?Въпроси всякакви за СО? 2025

• 245 366
  • 6 795
  •   2
Отговори
# 6 345
Имам чувството, че жена и кариера не са съвместими. Мъжете правят кариера, жената работи нещо си там. Вече ако вземе Нобелова награда, тогава ще е кариера Wink

# 6 346
Имам чувството, че жена и кариера не са съвместими. Мъжете правят кариера, жената работи нещо си там. Вече ако вземе Нобелова награда, тогава ще е кариера Wink

Напротив. Пълно е с такива жени.
Просто тук са в по-голяма част песимистките.
В не малко двойки жената взиме повече или равно на мъжа. С тази финансова логика мъжът грябва да поеме след раждането та до 1-ви клас.
Понякога 2-ма души просто имат еднакви разбирания и работят в екип. И не винаги парите са водещото.
Но пак ще кажа, тези неща се говорят с партньора преди яйцето да бъде сготвено.
Не след 3 деца да се почешем какво се случва.

# 6 347

Или ако е била в Космоса. Simple Smile

И аз не мога да разбера какъв е този напън жени да омаловажават постиженията на други жени. Какво печелят?
Дори при офисния планктон може да има движение нагоре, без задължително това да се отразява особено на заплащането. И въпреки това развитието и движението нагоре си е кариера.
Да спечелиш име на добър специалист (ако работиш за себе си например) пак е кариера.
И куп още примери могат да се дадат, но нужно ли е, когато всичко е ясно. Да, децата пречат на кариерата на майка си, но някои жени въпреки това успяват – дали с чужда помощ, дали с по-късно развитие, когато децата вече са поотраснали, но въпреки това успяват.
Жалкото е, че са малко на фона на останалите, които нямат такива възможности. Още по-жалко е да се омаловажава постижението на тези, които въпреки всичко са успели.

# 6 348
Разбира се.
Никой не омаловажава.
Има различни критерии за успешност в живота просто.

# 6 349
  • София
Имам достатъчно кариерно ориентирани жени в обкръжението си, които са реализирани, но са и съпруги и майки.
Всъщност, наистина има време за всичко в тоя живот и едното не умира за сметка на нещо новородено.

Взимам мнение на Фил, че не е смогвала с проект в три държави и бебе. То, няма как.
Но, ако е била кадър, спокойно е можела да предоговори условията и след две години да е на линия.

Имам близка - майка с бебе. Ами, след годинката мина на олекотен режим на работа, повече хоум, малко офис. Но, бащата е сто процента там, а самият той е с реализиран успешен бизнес.

За мен успех е не едното за сметка на другото, а точно баланса във всички аспекти.

# 6 350

Жалкото е, че са малко на фона на останалите, които нямат такива възможности. Още по-жалко е да се омаловажава постижението на тези, които въпреки всичко са успели.

Аз не виждам някой да омаловажава постиженията на кариеристките.
Между другото точно те сочат с пръст и съскат като змии срещу домакини или жени наемнички, които работят колкото да покрият някоя сметка докато мъжът вади основаният доход.
Ама ако ги питаш са много "щастливи".

# 6 351
Други впечатления имам за съскането, ама както и да е...

# 6 352
Ами честно казано в наше време аз май не познавам нито една жена, коята съвсем е напуснала работа, за да гледа дете.
Сигурно пак има де, но по времето когато аз съм се родила е било почти масова практика, майка ми, свекито, на майка ми приятелките, всички минимум 5 години си седяли у дома.
А сега поне от моите познати единици са тези, които имат финансовата възможност.
Но аз честно казано не бих причинила на мъжа си това да работи на 2 места, за да мога да остана докато детето порастне вкъщи.
Плюс това ме е страх, че като се върна в тези несигурни времена ще са ме заменили и ще ми бият шута Grinning

# 6 353
Ариел, това мнение подмина ли го?
Ако нямаш собствен бизнес, не си лекар, адвокат или дори учител, просто си офисен планктон.....каква кариера, какви пет лева?!
Грубо и неверно, но пък достатъчно добре оборено от няколко съфорумки.

# 6 354
Понеже отчасти аз провлачих крак на тая дискусия, да кажа какво визирам под кариера и тъй като не ми се обобщава, направо с примери.

Моя позната е учен, всепризнат в световен мащаб. В нейната област я цитират всички. Стана професор сравнително млада. Има реален принос в науката. Има 3 деца. Мъжът й действително помага, но и той не е безработен. Сработили са се и се стремят да покрият 2та приоритетни за тях фронта - науката и децата. И да, не бачкат по 80 часа на седмица, защото тогава, когато нещо ти е призвание, страст и талант, то се отдава без да висиш безкрай часове.

Майка ми също в науката бих казала, че има кариера без да взима 5-цифрена заплата, започваща с 2. У нас това поприще не е така силно заплатено, но това не означава, че не можеш да достигнеш най-високото ниво.

За мен "кариерата" е тогава, когато обичаш професията си и си наистина добър в нея, и се издигаш постепенно до най-високото ниво в нея. Например, ако си счетоводител, успешен си и с "кариера", когато работиш за големи фирми с огромен оборот и си от най-търсените в бранша. Нашата счетоводителка, примерно, е такава - има 5-цифрена заплата и 2 деца също.

Козметичката ми, впрочем - хайде една професия без висшУ - е абсолютен талант в перманентния грим и има ръка на художник. Години наред печели европейски състезания, печелила е "Златна игла" и всяка година е канена по всякакви международни конференции и форуми, свързани с тоя занаят. Половин свят обиколи да участва в състезания и да приема награди. Има 2 деца. Да, за мен това Е кариера.

# 6 355
Много такива жени има и много жени, които искат живот с по-малко усилия и нямат против мъжа да осигурява всичко или повечето, защото деца трябва да се гледат, а и без деца са фенове на този модел.
Моят опит показва, че е до избор на модел в семейството. Ако и двамата искат се намира начин и с 2 и с 3 деца.
Имам и приятелка, вече доц. върви към професор с 4-ри деца, като и тя е мъжът и си работят на пълен работен ден.
Но и нямам нищо против, ако една жена не иска да работи и мъжът е съгласен с това.
Дали за постоянно или докато порастнат децата, ако самата жената не се чувства прецакана и е добре с това стоене и отглеждане, значи това е нейният модел и така работи това е успешен модел за тяхното семейство.

Универсален модел няма. Важно е всеки да е доволен от избора си. Не да го човърка, че пропуска нещо. Кариера, деца, пътувания и т.н.

# 6 356
Ако нямаш собствен бизнес, не си лекар, адвокат или дори учител, просто си офисен планктон.....каква кариера, какви пет лева?!

Мениджър, лидер, коуч….брокерите и те напъват здраво “кариерно” С други думи - има ли продажби, има кариера😀

# 6 357
Зависи и какво имаш предвид под офисен планктон. Има баш офисни планктони и много талантливи и креативни офисни планктони, които се търсят от всеки със собствен бизнес. Пред мен (само че мъж е примера) човек, започнал от дигитален маркетинг разчепка SEO до най-финия детайл, включително програмирането към него и сега има много успешна и супер добре платена агенция. Много са търсени. И супер добре платени също. Работата е баш ала офисен планктон - висиш на комп през цялото време. Ама успешен ли е? Да. Simple Smile

Кариерата е доста разтегливо понятие, но човек, който се развива ежегодно и дава нагоре като позиция, умения, предизвикателства, заплащане и тн смело може да си каже, че гради кариера.

# 6 358
На мен не ми пречи да не работят жените, стига да не са моите дъщери.

# 6 359
  • София
Прецакване не е жената да стои вкъщи да гледа децата. Прецакване е да стои вкъщи, докато семейните пари се харчат по мъжа, защото той е поел задълженията, които носят доход. Прецакване е да поемеш задълженията, които не генерират доход, отказвайки се от своя доход, и през това време другият да трупа само в неговата кошница. Един мъж, който иска да има спокойствието да не поема задълженията по дома и децата си за някакъв период, е редно да обезпечи жена си така, че да си заслужава тя да остане вкъщи. Ако оставането вкъщи й носи несигурност, държи я далеч от финансовите ресурси на семейството, прави я зависима, лишава я от придобиването на трайни активи, защото мъжът ги заграбва само за себе си - това вече е прецакване.

Общи условия

Активация на акаунт