Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 821
  • 782
  •   1
Отговори
# 270
Все за нещо трябва да се похарчат парите Simple Smile

# 271
Около мен никой, ама никой не купува за инвестиция.
Всички купуват за живеене - за себе си или за децата си. И да, гледат на това И като на инвестиция, но се занимават със съвсем различни неща.
Цените са такива, каквито са.

Смешно  ми става като прочета Ганьо, Ганя и подобни.
Забелязала съм че типичните Ганьовци обичат да употребяват това определение, като разбира се, те не са от тях Grinning (дали како Сийке? Grinning

# 272
Благодаря за обидата Simple Smile. Всички около теб купуват от нужда, но ти купуваш с друга цел нали така? Аз не общувам хората около теб, но общувам с теб и ето ти ми формираш възгледа.

# 273
Теб и Гого никой не ви е обидил, докато вие не пропускате, особено Гого да хейти и обижда хората, наричайки ги настървено ганьовци. И защо? Защото животът им е в София и са направили своя избор тук да си купят имот и тук да живеят, както сте направили и ти и Гого, но преди години, когато вие било нужно. И тогава, във вашето време едни други хора твърдяха, че цените са безбожни и че тези, които купуват т.е. вие сте луди. Тогава в онова време не сте знаели, че купувате супер, мега изгодно, нали...
Ами, да ти кажа, на мен ми се виждаше изгодно. Едно средно жилище тогава струваше колкото една кола среден клас, примерно ФВ Пасат, хайде с малко повечко опции. Сега подобно жилище струва колкото 3-4 такива нови коли (макар че и Пасатът е поскъпнал).
Така че изгодно ми се виждаше. Както ако го обърна не в леки коли, а примерно в злато, в барели петрол, или в колко месеца/години гурбет в чужбина ти трябват за да изплатиш едно жилище в София, ако работата опре дотам. Сега колко години са - според мен въобще не е възможно.

Ако тези облигации за които аз говоря и купувам всеки месец се "занулят" (😂) кризата от 2008 ще изглежда като детска игра. За сведение всички големи корпорации инвестират свободния си кеш директно или индиректно в такива облигации. Става въпрос за краткосрочни облигации на американското правителство.
Така е, аз просто съм давал тези ДЦК като пример за така наречената "безрискова доходност" - risk-free rate of return. За такива се приемат облигациите на САЩ, например. Ясно, че и САЩ може да фалират и от утре да кажат - обявяваме мораториум по дълга. Ама тогава ще стане 3та световна, понеже и Китай и всички други държави имат доста такива и ще си искат парите, покрай Гого, мен или Неймар. И може и въз нас да падне някоя бомба.

Относно инвестициите, аз пък не се сещам мои познати да си купуват сега за живеене (може би защото съм такъв набор, че повечето вече имат). Купуват някои от тях, но за инвестиция. Някои за под наем, някои просто "да затворят парите". Включително и случайни познати - оня ден един ми разправяше как имал 2 в Ман.Ливади и чакал да излезе Акт 16, за да ги продаде. На кого ли - сигурно на друг като него, който иска да "затвори парите". А той с получените пари ще направи сигурно вноски за нови на зелено.
Това в град, в който броят готови жилища е с 200,000 повече от домакинствата, и не знам си колко десетки хиляди жилища още се строят. За мен е недалновидно, но кой съм аз, че да им правя сметка на парите.

# 274
Като сравняваме със света..
Гледайте какво ще става в испания
https://trip.dir.bg/novini/ispaniya-vavezhda-do-100-danak-za-zhi … darzhavi-izvan-es

# 275
Ами продължава вътрешната миграция. Реално има 2-3 града, които предлагат основните неща за живот. Какво да прави човек в Плевен или Ловеч, дето даже режим на водата имат, и за всяко  нещо пътуваш до София или Варна. Има разбира се и живот на село/малък град, но има и доста опустяващи градове, които колкото повече опустяват, толкова повече няма смисъл от заселване там. Живяла съм в малък областен град, ами все се пътуваше до Пловдив или София дори за някакви елементарни неща. Та все още бая хора има, които да се изместят.

# 276
  • софия
Склонна съм да вярвам, че между 20-40% от жилищата са празни. Търсих апартамент в 2 определени нови сгради, покрай които минавам всеки ден, виждайки, че половината апартаменти са тъмни. Да обаче в тях нямаше свободни жилища за продаване. И това е само 1 пример, а колко такива сгради има...

# 277
Мисля че има много тъмни прозорци, защото с ремонтите нещата се случват бавно.
Фирма за довършителни дейности (след Ш&З) може да си заеме с апартамент на приятели чак април/май 26.

# 278
Каквото и да си говорим - за финансово необразовани хора, каквито са по-голямата част от българите, нищо неразбиращи от управление на финанси и инвестиции, купуването на имот е най-добрата опция. Затова ни е и такава ситуацията, няма да се промени в обозримо бъдеще. Аз пък купувам за децата си, за да имат те по един имот от мен, така са правили моите родители, родителите на родителите ми, те да правят каквото искат с тях след време. На мен за какво са ми тези пари, поне да ги вложа в нещо, аз не държа да се увеличават - пари са ми достатъчни за добра храна, добро образование и прилични почивки.

# 279
Струва ми се, че ако не може да смъкне 10%, и ще си продаде всички апартаменти, то излиза, че лошо си е направил сметката, защото сигурно е можел да ги обяви с 10% отгоре и евентуално да прави отстъпка понякога(или винаги). А тъй като не ми се вярва, че са си направили лошо сметката, то излиза, че би трябвало да могат да правят някаква отстъпка. Но не знам, затова питам хора с опит в купуването.

Ама ти нали правиш разлика между "могат да направят отстъпка" и "склонни са да направят отстъпка"?

# 280
Фирма за довършителни дейности (след Ш&З) може да си заеме с апартамент на приятели чак април/май 26.
Е хубаво де, ама това семейство, което го е купило за живеене и сега ремонтира, нали живее някъде в момента?
Като завършат ремонта и се нанесат, ще освободят сегашното си жилище, тоест ще има пак толкова тъмни прозорци.

# 281
Е хубаво де, ама това семейство, което го е купило за живеене и сега ремонтира, нали живее някъде в момента?
Като завършат ремонта и се нанесат, ще освободят сегашното си жилище, тоест ще има пак толкова тъмни прозорци.
Може да живеят в оборотно жилище под наем. Живеят 1 година, ремонтират, изнасят се. След 1 година идва Хасан от Шумен и той живее, ремонтира и се нанася. А оборотното жилище е 1 не 20.
Може и да ремонтират дистанционно. Може и да живеят на хотел. На мен ми се случи 1 месец живях на хотел в София, като ремонтирахме. И като стана банята и 1та стая и се изместихме в нея.

Изобщо смехотворно е да говорим за 40% празни жилища. Ама това е толкова обсъждано, че трябва да го повтарям за 100 ен път.
Изберете някоя кооперация на възраст 5-10 години, и тогава кройте шапка.
Отделно пък, 4 стаи апартамент свети една, а може и 0ла, ако са отишли "на хепи".
Уникално мерило е това, да броиш прозорците. Все едно аз да броя колите в движение и да смятам колко човека живеят в София.

# 282
  • София
Не е само заради предстоящи ремонти.

Имам познати и роднини, които имат жилища в София, но живеят в чужбина. Апартаментите държат заключени и ги ползват чат-пат, когато си идват за малко. Не мислят да отдават.

Имам и друг случай в обкръжението. Купува се жилище за детето, ама то е студент в чужбина. Апартаментът седи и чака студентът да се върне.

Трети случай. Живеят в София, но имат и ваканционен имот, в който прекарват 4-5-6 месеца годишно.

Случаи всякакви.

# 283
  • София, Bulgaria
А обезщетените собственици, които срещу земята си са получили апартаменти, гаражи, магазини. И техните бавно се вкарват в експлоатация. Ресурс е нужен.

# 284
Като освободят ще се заеме веднага от други желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт