?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 354 301
  • 8 980
  •   7
Отговори
# 8 955
  • Пловдив
С почистването нямам драма, ще ползвам химическо както правя и с пухът и перата, с която сме към момента. Отделно, реално е винаги с калъф, когато се ползва.

# 8 956
Помня едно одеяло от алпака,  което майка ми носеше на химическо- иначе абсурд да се изпере.
Тогава бяхме с нормална Перла 05, но...и в днешните условия, не вярвам да има такава домашна пералня, която да поеме това предизвикателство.

# 8 957
Аз никоя. Уважавам вълната, но това е нехигиеничен материал. Пере са на 30 градуса макс, кратко, без много мяткане...което не е достатъчно за поддържане на елементарна хигиена.

Вълната има естествени антибактериални свойства, не задържа вода и по принцип имам спомен, че не развъжда мухъл, плесени и пр. Детето има възглавница с вълна от иИнглиш хоум, на 60 градуса я пускам, нищо ѝ  няма.

# 8 958
Абе то и аз имам завивка с вълна пълнеж която пера на 60, ама е вече прецакана, а и не бих се завила с нещо преплакнато с хладка вода за половин час. Та фактите са си факти.
Не е вълшебна че да се самопочиства.

# 8 959
Абе то и аз имам завивка с вълна пълнеж която пера на 60, ама е вече прецакана, а и не бих се завила с нещо преплакнато с хладка вода за половин час. Та фактите са си факти.
Не е вълшебна че да се самопочиства.

Синтетичните завивки според указанията също не се перат на високи градуси. За вълнените по-важна е центрофугата за запазването им, да не е с много високи обороти, а не градусите на изпиране

# 8 960
  • Пловдив
В нашата пералня влиза, големите нямат кило и половина, и са тънички не е нещо дебело. Но я карам на химическо, защото пухът не изсъхне ли добре мухлясва.

# 8 961
Спалното ми бельо пера на 60 градуса, всичкото. Указания там не гледам. Приоритет ми е хигиената, а не запазването или добрия външен вид на някакво там одеяло. Не анжажирам никого с мнението си.

# 8 962
Има препарати за дезинфекция на пране, които унищожават бактериите при ниски температури, включително и такива, които се препоръчват и за бебешки дрехи.

# 8 963
Има препарати за дезинфекция на пране, които унищожават бактериите при ниски температури, включително и такива, които се препоръчват и за бебешки дрехи.

На бебешка дреха биоцид не бих сложила.
Тези дезинфектанти се ползват при наличието на заразно болен в къщата, иначе няма смисъл ... и високата температура, подходящи кислородни изберители които имат функция и да дезинфикцират, и гладене вършат същата работа. За вълна обаче не са приложими...за това въпреки че я харесвам, избягвам да имам вълнени неща.

# 8 964
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Синът ни има алергия към вълна и пера. Не винаги естественото е по-доброто.

# 8 965
И вълната, и коприната имат антибактериални и акарицидни свойства, каквито липсват на памука и лена. Трябва да се поддържат обаче според указанията, за да запазят не само вида си, а и тези си свойства.  Отделно от това, повърхността на вълнените влакна има допълнителното свойство да отблъсква всякакви замърсявания (е, не да поливаш с боя и кал и да чакаш да се самопочисти, но обичайни ежедневни при нормално ползване), затова и една вълнена тъкан, правилно поддържана, може да се окаже по-хигиенична от памучна, изпрана на 60 градуса, при които далеч не се унищожават всички бактерии.
При вълната (когато се съхранява продължително без ползване) единствено са риск молците, макар че нападат и други тъкани.
Моля постът ми да не се приема като претекст за спорове, има чисто информативна цел. Преценката си остава за всеки, както винаги. 

# 8 966
  • Пловдив
Алпаката е безопасна и за хора с кожни алергии, защото няма ланолин, като овчата вълна.

Накрая на онче-бонче ще взема някоя.

# 8 967
..и, не боцка като вълната.

# 8 968
Grinning дезинфектантите за пране могат да се ползват и за редовна хигиена, инак малко се губи смисъла спалното бельо да се пере на 60 градуса, а останалите неща да не се дезинфекцират защото не се перат на висока температура. Спортни дрехи, които не се гладят и не се перат на висока температура също нямат друга опция.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 12:51 от Moderator1

# 8 969
  • Пловдив
Дезинфектанта на ДМ за пране го ползвам почти постоянно аз.

Общи условия

Активация на акаунт