобно готово жилище от собственик 60+ кв. жилищна площ и около 40кв. двор. Цената я бяха сметнали средната за квартала на квадрат за цялата квадратура. Аргументът им беше, че дворът бил с право на строеж. Жилището не се продаде поне още 2-3 месеца. След това вече не го следях.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 20:52 от Rebel Rebel

# 626
A строителят какъв клас е - нисък, среден, висок? Сградата малка ли е или голяма? Не съм видяла жилището, но от коментарите за голямата тераса вътре да не би да е доста тясно? Примерно на 30 кв.м. стая 20кв.м. тераса е безмислено. Та затова казах, че метриката цена на квадратен метър не е много меродавна. Например, дори в една и съща сграда ми продадоха апартамент, но когато попитах за съседното жилище на горния етаж, ми обявиха цена на квадрат с 30% отгоре. Разликата беше точно една спалня 10кв.м. (Същият строител, същата фирма собственик, същото изложение и тн. Просто бяха решили, че ще взимат добър наем заради тази бонус стая и не им се продаваше, не беше обявен).

# 627
Няма спор, че 5кв тераса не е като 20кв.

Следва следното следствие. Или 20кв е по-зле от 5кв или 20кв трябва да струва повече от 5кв. А колко струва 5кв х 3000Е? май 15 000Е по сегашния пазар.
А може би някой иска да я броим отрицателно? Simple Smile

2500Е квм даже е консервативно за обикновено НС. Отиват към 2800Е.

След като 2ст са 200 е, 3ст 300 е, че в някои райони и по 500, колко да бъде един 1ст? Една стая било, ами те 2ст са по 200к Е вече.

Така или иначе, моите вървят на тая цена. Просто малко по-бавно.

# 628
Зависи от жилището. Например при 20-30кв жилищна площ, тераса от 20кв. е най-малкото нерелевантна. При жилище от 100кв допълнителни 20кв под формата на тераса е супер. Стига да е използваема, защото има и такива дълги и тесни, които никаква добавена стойност не носят. Аз се отказах да купя апартамент с такава тераса 14кв, въпреки че жилището беше ок. От моя гледна точка това бяха грешни пари за нещо, което няма да ползвам ефективно. Разбира се, това е мое субективно мнение.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 20:48 от Rebel Rebel

# 629
  • София
dany1, и от 9 кладенеца вода да донесеш, повечето купувачи ще предпочетат да платят 3000Е/кв за 30 кв студио +5 тераса, вместо 2000Е/кв за 30 кв студио с 23 кв тераса и незнамсиколко общи части за общо 120 000. Ще спестят 15кЕ дори по твоите сметки, че терасата струва колкото стаята.

Търсиш някого, за когото голямата тераса е приоритет и е готов да я плати на цена на стая. Това са единици. Или някой, който емоционално ще хареса жилището и това ще надделее.

Общи условия

Активация на акаунт