Да платя ли на брокера?

• 859
  • 10
  •   1
Отговори
Да платя ли на брокера?
Подобна тема имаше преди една година;         https://www.bg-mamma.com/?topic=1576544
Ето един малко по различен интересен казус?

Продавач съм и наемам брокер за да намери купувач ( да пуска обяви, да контактува с който си иска, да прави огледи само след изрично мое насрочване, защото имота е празен). Брокера не иска подписване на договор за посредничество. И се рзабираме устно за 2 - 2 1/2 процента по думите на брокера.
Минават 2 години и брокера прави 5 - 6 огледа, документирани с Email и не се намира купувач.
После аз като продавач пускам обяви за продажба в всички възможни сайтове за обяви, като указвам моя телефон за връзка и аз правя огледите и всичко останало като Договор за стоп капаро и Предварителен договор и си приготвям  сам всички документи изискуеми от Нотариуса и аз изповядвам сделката.
След като аз съм пуснал моята обява за продажба, брокера продължава да поддържа своята обява и да търси потенциални купувачи и огледи.

Дължа ли пари на брокера?
Ако аз съм намерил купувача и съм си свърши цялата останала работа би трябвало да не и дължа нищо.
Ако тя е намерила купувача и е уредила огледа (доказано с искане за оглед с Email) и се стига до подписване на  Договор за стоп капаро и Предварителен договор (в тяхното изготвяне брокера няма никакво участие, аз си ги изготвям сам). В този случай съм съгласен, че и дължа договорената сума 2 или 2 1/2 %.

Та моя въпрос е морално ли е, коректно ли е да не и платя нищо, ако купувача съм го намерил аз с моите обяви и аз съм си свършил сам цялата останала дейност по продажбата.
Тя тези две или повече  години е поддържала обяви, правила е огледи, но очевидно не е била особено активна в посредническата си дейност.

# 1
# 2
  • Далечният изток
Дори и устен, вие имате сключен договор. Договорили сте се какво трябва да свърши той, съответно вие - да му платите съответната цена. Брокерът е трябвало да намери купувач, ясно. Този процент, който сте договорили, е процент от продажната цена предполагам. Щом няма продажна цена, в смисъл сделка с участието на брокера, то според мен нищо не му дължите. С две думи - бихте му дължали при свършена работа.
Ако сте договорили, че ще му платите определена сума само за онова, което сте описали в скобите, дори и да не намери купувач за определен период, тогава следва да му се плати само за това, което действително е свършил. Но щом не споменавате подобна договорка, значи нямате такава.

# 3
  • София
Брокерът не е изпълнил своите задължения по договора ви и не му дължиш нищо.

# 4
Дори и устно имате сключен договор. Оттук идват и проблемите, защото няма как двете страни да докажат какво са се договорили. Доколко е законно и морално да платите зависи какво сте се разбрали, но брокерката не би следвала да ги приеме защото не е морално от нейна страна защото не е свършила това за която е наета. Преди всичко не бих наел брокер , за неща които бих свършил сам и с адвокат. Във вашата ситуация не бих платил.

# 5
  • София
Вероятно обявата на брокера още се поддържа и отговаря на запитвания, както и ще продължава да го прави. Това, че не е продал имота 2 години, не означава, че няма да го продаде следващите 5 да речем, а вие сте му иззели функциите Blush
Знам за много обяви на имоти /включително и на участници тук във форума/, които вече не са актуални, но обявите се поддържат от брокера и собствениците си плащат процент за тази услуга, въпреки, че нямат никакъв интерес от това Blush
Вие сериозно ли? Grinning

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 11:34 от Exter

# 6
  • Бургас
Аз не бих платила, брокерът не е намерил клиент, т.е не е изпълнил задължението си, за каква да му се плаща, че 2 години се е моткал, обикновено такива договори имат срок

# 7
Даже и при писмените договори може те да са ексклузивни или не. При неексклузивен договор, какъвто се явява и вашият устен такъв, понеже не е договорено друго,  който свърши работата той получава парите. В дадения случай, ако сам си продадете имота, де факто вие сте си сам брокер и сам сте свършил работата.  Тоест не дължите нищо.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 12:56 от Черна станция

# 8
Не. Какво е свършил той, че да му плащаш? По-скоро той на теб трябва да плаща за правото да ползва имота ти за кукичка.
Гледам, че в имотната сфера става много модно всяка дума и половина да се счита за договор. Малко повече изхвърляния от нужното е това.

# 9
Да платя ли на брокера?
Подобна тема имаше преди една година;         https://www.bg-mamma.com/?topic=1576544
Ето един малко по различен интересен казус?

Продавач съм и наемам брокер за да намери купувач ( да пуска обяви, да контактува с който си иска, да прави огледи само след изрично мое насрочване, защото имота е празен). Брокера не иска подписване на договор за посредничество. И се рзабираме устно за 2 - 2 1/2 процента по думите на брокера.
Минават 2 години и брокера прави 5 - 6 огледа, документирани с Email и не се намира купувач.
После аз като продавач пускам обяви за продажба в всички възможни сайтове за обяви, като указвам моя телефон за връзка и аз правя огледите и всичко останало като Договор за стоп капаро и Предварителен договор и си приготвям  сам всички документи изискуеми от Нотариуса и аз изповядвам сделката.
След като аз съм пуснал моята обява за продажба, брокера продължава да поддържа своята обява и да търси потенциални купувачи и огледи.

Дължа ли пари на брокера?
Ако аз съм намерил купувача и съм си свърши цялата останала работа би трябвало да не и дължа нищо.
Ако тя е намерила купувача и е уредила огледа (доказано с искане за оглед с Email) и се стига до подписване на  Договор за стоп капаро и Предварителен договор (в тяхното изготвяне брокера няма никакво участие, аз си ги изготвям сам). В този случай съм съгласен, че и дължа договорената сума 2 или 2 1/2 %.

Та моя въпрос е морално ли е, коректно ли е да не и платя нищо, ако купувача съм го намерил аз с моите обяви и аз съм си свършил сам цялата останала дейност по продажбата.
Тя тези две или повече  години е поддържала обяви, правила е огледи, но очевидно не е била особено активна в посредническата си дейност.

Не й дължите комисионна, според мен.

За 2 години 5-6 огледа, организирани от брокерката, не са ли малко?
Ясно е, че зависи и от жилището и интереса към него, но все ми се струват твърде малко.

Нищо не би трябвало да й плащате след като не е намерила купувач, не е съдействала за документите, не е и била особено активна, по думите ви.
А и на тези 5-6 огледа били ли са истински клиенти хората, които са идвали? Защото човек би могъл да си помисли, че са били нейни познати/приятели...
Не ви е представила договор за подписване... Струва ми се, че агенциите предлагат договор, преди да се обвържат с огледи, дори претендират за изключителни договори, но може да има и други, като тази брокерка.

# 10
Аз на Ваше място бих информирала писмено брокера, че прекратяваме устната уговорка за посредническа дейност по продажба на имота, не съм на разположение за огледи, и настоявам за изтегляне на активните обяви, ако има такива. Бих упоменала и причината - че главната цел не е постигната, а е минало твърде много време, затова не считам сътрудничеството за  успешно, и ще се заема лично с продажбата.

Но това е чисто хипотетично, защото винаги досега, когато съм ползвала брокерски услуги, съм настоявала за подробен договор с ясно описани ангажименти - за фиксиран период, с описан обем услуги, и с ясна клауза, че след изтичане на периода брокера се задължава да свали всички активни обяви, снимки и описания на имота. Никога не бих дала каквато и да е информация за мой имот без обвързващ договор, дори и ако огледите са съгласувани с мен и в мое присъствие.

Общи условия

Активация на акаунт