?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 407 360
  • 10 179
  •   1
Отговори
# 3 660
# 3 661
  • Далечният изток
Днес може ли да се пере? Предупредиха ме, че в четвъртък не се перяло.
Днес е петък.
Тя пералнята пере...

Традицията е да не се работи, но смисълът е да се скърби.

# 3 662
Мерси, хич не се сетих са потърся. Ама предвид, че детето се напишка и смених чаршафите, което било забранено, вече съм нарушител и сигурно ще врътна една пералня

# 3 663
  • до най-прекрасния мъж
Мерси, хич не се сетих са потърся. Ама предвид, че детето се напишка и смених чаршафите, което било забранено, вече съм нарушител и сигурно ще врътна една пералня
Не робувам на подобни вярвания. Да, преди години са ги спазвали, защото са ходели да перат на реката и целият им труд е бил ръчен, без никакви удобства. В съвременния живот не бих спазвала подобни "забрани". В момента пералнята пере. Не пера единствено на задушница до обяд поради мои си убеждения, не заради забрани. С малко дете е невъзможно да се спазват подобни традиции. И пера, и сменям чаршафи. Разбира се, че няма да спи детето на мокро легло, защото е Разпети петък. Ако не си добър човек през останалото време, това че няма да изпереш един ден не те прави добър християнин.

# 3 664
На Разпети петък не пера, ако ще е и всичко да е мокро. Утре може. Един ден не е проблем.

# 3 665
Пера и още как. Смятам и да чистя основно.
Много съгласна съм с едно от мненията, че един ден като праведник и светец няма да опрости греховете ми от  останалите 364.

# 3 666
  • София
Аз пък спазвам всякакви такива препоръки. Добре ми идва да се оправдая, за да не върша нещо.
Кукумицинке, Бог няма да те накаже, защото си се погрижила за детето си. В 21 век, мисля че трябва да има и по-нормален "прочит" на вярата и религията.

# 3 667
  • Другата България
Аз също не пера на Задушница, както и в неделя.
И на Разпети петък.
Това от години, не ми пречи.
В днешния свят, в който всеки дом разполага със сушилня и повече от един комплект чаршафи, бельо, дрехи и т.н. лично за мен един ден никога не е бил проблем що се отнася до пропуск с пералнята.

# 3 668
Аз пък спазвам всякакви такива препоръки. Добре ми идва да се оправдая, за да не върша нещо.
Кукумицинке, Бог няма да те накаже, защото си се погрижила за детето си. В 21 век, мисля че трябва да има и по-нормален "прочит" на вярата и религията.

Аз не заради самата мен, имам роднини, които държат на тези неща и вечно припомнят как еди-кое си дете се разболяло сериозно, защото майка му точно тогава изпрала. Изпрах и аз веднъж на някакъв празник, вижда ме роднината, че съм изпрала, и ми вика "То днес не се пере, еди-какъв си празник било". И аз ѝ казвам "Не знаех", тя отговаря "Нищо де, ако не си знаела, не е такъв голям проблем". Обаче оттогава всеки път се обажда да ме предупреди, да УЗНАЯ, и честно казано, предпочитам да си тъна в неведение, щом, ако не знаеш, може да си переш и пр.

Пречи ми на мен, защото нямам сушилня, има дни, в които превалява и не мога да ги просна дрехите, и гледам да използвам, когато е слънчево и топло, а и специално някои намокрени неща за пране не искам да ми престояват 2 дни мокри и натъпкани в коша за мръсно пране.

# 3 669
Не знам как се справят другите, аз не мога да не пера , дори ден, че после ми се нарушава ритъма.
Народа вкъщи, трупа дрехи за пране денонощно-  между една и две на ден , ако всеки ден пускам по една пералня, за петък остават поне 2, понякога 3 Neutral Face

кукумицинке, ти що не ги пращаш да се разходят тия хора!?
Ако ти не вярваш в глупости, никой и нищо, не може да ти разболее детето зорлем...

# 3 670
  • София

Аз не заради самата мен, имам роднини, които държат на тези неща и вечно припомнят как еди-кое си дете се разболяло сериозно, защото майка му точно тогава изпрала. Изпрах и аз веднъж на някакъв празник, вижда ме роднината, че съм изпрала, и ми вика "То днес не се пере, еди-какъв си празник било". И аз ѝ казвам "Не знаех", тя отговаря "Нищо де, ако не си знаела, не е такъв голям проблем". Обаче оттогава всеки път се обажда да ме предупреди, да УЗНАЯ, и честно казано, предпочитам да си тъна в неведение, щом, ако не знаеш, може да си переш и пр.

Пречи ми на мен, защото нямам сушилня, има дни, в които превалява и не мога да ги просна дрехите, и гледам да използвам, когато е слънчево и топло, а и специално някои намокрени неща за пране не искам да ми престояват 2 дни мокри и натъпкани в коша за мръсно пране.

Не се връзвай на подобни глупости. Гледай си детето, това е най-важното. Българите са ужасно суеверни. Подобни неща нямат общо с вярата.

# 3 671
Днес може ли да се пере? Предупредиха ме, че в четвъртък не се перяло.

И кой ще ми каже? И вчера изпрах една олекотена завивка, и днес пера полари и якета за да ги прибера да не ми се пречкат. Иначе само знам, че на Разпети петък не се работи. Ама какво е работа е разтегливо нещо, справка Том Сойер Wink

# 3 672
  • до най-прекрасния мъж
Допреди някоя и друга година Разпети петък си беше официален работен ден, така че работили сме си, нищо не ни е станало. Суеверия и вярвания, с които се е оправдавала почивката преди години.

# 3 673
Допреди някоя и друга година Разпети петък си беше официален работен ден, така че работили сме си, нищо не ни е станало. Суеверия и вярвания, с които се е оправдавала почивката преди години.
Битието е било работа-от изгрев до залез.
Трябвало е да има нарочно „празни“ дни.
Сега си мислим, че работим Wink

# 3 674
Не всеки има сушилня. Не робувам на суеверия. Когато трябва да пера и чистя, го правя, дори да е някакъв голям празник. Няма да ми се.натрупва работа и после да не знам как ще я свърша.

Общи условия

Активация на акаунт