Подобна тема имаше преди една година; https://www.bg-mamma.com/?topic=1576544
Ето един малко по различен интересен казус?
Продавач съм и наемам брокер за да намери купувач ( да пуска обяви, да контактува с който си иска, да прави огледи само след изрично мое насрочване, защото имота е празен). Брокера не иска подписване на договор за посредничество. И се рзабираме устно за 2 - 2 1/2 процента по думите на брокера.
Минават 2 години и брокера прави 5 - 6 огледа, документирани с Email и не се намира купувач.
После аз като продавач пускам обяви за продажба в всички възможни сайтове за обяви, като указвам моя телефон за връзка и аз правя огледите и всичко останало като Договор за стоп капаро и Предварителен договор и си приготвям сам всички документи изискуеми от Нотариуса и аз изповядвам сделката.
След като аз съм пуснал моята обява за продажба, брокера продължава да поддържа своята обява и да търси потенциални купувачи и огледи.
Дължа ли пари на брокера?
Ако аз съм намерил купувача и съм си свърши цялата останала работа би трябвало да не и дължа нищо.
Ако тя е намерила купувача и е уредила огледа (доказано с искане за оглед с Email) и се стига до подписване на Договор за стоп капаро и Предварителен договор (в тяхното изготвяне брокера няма никакво участие, аз си ги изготвям сам). В този случай съм съгласен, че и дължа договорената сума 2 или 2 1/2 %.
Та моя въпрос е морално ли е, коректно ли е да не и платя нищо, ако купувача съм го намерил аз с моите обяви и аз съм си свършил сам цялата останала дейност по продажбата.
Тя тези две или повече години е поддържала обяви, правила е огледи, но очевидно не е била особено активна в посредническата си дейност.