?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 425 024
  • 10 559
  •   3
Отговори
# 10 500
Ми аз гледам по тв някакъв голям наплив имало за тези монети, та ми стана интересно. При все че дълго време още ще може да се плаща с левове или ако трябва просто ще си обмениш мялко евро, не разбрах много защо.

Никак не е дълго

ЗАКОН ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 24. В съответствие с чл. 15 от Регламент (ЕО) № 974/98 от датата на въвеждане на еврото в Република България за период от един месец банкнотите и монетите в левове продължават да бъдат законно платежно средство на територията на Република България (период на двойно обращение на лева и еврото).

Чл. 25. (1) В периода на двойно обращение при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137244903

Когато поръчвам храна за вкъщи, плащането е само кеш, затова ще са нужни и монети /за мое удобство - ако се окаже, че доставчикът няма достатъчно евро за ресто/.

И понеже по - назад някой сподели информация, че банки отказват да продават пакети, ако не си техен клиент, на мен ми се случи същото в ОББ. В Българо-американската кредитна банка нямаше проблем, обясниха, че ставало по - бързо, ако си клент.
Въпреки това аз написах жалба до БНБ във вторник и днес имам отговор.

Скрит текст:
Уважаема госпожо .....,

Във връзка с полученото от Вас запитване бихме искали да Ви информираме, че от страна на Българска народна банка са предприети необходимите действия, като с писмо на подуправителя, ръководещ управление „Емисионно“, е обърнато внимание на всички банки, че нормативната уредба не предвижда възможност банките да ограничават продажбата на стартови комплекти с евромонети само до своите собствени клиенти.

Ето защо стартови комплекти следва да бъдат продавани на всяко физическо лице или търговец при спазване на ограничението да бъдат закупени до два комплекта на трансакция.

Оставаме на разположение, ако имате допълнителни въпроси или нужда от съдействие.
С уважение,

Управление „Емисионно“

Българска народна банка

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 11:25 от LU4IQ

# 10 501
  • София
Аз да попитам минаващите покрай стадион Левски има ли през уикенда базар за зини спортни неща пред стадиона?
има в събота и неделя

# 10 502
  • София
Ако на първи февруари имам бг лева какво следва? В банките до кога ще ги приемат?

Банките ще обменят левове безсрочно.
От 01.01.2026 до 30.06.2026 г. ще можеш да си плащаш с левове в магазините, като търговските са задължени да ти връщат рестото в левове, след 01.07.2026 г. ще можеш да плащаш само с евро в магазините.

# 10 503
БНБ ще обменя безсрочно. Банките само 6 месеца.

# 10 504
  • София
Ако на първи февруари имам бг лева какво следва? В банките до кога ще ги приемат?

Банките ще обменят левове безсрочно.
От 01.01.2026 до 30.06.2026 г. ще можеш да си плащаш с левове в магазините, като търговските са задължени да ти връщат рестото в левове, след 01.07.2026 г. ще можеш да плащаш само с евро в магазините.
Откъде ги измисляте такива? 200 пъти се каза, че ще може да се плаща с левове само един месец, до 31 януари.
Банките ще обменят 6 месеца без такси, после ще има. БНБ ще обменя безсрочно и без такси.

# 10 505
  • София
Дайс, лева е законно платежно средство до 31.01.2026г.
Относно обмяната е друг период.

# 10 506
Ужас.
Курсът е фиксиран. Няма срок.

# 10 507
1.95583 e курсът.
Четете в закона или в линка горе.
Всичко си го пише.

# 10 508
Все се чудех защо повтарят по телевизора едно и също, като малоумни.
Сега разбирам JoyJoyJoy

# 10 509
  • София
Може някаква стара информация да помня.

# 10 510
Из нета се върти някакво инфо, че в Европейския съд започва делото за влизането на България в Еврозоната и нямало да стартира еврото от 1-ви януари. Съдия Ченалова и още някой си завели делото и то сега стартирало, което спира/отлага процедурата. Вярно ли е това пък сега?! Аз съм не на вие, а на китайски с политиката, нищо не знам, затова питам.

# 10 511
  • София
Искът на Гечев, Ченалова и т.н. е просто допуснат за разглеждане в Европейският съд. Делата там се точат поне 2 години, дотогава ще сме забравили, че сме имали левове. 😃

# 10 512
Ще им се на копейките да се разминем с ЕЗ.
Ама няма.

# 10 513
Всевъзможни слухове се пускат. Видях тема, в която се пише, че някой чул, че може да има измами по чейндж бюрата. На Тавекса арменските номера! Пускат слух и естествено печелят те. Точно това бюро препоръчват във въпросната тема

# 10 514
  • София
Даже преди малко Европейският съд е съобщил, че не е вземал никакво решение относно жалба против еврото. Просто ѝ били дали входящ номер в деловодството. 😂

Общи условия

Активация на акаунт