СЪВЕТ ЗА ДОБРО ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

• 146 006
  • 645
  •   1
Отговори
# 90
Хич не ми е лесно да се впусна в тези дълбини...  А съм толкова огорчена....... но пък ще заприлича на отмъщение,което не ми е в стила, но пък ми е в кръвта......

Я вижте Lio как смекчи тона,като трябваше да критикува. Друго си е да се изкажеш "за"   Flutter     
при  "против" нещата нещо трудно се получават.

Thinking
Ще помисля, а пък до тогава нека да почетем още тук......... благородно завиждам на всички, които са си доволни от избора, но пък като си спомня,че и аз съм била самодоволна в тоя аспект newsm78

Просто исках да предупредя да не се оставяте да ви притъпят сетивата под прикритието на "огромната грижа"за децата и колко щастливи са те с тях, дори по-щастливи отколкото с вас ....

Последна редакция: пт, 23 мар 2007, 12:42 от 6erly

# 91
6erly, преди малко се прибрах от ужасно тежка обиколко по училища, доста впечатления и т.н. По-късно ще пиша.
И аз се присъединявам към призива да пишеш личното ти впечатление, но с факти. Ще бъде много полезно
Иначе всички знаем, че има и хубави, и лоши училища и градини. Това знание само по себе си не ни дава нищо  Peace

# 92
  • Букурещ
Не, Lio, не е смекчила тона, а просто отдавна съм тук и знам, че пишат хора, които не искам да четат това, което бих написала, не е заради нещо друго.

# 93
Благодаря на всички, които са дали информация. Наистина е много полезна Peace
Някой има ли впечатления за deutcheschule в Младост, не намерих нищо по форумите за него newsm78

# 94
  • В офиса
Миленка, нямам търпение да споделиш твоите (и на Злати) впечатления.

# 95
За Дойче шуле - преди две години бяха в една къща в Горна баня - беше потрес! Мръсно, тясно, класните стаи като кочини, двора - кален и мочурлив. В кабинета на шефката се почувствах като в бърлога на пор - беше толкова задимено, че щях да се задуша! Е, каквото и да ми говореше след това въпросната госпожа, хич не й повярвах.... Може да не съм права, може обучението им да е супер, но не си представях детето ми да прекарва по цял ден в тази бърлога! Сега в нова сграда ли са?

# 96
Началното училище е в Младост на бул. А. Сахаров, казаха че ползват самостоятелна нова сграда. Иначе знам, че в Горна баня са децата от 5 клас нагоре, но нямам никакви впечатления.

# 97
Такаааа. Ще се опитам първо по-накратко, после и по-подробно (ако се заформи дискусия) да си споделя личните (подчертавам това!) впечатления.
Лично посетих 3 училища, навсякъде за по над 1 час. Карам под ред.

1. Свети Георги (училището към Wonderworld)
Май ще е най-лесно да карам по моята си анкета.

такса: 2600EUR за предучилищната, 1-4 клас - 3000EUR
Учебна година от 15 септ- 15/30 юни. Нямат организирани занимания лятото.
Имат медичинско лице и психолог, логопед ги посещава всеки ден.
Часовете са по 30 мин.
деца в паралелка - 10, имат 3 предучилищни групи, 2 първи и 2 втори клас.
В момента сградата им е пълна, но предвиждат там да останат само предучилищните групи.
Имат хубав двор, излизат на вън при всяка възможност, дори в малките междучасия. В обедната почивка при хубаво време са там по 1 час. Имат 2 дни физическо.
С много сладки униформи са - спортна (2 дни) и официална. По 1 брой е включена в таксата, може да се купят отделно каквито искате части. Гъвкаво е, т.е. може и друг черен панталон, може бяла блуза или поло вместо риза и т.н
Домашните са само за уикенда, имат си време за самоподготовка следобяда
Репорти за детето се изпращат 1 път седмично
Спортовете са стандартните, заплащат се отделно, както и транспорта.
Храната е на кетъринг, но нямат проблеми с алергичните деца, договарят се храните и се изготвя отделно меню, така че детето не е ощетено. Имат закуска там, плодова закуска към 10:30, обяд и следобедна закуска.
Програмата е с усилено английски (чудесни преподаватели от Англия и САЩ, поговорих си с 2-ма от тях, много ми допаднаха, говорят само на английски с децата, дори в междучасията, видях ги как се държат и как реагират)
Говорихме си доста за подхода към децата, много са гъвкави и подхождат индивидуално. ако детето се развива по-бързо му се дават допълнителни занимания във времето за самоподготовка, съответно се дава повече за писане и т.н. ако някъде изостава.
Не са привърженици на наказанията, а на позитивизма. Имат доста поощрения, а в краен случай наказанията са от типа да ти напишат името на дъската. За темперамент като на синът ми казаха, че ги правят отговорници на нещо (почистване примерно), за да бъдат по-ангажирани и отговорни. Това ми допадна срашно много, защото знам колко добре работи при сина ми.
Сградата е по-скоро тип детска градина - малка, уютна и чиста. Малки чинове и т.н. Сладко и светло е.
Дадоха кацуни на влизане, защото денят беше дъждовен!

2. Иван Вазов
Тук май ще съм по-кратка, защото доста неща знаех предварително. Но въпреки това си поговорихме доста.

такса: 3550 лв, септември до края на май-15 юни
Имат организирани занимания лятото, по 20 лв на ден + допълнителни (скаутско училище и подобни)
транспорта е 100 лв на месец, отделно са спортовете (стандартните, знам цените)
Нямат постоянни медицинско лице, но имат чудесен лекар, който следи децата всеки понеделник
Собствена кухня, която е много добра. Закуска, плодова закуска, обяд, следобедна закуска
По 8-12 деца в група
3 родителски срещи. Почти всеки ден тестовете се пращат на родителите и се искат подписани обратно на следващият ден. Пазят се в "досие", за да се следи развитието на детето.
Стандартната програма на МОН + повече английски
Имат си двор, излизат всяко междучасие. Физическо - 3 пъти седмично, отделно следобяда имат спорт. Предучилищната група почиват/спят следобяда в зависимост от децата и после имат време за смоподготовка. Домашни - само уикенда
Нямат униформа
Имат пиано, танци, рисуване в самата градина
На плуване ги водят 2 пъти седмично, Спартак, родителите си ги взимат от там в тези дни, дори да са на транспорт
За дисциплината имам наблюдения, държат на това, подхода им е приличен, но си имам някои забележки поне за градината. Просто, защото имам наблюдения. В училището учителите са други, не знам точно как е там.
Подхода е достатъчно индивидуален, защото децата са малко. Във времето за самоподготовка обръщат специално внимание на напредналите и изоставащите със съответно различен тип допълнителни занимания.
Отделни стаи в малки къщички за всеки клас.

3. Св. София
И тук очаквам да има много изненадани. Отидох с настройката, че 98% това е нашето училище, стига да измисля начин да поемам таксата.

ОБАЧЕ! Останах ужасно разочарована от "психоложката". Тя ли не ни хареса и ни "оцени" още на влизане, нямам идея и ще ми остане загадка. Но истината е, че така "излъгана" в преценката и нагласата си май никога не съм се чувствала. Още ми е криво от това колко зле се почувствах вътре. Няма да успея да предам срещата адекватно, защото просто не усетих това да е психолог наистина, нито това да е нормално среда поне за моето дете. Затова със сигурност ще предам инфото пречупено (силно) през мен.

Веднага ми обясниха, че местата за момченца вече са запълнени, може евентуално да сме в списъците за изчакване, ако останат своодни места от момиченцата (това е важно, затова го пиша тук!).

Това училище очаква да приеме определен тип деца, които отговаят на техните (психологически!) критерии за влизане - да са издръжливи, да умеят да поемат натоварване през целият ден (имат английски и математика и следобяда в някои дни, децата трябвало от малки да свикват да работят еднакво добре през целият ден), беше ми дадено да разбера, че "детето е на педали" от 8:30 до 16:30 и трябва да е в състояние да се справи. В по-горните класове, ако има 2 4-ки за срока по някоя от дисциплините Български, математика, английски - договорът се прекратява, защото детето очевидно не се справя и не е за това училище (склонна съм да видя известна логика в това, но и за мен е неприемливо това непоемане на отговорност, че може би случайно те не са уцелили подхода). Има индивидуализъм спрямо напредналите да имат повече задачи и т.н. за изостаналите са прави всичко възможно да наваксат, но ако не се справят - както вече казах договорът се прекратява.
Приемът там е след като детето изкара 1 ден там - преценяват го как се адаптира, как усвоява материала, правят му тестове за нивот + психологически, под формата на игра. Попитах как успяват да го преценят за 1 ден в нова среда. Е, ако се разплаче като влиза, разбира се се записва 2-ра дата...
Само още няколко неща ще дам като факти. За да ни покажат големият балкон на който изграят "подгответата" минахме през килима в стаята им с калните ни обувки от вън. Опитахме се поне да заобиколим по ъглите.
На въпросът ми за дисциплината и начините, по които я осигуряват зададен 4-5 пъти рабрах само, че си имат различни начини и че много държат на това. Повече така и не можах да постигна.
Спортът е тенис, задължително, при всякакво време! На въпросът ми как така се отговори "имаме си голям салон, даже 2". А какви други спортове има? Няма други, тенисът е задължителен!!! Как задължителен, ами ако на детето не му харесва? Не може да не му харесва, то така може и математиката да не харесва... (да припомня ли, че срещата беше с "психоложката"!). Само леко вметнах, че виждам лека разлика между двете....
Мисля да спра до тук.
Малко факти от анкетата.
такса: 2850UR според психоложката, 3200 - според дамата на изложението.
Тук една интересна подробност е, че от тази дама (направих 2-ри опит за малко инфо на изложението) няма разделение на момчета и момичета и са запълнени само 10 от 24 места... Имаше и други несъответствия, но това беше най-фрапиращото.
Имат медицинско лице, "психолог" и логопед
Сградата е леко стара, иначе има разкошен голям двор, на който малките излизат само, когато големите не са там, за да няма травми, иначе са си на балкона (голям и хубав е)
Собствена кухня, в която има поне по 2 манджи (това много ми хареса!) - примерно винаги има супа и таратор, 2 салати, 2 основни, десерт - тестен и плод и т.н.

От останалите училища впечатление добих само от изложението. Харесах много Кирил и Методий (усилено имат и ИТ, лего-зала и т.н.) Сайта е много подробен, може да прочетете.
Също Петър Берон, мисля да мина да го видя на място.
Умерено - Св. Наум.

Много писане. Мисля да спра до тук (за последните 3 мога да нашиша анкетата ми, ако има интерес)

Лека нощ.

# 98
  • София
Мерси, Millena   bouquet
За мен беше много интересно. Много ще се радвам, ако продължаваш да споделяш впечетленията си.

# 99
Millena, интерес има. Пиши всичко, което знаеш.

# 100
 Иван Вазов
Тук май ще съм по-кратка, защото доста неща знаех предварително. Но въпреки това си поговорихме доста.

такса: 3550 лв, септември до края на май-15 юни
Имат организирани занимания лятото, по 20 лв на ден + допълнителни (скаутско училище и подобни)
транспорта е 100 лв на месец, отделно са спортовете (стандартните, знам цените)
Нямат постоянни медицинско лице, но имат чудесен лекар, който следи децата всеки понеделник
Собствена кухня, която е много добра. Закуска, плодова закуска, обяд, следобедна закуска--  НЕ СЪМ ДОВОЛНА!!
По 8-12 деца в група
3 родителски срещи- 1 НА ГОДИНА . Почти всеки ден тестовете се пращат на родителите и се искат подписани обратно на следващият ден. Пазят се в "досие", за да се следи развитието на детето.
Стандартната програма на МОН + повече английски
Имат си двор, излизат всяко междучасие. Физическо - 3 пъти седмично, отделно следобяда имат спорт.НЯМАТ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН!!! Предучилищната група почиват/спят следобяда в зависимост от децата и после имат време за смоподготовка. Домашни - само уикенда
Нямат униформа
Имат пиано, танци, рисуване в самата градина- НЕ  Е ВЕРНО ТОВА!!На плуване ги водят 2 пъти седмично, Спартак, родителите си ги взимат от там в тези дни, дори да са на транспорт
За дисциплината имам наблюдения, държат на това, подхода им е приличен, но си имам някои забележки поне за градината. СЛАБО!Просто, защото имам наблюдения. В училището учителите са други, не знам точно как е там.
Подхода е достатъчно индивидуален, защото децата са малко. Във времето за самоподготовка обръщат специално внимание на напредналите и изоставащите със съответно различен тип допълнителни занимания. ТУК  СА СИЛНИ ЗАщОТО СА МАЛКО ДЕЦА В КЛАС!!
ПОДХОДЯщО ЗА ГРАДИНА НО НЕ И ЗА УЧИЛИщЕ!
Отделни стаи в малки къщички за всеки клас. РАЗМОТАВАТ ДЕЦАТА САМО.ОТ СТАЯ В СТАЯ И В НАЙ- ГОЛЕМИЯ СТУД!!

# 101
Beti, защо си така остра?!?! Нямам дете там, наблюденията и впечетленията ми са от час и нещо разговор и разходка там. Видях, че има пиано, затанци - също знам, че имат. Кое не е вярно?
Физкултурен салон МНОГО малко частни училища имат.
Кажи от какво в кухнята не си доволна? Аз не съм доволна, че в градината им дават разтворими сокове. И понякога през късната пролет им даваткомпоти...
Но самата готвена храна на децата им е вкусна.

Коментарите ти са много остри, но не казваш нищо по същество.
Ще си много по-полезна, ако дадеш твоите наблюдения по въпроса.

Аз не защитавам никой. Давам МОЯТА преценка след обиколката ми. Това са МОИТЕ критерии и наблюдения.

# 102
  • В офиса
Миленче, благодаря много за труда да напишеш всичко това.   bouquet
Разбирам колко ви е труден избора. А варианти държавно търсила ли си?

ПП за Света София още от предните постинги останах с впечатление, че психоложката нещо хич не си е на мястото. Иначе звучи като идеалното училище, но за мен на цветината възраст, защото като невръстна бях зубърка и обичах всичко свързано с у-ще, за нея не съм убедена толкова, макар че е по-умна от мен на нейните години.

# 103
Иначе звучи като идеалното училище, но за мен на цветината възраст, за нея не съм убедена толкова.

Да, именно. Може би в по-висок клас би било чудесно. Но след 4-ти клас има прием в СМГ примерно...
За 6 год. този "подход" не ми допада.
Но както казах може би просто тя ни "прецени" и не ни хареса, знам ли.
Всеки ден минаваме покрай него и днес като видях бусчетата ми стана така криво Sad
Не очаквах, че е възможно така да ми се обърне представата.

С държавните засега удрям на камък. Но и там не е така спешно, защото ще ми е на грижа чак догодина. Засега просто проучвам предучилищните, защото е най-добре да започне в тази, където би продължил после. 2 местения в една година не ми допада, ако мога да го спестя.

# 104
  • В офиса
Освен това, забеляза ли на сайта им, че в графата приети в "Специализирани СМГ, НПМГ, стопански, художествени и др." последните няколко години стоят "-". Просто не мога да си представя как така няма деца, кандидатствали там.  newsm78
Иначе процентите на приети в американския са впечатляващи.

За св. Георги, там английския ще го научи страшно добре, но ... младо е училището още, не съм го виждала в класиранията на разните състезания между училищата. Имам известно притеснение, че само преподавателите по английски са на високо ниво. Родителите, които аз познавам от Чуден Свят, не го избраха за тяхно училище. Сега се сещам, че на userkata двете деца са в WonderWorld, ако поддържаш някаква връзка с нея, можеш да я разпиташ.

Последна редакция: пн, 26 мар 2007, 10:10 от Тинкърбел

Общи условия

Активация на акаунт