?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 465 016
  • 11 425
  •   1
Отговори
# 360
Не знам; аз купих от САЩ един сензор за около 350 лв. и цената на доставката и всички такси беше включена в тази сума.

# 361
Уж махнаха прага вече с новата европейска система за предварително деклариране при електронната търговия.
стоки от трети страни за ЕС, минават задължително през митнически контрол

# 362
Всичките ми пратки от Тему минават митница, дори и за 5 лв. да са.

# 363
  • BG-DE
Това е, защото в България всичко върви по собствени правила 😀 Живея в Германия и нито една пратка от АЕ не ми е минавала митница. По правилата на ЕС ако магазинът е регистриран по ДДС в ЕС и поръчката е до 150€ митница не се минава а, АЕ са регистрирани в Люксембург, за Тему предполагам, че също имат такава.

# 364
Всичките ми пратки от Тему минават митница, дори и за 5 лв. да са.
Днес си взех пратка от Тему от офис на Спиди, без никакви такси! На стойност 150 лв.

# 365
Това е, защото в България всичко върви по собствени правила 😀
амиии, и това не е чак вярно

Промените, свързани с премахването на освобождаването от ДДС за стоки с ниска стойност и въвеждането на новите митнически правила, са част от Директива (ЕС) 2017/2455 и Директива (ЕС) 2019/1995. Тези директиви са част от по-широк пакет за модернизиране на системата за облагане с ДДС в Европейския съюз, известен като "Пакет за електронна търговия".

.всички пратки, включително тези с ниска стойност, минават задължително през митнически контрол, дори и да е само документален. Това изискване беше затегнато след премахването на освобождаването от ДДС за стоки с ниска стойност (до 22 евро) в ЕС от 1 юли 2021 г.

в случая на потребителката- ще й искат декларация/ или там какъвто документ са й поискали/, защото е физическо лице
търговците си ги знаят, и си ги предоставят тия данни

# 366
  • BG-DE
Те може да си ги проверяват но нямат право ако всички условия са спазени да искат такса за митническо освобождаване, от което в темата за АЕ потребители непрекъснато се жалват.

# 367
Какво значи "нямат право"? Стоки с произход извън ЕС подлежат на мито и ДДС. Вече над какъв праг става облагането май си решава всяка държава със закон. Няма общи мита, данъци, акцизи и прочее, еднакво за ЕС.

# 368
Ами не е точно така, ако купите чанта от АЕ за 30€ нямат право да ви искат такса за митническо освобождаване, защото не подлежи на такова тъй като магазинът е регистриран по ДДС в ЕС и себестойността е под 150€.

# 369
Аз написах за ПРАГ, над който се изисква, нали? За малките стойности няма формалности.

# 370
Какво е АЕ?

# 371
АЕ е Алиекспрес, а необлагаемият минимум е еднакъв за всички страни членки на ЕС.

# 372
Няма необлагаем минимум. Под цитирания праг от €150 ДДС и мито се събират предварително от търговеца, документите се оформят електронно и затова пратката не се спира на митницата. Но това е само при положение, че търговецът се е регистрирал в електронната система на ЕС. АлиЕкспрес и други големи търговци са, но разни по-малки, които рядко продават на европейци може да не са и тогава пратката ще си мине през пълната проверка независимо от стойността ѝ.

# 373
оригиналното запитване на потребителката
Здравейте! Поръчах  от Дубай стока за автомобил, която е под 150 евро. Доставката е с DHL и те ми изпратиха имейл за попълване на “заявка за митническо посредничество” - въпроса ми е: Така ли работят по принцип? Да я попълвам и да я изпращам?
къде се слагате с тоя АЕ?- те са търговци, регистрирани по ДДС в ЕС
ако си поръчам нещо от Тимбукту, па макар и за 2 лв, пак ще иде на митница

с ббойко сме писали заедно

# 374
Пратката ми днес от Тему идва от склад в Ирландия. ЕС, нали?

Общи условия

Активация на акаунт