?Въпроси всякакви за СО? 2025

• 245 403
  • 6 795
  •   1
Отговори
# 6 285
  • София
Баща ми е останал без баща на 2 години. Баба ми не се е женила, след като е овдовяла. Не, че ми е баща, но аз по-стабилен психически, по-отговорен, щедър, добър, а и успешен човек рядко съм виждала.
Да не говорим, че допреди 60-70 години светът е бил постоянно поле за военни действия и масово е имало деца без баща, защото бащата загинал. Отделно високата смъртност при раждане е оставяло пък друг висок процент деца без майка. Ми то да зачертаем човешкия род.

И само да вметна, че вредите от четене на психологическа и псевдопсихологическа литература от не специалисти, води до толкова щети, че вече не смогвам да ги изброявам. Това, че като видим човек с психологически или житейски проблеми и като му се заразплита кълбото на тия проблеми може да отведе до една или друга причина изобщо не води до извода, че въпросното нещо ще доведе до същото при всеки.
Отделно, много хора сме травмирани от съвършените семейства, от които произхождаме, защото имаме нереалистични очаквания. Майка ми и баща ми се обичаха толкова много, бяха толкова родени един за друг, толкова сродни души и докато смъртта ги раздели, че ми отне повече от 30 години, за да разбера, че това е изключение, не правило. Пък за мен беше нещо съвсем нормално и изобщо не можех да си представя, че е толкова извън норма, че може спокойно да мине за мит.

# 6 286
Осъдително, неосъдително, животът не пита и не дава винаги определени опции.
Действа се според ситуациите и реалностите оптимално.
Няма зависимости, че ако някой е отраснал само с майка, баба, баща ще е лош човек.

Майка ми изпадна в нещо като "криза на средната възраст" като прехвърли 40.
За малко не се разведоха с баща ми, защото ясно му заяви, че нещата няма да продължават както до сега.
Идея си нямате как баща ми на дърти години се научи да върти домакинство и да готви.
Майка ми също работи зад граница от години. Ама тя си го "извоюва" това само защото аз бях пълнолетна и работех.
Ако обаче ролята на жертва много ти харесва никой не може да ти помогне.
Някой назад писа, че мъжът й може и четвърто дете да й направи, за да пресече в зародиш поривите й за "свобода".
Като нищо... И тя пак ще е великата "майка-мъченица".

И между другото не виждам нищо нередно в това да му остави децата за по-дълго време.
Такъв урок ще му даде, че доброволно ще отиде да си направи вазектомия и с охота ще я праща поне веднъж в годината на почивка. Ама на нея не й стиска...

# 6 287
Наистина искам да прочета нагледен пример за това как децата са помогнали на кариерата на майката. Особено малки деца. От септември почти 5 годишното ми беше седмица в къщи, седмица на градина. Чак ноември изкара повече време, а сега друга майка пише, че сина и е със скарлатина.
Иначе имаше много добро предложение лятото за позиция, но само аз гледам детето, а професията ми е със срокове. За сега съм само почасово при една колежка, така ако се разболее тя поема. И свеки идва понякога през седмицата за по няколко часа, за да отида на работа, но гледам да я претоварвам и да не се зарази.

# 6 288
  • София
Има платена помощ, just sayin.

# 6 289
Да, ползвала съм. Но на този етап не знам дали мога да си я позволя. А и много трудно намирам подходящ човек в малък град.

# 6 290
Защо така, и твоят ли е на Бали?

# 6 291

А ако не можеш да си позволиш какво правим? Just saying...
Понеже възлюбеният е опукал всичко за Бали...

# 6 292
  • София
Така, де, това за теб.
Има жени с кариера на които не им е проблем. И съчетават и двете.

# 6 293
Така, де, това за теб.
Има жени с кариера на които не им е проблем. И съчетават и двете.

Какво за мен?
Аз нямам три деца и слава Богу...

# 6 294
  • France
Аз пък изобщо не смятам, че децата са край на "кариерата" и професионалното развитие.
И аз не смятах. Мислех си, че с отдаден баща, вече напреднала кариера (шеф на проект работещ на проекти в 3 държави) и чат-пат помощ (платена и от баща ми) ще се справя. Не се справих. Първото ми дете ми коства голямо забавяне, а с второто излетях като тапа от шампанско от професионалния си живот. Вярно, имаше стечение на много фактори, които за щастие не се случват на всички... но за мен нещата се промениха необратимо. А съм борбен и работлив човек. На лимита с работохолизма.

# 6 295
Наистина искам да прочета нагледен пример за това как децата са помогнали на кариерата на майката. Особено малки деца.
Чак помогнали ...
Както писаха по-горе - разбран мъж, баба в помощ, лични качества и щипка късмет.

Някой ще ни осветли ли колко на час/ден взима платената помощ за отглеждане на дете?

# 6 296
Както писаха по-горе - разбран мъж, баба в помощ, лични качества и щипка късмет.
Съгласна съм, но това са много фактори. Т.е. ако един от тях не покриваш, вероятно няма да се справиш. И вероятно жените, които са напреднали са покривали всички фактори, че даже и отгоре над тях. Защото тук се говори, че едва ли не на едни голи лични качества и се върви нагоре с 2 деца.

# 6 297
  • София
Абсолютно няма какво да си кривим душите, че бебета/малки деца и кариера са несъвместими понятия. Възможно е с много пари за платена помощ, при която родителите буквално си виждат детето само вечер и събота/неделя, ако и тогава не се налага нещо да доработят. Или при пълна размяна на ролите - татко гледа къща и деца, мама е изцяло отдадена на работата. Което си върши добра работа при някои семейства. Какво да се обсъжда, от пещерно време някой трябва да стои в пещерата безпомощен и с бебе на ръце, докато друг се разправя с тигрите и носи еленски пържоли. Това е чиста биология, за на когото е интересно - човешките бебета се раждат "недоносени" спрямо всички останали бозайници, дори приматите; ерго, единствено при нас от бозайническия свят единият родител е извън строя дългосрочно след раждане и оцеляването на поколението зависи от наличието на партньор (така е например при птиците; както знаем, те формират устойчиви двойки). Недоносени сме, защото ходим на два крака, което изменя тазовата структура; а това, че ходим на два крака, т.е. имаме ръце, е в пряка еволюционна връзка с огромната ни интелигентност. Тук даже има интересен паралел с библейската история за родилните мъки - как Бог казал на Ева, че за греха си (познанието) ще плати, като ражда децата си в мъки.

# 6 298
Докато са малки децата, кариера йок. Но те бързо порастват. Има време, не е толкова кратък животът, и за деца, и за кариера.

# 6 299
  • София
Докато са малки децата, кариера йок. Но те бързо порастват. Има време, не е толкова кратък животът, и за деца, и за кариера.

Проблемът е, че понякога "безпомощният" период коства на жената кариерата, факт. В някои сфери 5-6 години да не си на линия те връща в първи клас. Иначе, разбира се, детето тръгне ли устойчиво на градина и училище, жената си е пак работоспособна, никой не е казал, че ще виси гладна на тротоара, но ако целта ѝ е била бързо развитие в някаква корпорация, шоубизнес и .н. (тези сега ми хрумнаха просто), то става доста трудно - конкуренцията е голяма, млади, свободни и енергични пробиват с лекота, и т.н. Това не е проблем за някои жени, повечето не са кариеристки и искат просто да имат спокойно работно място и да си гледат живота, но не всяка се задоволява с това.

Общи условия

Активация на акаунт