Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 665
  • 782
  •   1
Отговори
# 645
Масово срещам жилища старо строителство преди 90та, на които светлата площ е по-малка от тази по схема. Значи застроената площ и при старото строителство включва стените и само при панелното е наистина светла площ? Ето два примера:
Площ по схема 89, реална 75
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173142311917609&slink=bm0uog&f1=2
Площ по схема 106, реална 82
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173584837898023&slink=bm0zt8&f1=2
Така излиза. Много хубави апартаменти, макар 2я да има нужда от повечко ремонт.
Не знам за панелите как е със стените.

Според мен в цитираните случаи не са стени, а са си добавили мазетата и таванското в обявените квадратури.
Разгледах по-подробно 2та обява, има си оригинален чертеж, където пише за апартамента 106квм.
При така посочена квадратура в чертеж няма как да включва мазето. Т.е. с мазе би излязло и повече от 106.
Преброих грубо на око и на едро квадратите на помещенията, докарах ги до около 78, без да смятам сантиметрите.

# 646
В моите НА за имоти старо строителство (1950-1955 г)стените са включени в квадратурата! Няма такова нещо, че не влизат балкони, стени и т.н., че било светла площ! Мазе, таван, общи части са посочени със съответните си квадратури/проценти.

# 647
В моите НА за имоти старо строителство (1950-1955 г)стените са включени в квадратурата! Няма такова нещо, че не влизат балкони, стени и т.н., че било светла площ! Мазе, таван, общи части са посочени със съответните си квадратури/проценти.
Съгласявам се. Просто ми направо впечатление, че добавяйки мазетата и тавана и се получава общата квадратура.

# 648
  • София
Масово срещам жилища старо строителство преди 90та, на които светлата площ е по-малка от тази по схема. Значи застроената площ и при старото строителство включва стените и само при панелното е наистина светла площ? Ето два примера:
И двата са ми в листата. Чудесни са.
Този в Яворов е бивш голям двустаен, имай го предвид.
Обаче, признавам ти, този в Лозенец повече ми харесва.
Такъв апартамент купи Ладида за 300 000 есента, за който казах, че с днешна дата за такава цена няма шанс да се намери такъв имот.
Това е третото, което е относително релевантно на търсенето.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173753381996044

Ако искате, да потърся нормативната уредба с площообразуването как се променя с годините и какво влиза вътре. Защото и аз имам имоти, площообразувани в кубици и ми се наложи да викам геодезисти за заснемане.

# 649
И двата са ми в листата. Чудесни са.
Този в Яворов е бивш голям двустаен, имай го предвид.
Такъв апартамент купи Ладида за 300 000 есента, за който казах, че с днешна дата за такава цена няма шанс да се намери такъв имот.

Ако искате, да потърся нормативната уредба с площообразуването как се променя с годините и какво влиза вътре. Защото и аз имам имоти, площообразувани в кубици и ми се наложи да викам геодезисти за заснемане.

Този в Яворов има много минуси: В кухнята се влиза само през едната спалня и като цяло си е за голям ремонт.
В Лозенец е наистина много хубав, но например кухнята е много малка и трябва да се преустройва, отделно цялостния ремонт. Неслучайно и двете жилища се продават от повече от година, въпреки топ локациите.

# 650
от 3-те обяви бих избрала тази в Лозенец до Журналист без значение на всичко останало - само заради локацията, атмосферата и аудиторията населяваща района, нямам бюджет за там уви но не пречи да хвърлям по едно око. Кухнята не е толкова малка, влизала съм в подобен апартамент на партер с отворена тераса към двора - има вариант да се справи с това, който го купи.

# 651

Няма схема за съжаление, но много ми хареса!

# 652
  • София
Не е само куненския бокс.
Цялостно преустройство трябва, има няколко опции за преустройство, в зависимост от семейството, броя на децата и прочее.

Може две бани да се направят, може да се направи голям хол с трапезария и кухня, изобщо много са опциите.

Драго и аз бих го посетила да си сваля схемата, преди да избера- този на Юри Венелин.
Според мен, той е най-хубав и по снимките има огромен двоен хол, две отделни спални големи, отделна доста просторна кухня, отделно баня и тоалетна и отделна тоалетна, правилни помещения, високи тавани, френски прозорци, среден етаж, разкошен двор.
С една лазерна или аналогова рулетка за двайсет минути съм готова със заснемането.

Да призная- от трите, този в Яворов на булеварда бих го пропуснала. Да не казвам, че и според мен там са били огромни буржоазни жилища от по над 200 квадрата, които са разделяни в хепи соца и накрая като разпределения изглеждат малко странни и нефунционални, именно поради тази причина. Този съм почти сигурна, че е такъв.

От другите два бих гледала и височината на таваните, както и потенциала за цената в бъдеще и определено този на Венелин е по-скъп и заради локацията, защото в сравнение между двете - Венелин е с около 15-20% по елегантна, скъпа и централна локация и във времето ще става по-скъпа.
Разбира се, това би бил моят избор.

# 653
  • в пералнята
И трите апартамента трябва да се изтърбушат из основи.
Последният е хубав, но изглежда много тъмен, не знам дали е заради тапетите.

# 654
  • София
От снимката на вътрешния двор на апартамента на Юри Венелин се вижда една къща, която се продаваше за без пари преди 3-4 години. Нямахме свободен ресурс да я вземем и още ме е яд.

Хубави имоти. Аз лично бих предпочела, да е на първи жилищен етаж, за да нямам ограничения в разширяването и дострояването на бани. Но и така може да станат супер.

# 655
Такива големи квадратури може би ако ще живеем вътре. Инак, за под наем, само ако е за Airbnb, по мое мнение

# 656
От другите два бих гледала и височината на таваните, както и потенциала за цената в бъдеще и определено този на Венелин е по-скъп и заради локацията, защото в сравнение между двете - Венелин е с около 15-20% по елегантна, скъпа и централна локация и във времето ще става по-скъпа.
Разбира се, това би бил моят избор.
Проблемът с този на Венелин е, че етажите са много високи и пише, че е трети над партер, но не е баш партер, а има едно 7-8 стълби, докато стигнеш "партера". Така че на практика си катериш едно 4 етажа до самия апартамент. Но да, Венелин бие като локация останалите два и всъщност е по-евтин от този в Лозенец с 20 000 и има повече площ.

# 657
На мен ми е прекалено бедна фантазията как тези 3 погрома биха се превърнали в дом, заслужаващ си 400-500те хиляди евро (след ремонта и всички разходи). Не че ги имам, де. Но ако ги имах и задължително трябваше да "инвестирам" в едно от трите, бих избрала Венелин. Заради мястото, двора (надявам се няма да бъде застроен).
Този в Яворов на мръсния булевард със странен ремонт - оставени обли арки в стил 90те с кухня на 5-7 години евтинджос и шарени мазилки си е за изриване. А входът с обелената боя и той е за ремонт. Не ми е ексклузивен изобщо.
В Лозенец с тези преходи реално са само 3 стаи. Растителността отпред стои избуяла като плевели, не е красива, оформена и поддържана градина да ти е кеф да я гледаш. На ул. Бряст ми прилича,  нз там ли е.

# 658
  • Варна
Е, за да превърнеш един имот в дом, определено се иска капка фантазия. Напомняш ми за едно американско предаване, в което семейства ходиха по огледи и трябваше да избират от 3 жилища. Имаше избори на база “Тези пердета не ми харесват”. Joy

# 659
Диди, тука не ти трябва капка фантазия, а море. Не само от фантазия, но и от пари. И после да гледаш разбития вход и да катериш стълби. И да обикаляш 30 минути за паркомясто. Прекалено съм прагматична са тоя лукс.

Общи условия

Активация на акаунт