?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 407 350
  • 10 179
  •   1
Отговори
# 3 600
Попитах за закон, в който се казва, че няма нужда от декларация- такъв, който да променя предишно задължение за декларация?

# 3 601
Оф, ами намери си го!
МВнР достатъчно ли е? Или сме буквалисти докрай?
https://www.mfa.bg/embassies/netherlands/messages/40633

# 3 602
Тук изрично си казват, че декларацията си е нужна и не е отменена. Отпаднала е само задължителната проверка на самата граница, но въпреки това могат да те проверят на случаен принцип, както гранична така и обикновената полиция.

# 3 603
  • Далечният изток
Попитах за закон, в който се казва, че няма нужда от декларация- такъв, който да променя предишно задължение за декларация?
То и преди не беше задължение.
Законът казва "може да не се разреши напускане на страната на малолетни, непълнолетни... без нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители......."
Тоест може да не се разреши, може и да се разреши.
Текстът не е променен - чл. 76, т. 9 от ЗБЛД.

# 3 604
Тоест..не е отпаднало задължението.

# 3 605
Дъщеря ми ходи на езикова ваканция с група, имахме подписана декларация за груповия ръководител, че може да я извежда в чужбина. Сега я питах - не са я проверили на излизане.

Пътува за страна извън шенгенското пространство.

# 3 606
Мисля, че се изразих достатъчно ясно когато казах “
Сега с Шенген казват, че не била нужна, НО официалната информация гласи, че имат право да проверяват.
да обяснявам ли, че казват означава - някои казват … няма гранични проверки на вътрешните въздушни граници, а официалните източници са тези, на които да се доверяваме????

# 3 607
А ако ни проверят, и цялата почивка/пътуване/работа ни се провали за това, защото нямаме един документ, който отнема 30 мин да бъде издаден, и струва около 15-20лв, не заема никакво място в багажа и е изискване на закон, който може да се интерпретира по повече от един начин?
Мен лично никога през живота ми не са ме спирали за проверка на лични документи (говоря не за граници или при спиране от пътна полиция), но въпреки това имам издадена лична карта, която нося постоянно с мен и никога не бих дала съвет на някого да не си я носи, защото мен не са ме проверявали.

# 3 608
  • Буркина Фасо
вариантите са 2 - да извади декларация или да не вади. тя си избира.

# 3 609
А ако ни проверят, и цялата почивка/пътуване/работа ни се провали за това, защото нямаме един документ, който отнема 30 мин да бъде издаден, и струва около 15-20лв, не заема никакво място в багажа и е изискване на закон, който може да се интерпретира по повече от един начин?
Мен лично никога през живота ми не са ме спирали за проверка на лични документи (говоря не за граници или при спиране от пътна полиция), но въпреки това имам издадена лична карта, която нося постоянно с мен и никога не бих дала съвет на някого да не си я носи, защото мен не са ме проверявали.
Хора, вие можете ли да четете????
Я го дайте тоя пример, където някой съветва жената да не си вади деклация. Ей тъй за спорта искам да видя кой в дискусията каза да не се вади декларация!

# 3 610
Di Soleil - "Сега с Шенген казват, че не била нужна"
Бетелгейз-An - "Последно лятото пътувах със сина ми, в шенген. Нищо не ми поискаха на митницата."
DiaMia - пуснат скрийншот, от който двусмислено се разбира, че декларация не трябва
MissChanandlerBong - "Сега я питах - не са я проверили на излизане."
Коментарът ми за декларацията е към тези извадки от цитати.
Коментарът ми за личната карта и носенето на лична карта е отделен, показва мнение, което е породено от двусмислените извадки, които всички по-нагоре са публикували. Ако "казват, че не е нужна" и на Петър и Иван не са им поискали, и се цитират текстове от "уж" надеждни източници за това, какъв извод би си извадил средностатистически читател на форума? И не, не обобщавам, защото както преди мен е казано, или си вадиш декларация или не, моето чудене беше какво ще спестиш, ако "не си вържеш гащите" и не си я извадиш?

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 12:09 от MariyaS

# 3 611
Напълно съгласна съм с поста на Мария над моя!
Точно такова внушение се направи. Не в услуга, разбира се, на питащата.
Нищо не я топли питащата, че Пена не са й поискали декларацията на българската граница при излизане, защото на Данка може да й я поискат и Данка няма как да възрази с аргумента - ама Вие на Пена не сте я искали, на мен защо? Което прави постовете на Пена излишни .

Краткият и точен отговор на питането би бил - всичко си е както преди, нормативно. Промяна в нормативната база, няма.

# 3 612
Ще попитам и тук, пък дано някой отговори.
Знаете ли какви са цените на козунаците Орсети?

# 3 613
Di Soleil - "Сега с Шенген казват, че не била нужна"

Като ще се цитираме нека да е ТОЧНО, а не както ни “уйдисва”.
Аз бих направила декларация, защото някой ден може да се наложи сама да изведеш децата. Сега с Шенген казват, че не била нужна, НО официалната информация гласи, че имат право да проверяват“.
От сто кладенеца цитат да ми извадиш не съм я насочвала и не съм ѝ внушавала да не вади. Думи в устата няма да оставя да ми слагат.

# 3 614
  • София
Имам следното питане. Предстои ни пътуване с 3 авиокомпании - Austrian, Norwegian и Lufthansa. Стандартно имаме за всички еднакви параметри на багажа, плюс втори багаж, описан като лична вещ (дамска чанта, лаптоп) с размери 40/30/10 см. Задължително ли е буквално да се приме дамската чанта (мъжът ми слава богу още не е толкова свободомислещ) или може да носим по-малки раници в указания размер?

Общи условия

Активация на акаунт