?Въпроси всякакви за СО? 2025

• 245 382
  • 6 795
  •   1
Отговори
# 6 330
  • София
Т.е. ако няма да има кариера е нормално да стои вкъщи и да обгрижва дете?
Не може да ходи за проста заплата и мъжът да участва в болничните, прибирането и гледането?
Странно виждане.

Никой не е казал подобно нещо. Тези велики битки за гледането, готвенето и прибирането са всъщност въпрос на проста семейна математика. Кой си налива ресура в изкарване на повече пари/съответно кой отнася повече домакинско-орагнизационни неща - това се решава в интерес на децата, не на нечие его. Както съм писала и преди, семейството иска преди всичко труд, а парите са само един (от многото) нужни ресурси. Разни хора мързеливи, или такива, дето ги е страх да не се прекарат с някой лев или да измият две чинии повече; хора сметкаджии и търсещи как да минат по-тънко - по-добре да не се опитват. Ще ходя аз да броя колко пъти тоя месец съм заредила миялната, а мъжът ми ще стои с калкулатора да ми смята вноската за тока - това е абсурд някакъв.

# 6 331
Работата е там, че "уговорките" изненадващо се променят когато децата се появят.
Да мятаме после камъни по жената, че "сама си го била направила" за мен е абсурдно.
А оня "осеменител" да седи там за красота и да ходи на Бали "по мъжки".

.

# 6 332
  • София
Ами нали и аз това казвам, решил човекът, че ще си налива труда и ресурса в почивки и кефчета, вместо в семейство. Тоест - за нищо не става, ако ще да подхвърля там нужната финансова издръжка. Камъни по жената не мятам, но много по-рано е трябвало да се усети и да вземе мерки. Ако ще тия крайните мерки, дето иначе не ги препоръчвам (да му сипе арсеник в кафето имам предвид, вие да не си помислите сега, че ще развеждам хората).

# 6 333
За какво ти е кариера без заплата?

То заплата се печели и на нефтена платформа, но не е точно кариера.

# 6 334
  • София
Ама какво има да се питате, какво точно е кариера - това не въпрос на лична интерпретация, та всеки да си го разбира различно. Има няколко определения, формулирани от различни автори, но общото между тях е професионално израстване в йерархията, свързано с повишаване на компетентността и отговорностите и  съотетно заплащането.

То може някой да разбира кариера само ако получиш нобелова награда и да омаловажава примерно  кариерата на шеф на банков, или пощенски клон, но ако някой йерархично е изминал съответните стъпала, има ли кариера - има.

Ето, за описаното от теб няма пречка. С или без деца, човек се развива по един или друг начин, с течение на времто компетенциите растат, от там и заплащането. За това, човек да повишава компетенции и квалификация, децата не са пречка. Аз реагирах на написаното, че едва ли не жени, които правят кариера си хвърлят децата и на потребителката ѝ беше много жал за тия деца, но обичайно жени с вече изградена кариера си пазят позициите, но това не означава, че си неглижират децата. А и да кажа - децата са нещо прекрасно, а доста често майките са най-мотивираните служителки.

# 6 335
Относно това как децата помагали на кариерата. Аз кариера нямам, но съм в частния бизнес, където битката също е доста трудна. Ако нямах деца, щях да си кютам кротко на една заплата, някъде по-полека, можех даже да не правя почти нищо и пак щеше да ми стига колкото за мен. Но с деца - трябват един куп неща, за които се налага да помислиш. И те без много работа хич не стават. Та моята логика е, че децата ти дават стимул, който иначе може и да нямаш.

# 6 336
Dincho,
Ти не знам, дали си направила кариера, ама аз със сигурност не съм и собствен бизнес нямам, пък имам 2 деца.

# 6 337
Ми чудесно, значи си изпълнила биолигеската задача да оставиш поколение.

# 6 338
Аз ще обясня какво имам предвид под кариера и какво под захвърлени деца.
Аз примерно вече съм на средно висока позиция и заплатата ми е по-голяма от тази на мъжа ми, но далеч не съм на "висока" или ръководна позиция, не бих казала че на този етап работата ми е кариера, защото нямам нито ръководни позиции, нито съм направила нещо стойностно.Просто си работя и взимам заплата и чат пат бонуси.

1.Леля ми има 2 докторски степени по молекулярна биологияи генетика и работи за Харвард.
Цената на това е, че чичо ми цял живот е бил в ролята на майка , когато братовчедка ми беше на 5 , тя я остави сама с баща си в БГ и сега са много отчуждени.

2.В квартала ми има много успешна зъболекарка с частна практика.Детето и проговори към 5-6 годишна възраст, отново го гледаше основно бащата.

Та това имам предвид, за мен кариера е да се посветиш изцяло на работата си и да постигнеш нещо, с което да се гордееш.
Иначе почти 90% от жените, които познавам работят нормална работа и имат деца, дори не стоят майчинство 2 години а лавират с малко детенце и работа.

П.П. Аз винаги съм имала желание за работа и стимул, защото просто ми харесва.Харесва ми и да взимам повече пари, и да ме повишават, и да мога да си позволя повече неща.
Децата определено няма да ме улеснят в този аспект, защото ще искам да прекарвам повече време с тях.
Ще трябва да се балансира

# 6 339
Майка ми е успешен лекар с частна практика. Не знам да съм имала изоставане в проговарянето, за мен тя си моята любима мама....
Аз имам малък бизнес, но "детето" си ми е на първо място. Няма как да се сбърка едното с другото...

# 6 340
Майка ми е успешен лекар с частна практика. Не знам да съм имала изоставане в проговарянето, за мен тя си моята любима мама....
Аз имам малък бизнес, но "детето" си ми е на първо място. Няма как да се сбърка едното с другото...
Ето ти и майка ти за мен имате истинска кариера, евала.

# 6 341
Обикновени жени и майки сме. Далече сме от Нобелови награди.

# 6 342
Светът не е пет професии. Според гугъл са 40 хиляди. Поне в половината ще да се намира възможност за развитие, израстване и кариера. Иначе знам, че в България всички са по корпорациите и друга възможност за професия и кариера просто ня-ма.

# 6 343
  • Далечният изток
Нищо общо нямат Нобеловите награди...

Ето това определение от Уикипедия имам предвид аз под кариера:
Много често под кариера се има предвид работата в области, които изискват професионални знания и умения, и в този смисъл професионално обучение или натрупан професионален опит в дадена област.
Адвокатската ми работа няма как да не я нарека кариера.

# 6 344
Ето какво казва AI и съм съгласна:
"Кариера (от френски: carrière - път, колодрум) означава професионалното развитие и прогрес на човек през целия му трудов живот, включващ натрупване на опит, умения и изкачване в йерархията, като носи удовлетворение и финансови ползи. В контекста на работата се разбира като дългосрочен професионален път."
Работиш нещо, добър си, печелиш пари, ставаш по-добър, печелиш повече пари и така, даже ако професията не е свързана точно с йерархия. Но в много професии има йерархия.

Общи условия

Активация на акаунт