Никак не е дълго
ЗАКОН ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 24. В съответствие с чл. 15 от Регламент (ЕО) № 974/98 от датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец банкнотите и монетите в левове продължават да бъдат законно платежно средство на територията на Република България (период на двойно обращение на лева и еврото).
Чл. 25. (1) В периода на двойно обращение при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове.
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137244903
Когато поръчвам храна за вкъщи, плащането е само кеш, затова ще са нужни и монети /за мое удобство - ако се окаже, че доставчикът няма достатъчно евро за ресто/.
И понеже по - назад някой сподели информация, че банки отказват да продават пакети, ако не си техен клиент, на мен ми се случи същото в ОББ. В Българо-американската кредитна банка нямаше проблем, обясниха, че ставало по - бързо, ако си клент.
Въпреки това аз написах жалба до БНБ във вторник и днес имам отговор.
Във връзка с полученото от Вас запитване бихме искали да Ви информираме, че от страна на Българска народна банка са предприети необходимите действия, като с писмо на подуправителя, ръководещ управление „Емисионно“, е обърнато внимание на всички банки, че нормативната уредба не предвижда възможност банките да ограничават продажбата на стартови комплекти с евромонети само до своите собствени клиенти.
Ето защо стартови комплекти следва да бъдат продавани на всяко физическо лице или търговец при спазване на ограничението да бъдат закупени до два комплекта на трансакция.
Оставаме на разположение, ако имате допълнителни въпроси или нужда от съдействие.
С уважение,
Управление „Емисионно“
Българска народна банка