Да се оплачем... 2025

• 1 424 932
  • 23 907
  •   27
Отговори
# 23 895
Това е много обширно. Какво са учили последно, как са стигнали до тази тема?

Не можах да спя тази вечер и от 6 съм напълно будна, до тогава се мъчех да заспивам. Бях на преглед (чек ъп) и ми изписаха хапчета за подуването на стомаха. Обаче от това ходя по 3-5 пъти до ВЦ 😒
От вчера съм и болна, гърло, дробове, кокали... Може би от утре ще си пусна болничен, ама днес трябва да се вясна.

# 23 896
Благодаря, признавам си ,че преди малко за пръв път имах работа с чат джи пи ти! Разбирам защо децата вече не мислят...имат готови решения.

# 23 897
  • ту тук, ту там
Благодаря, признавам си ,че преди малко за пръв път имах работа с чат джи пи ти! Разбирам защо децата вече не мислят...имат готови решения.
Мда, а за мен е необяснимо колко родители поощряват това… 😏

# 23 898
Не, не съм от поощряващите. Влязох от любопитство. Иначе съм свидетел на писане на домашни в автобусите сутрин с помощ на чат джи пи ти.

# 23 899
Не одобрявам ползване на чат..., Гугъл преводач и подобни, но никой не ме пита (оплаквам се).

Учителка по език ми отговори, че знае, че ползват, но и това пак било добре, щом си пишат домашното. Ами при нас не помогна. Дъщеря ми с езиков профил, 11 клас, не знае езика и няма да вземе сертификат В1. Синът ми веднъж беше спретнал такова домашно, че и сам не можеше да си го преведе обратно. И двамата не могат да вържат смислен текст, дори на български език.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 10:39 от aaa73

# 23 900
  • София
Аз съм против сляпото използване и следване на чатджипити и подобни. Но съм За използването му като работен инструмент. Какво значи това, например - даване на идеи, насоки. Създаване на план, който да следваш. Търсене на информация (много добре синтезира информация от масиви данни). Също така го ползвам при писане на имейли - не да ми ги пише, аз го пиша - после той го "полира" (говоря за официални имейли на английски, справя се блестящо). Той е инструмент като всеки друг - компютър, калкулатор. Всички работи в ексел, нали, не смятаме на ръка?
Ако знаете пък колко учители го ползват за да им прави тестове, контролни, планове на уроци.

# 23 901
  • ту тук, ту там
Не, не съм от поощряващите. Влязох от любопитство. Иначе съм свидетел на писане на домашни в автобусите сутрин с помощ на чат джи пи ти.
Съвсем нямах предвид теб. 🤗

# 23 902
Аз съм против сляпото използване и следване на чатджипити и подобни. Но съм За използването му като работен инструмент. Какво значи това, например - даване на идеи, насоки. Създаване на план, който да следваш. Търсене на информация (много добре синтезира информация от масиви данни). Също така го ползвам при писане на имейли - не да ми ги пише, аз го пиша - после той го "полира" (говоря за официални имейли на английски, справя се блестящо). Той е инструмент като всеки друг - компютър, калкулатор. Всички работи в ексел, нали, не смятаме на ръка?
Ако знаете пък колко учители го ползват за да им прави тестове, контролни, планове на уроци.

Точно. И аз така го използвам и ми спестява доста главоблъсканици. То докато му обясня какво точно да напише в имейла и сама ще съм го написала Grinning

Днес градината е затворена и със София се гледаме вкъщи. Хладилникът обаче е празен след пътуването, тя не ще да излиза... Та поръчах през едно приложение да ми доставят продукти за днес. Едното кисело мляко спукано... Ама така спукано, че капачката му липсва. Не мога да ви опиша колко беше омазано всичко.
По време на почивката прахме два пъти. Познайте пак колко е голяма купчината днес...
Седмицата ми е пълна с ангажименти. Не знам от къде да подхвана със задачите.

# 23 903
  • София
Мда, а за мен е необяснимо колко родители поощряват това… 😏

Това е тяхното сега и бъдеще и трябва да се научат да го ползват. Училищната програма много преди появата му е неадекватна и не учи на мислене.

# 23 904
Дидка, точно тази по философия каза да избягват писане с чат джи пи ти и това няма да и хареса. Не мога да помогна на детето. В главата ми е без това е мармалад. Той пък изобщо няма да се справи.
Въбоще не подценявай детето си. Нека се пробва. Децата имат много различно и нестандартно мислене от нас възрастните.

Щерката като беше в началните класове на отворените въпроси даваше отговори, които учителката задраскваше като грешни, но аз като се замислех виждах голяма логика в тях и за мен бяха верни, но го нямаше елемента на разсъждение от проверяващата страна. Учителката очакваше унифицирани отговори, а не децата да разсъждават.

# 23 905
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Модерен градски мит - някоя свръх машина започва да управлява цялата техника, и ставаме роби на машините...
Добре де, малко като началото на Терминатор е, но не е невъзможно.

# 23 906
Модерен градски мит - някоя свръх машина започва да управлява цялата техника, и ставаме роби на машините...
Добре де, малко като началото на Терминатор е, но не е невъзможно.
Тук в Монреал има институт по изкуствен интелект. Аз редовно участвам в уъркшопс, които те организират. Последно бях на уъркшоп със заглавие Аgentic AI. Това е тип изкуствен интелект, който се самообучава. Един от въпросите беше дали скоро ще се появи нов тип същество, което ще измести човека. Звучи като научна фантастика, но според професорите от института, не е изключено. Затова е важно да сме в състояние да ги контролираме.

# 23 907
Ako Не е късно за идеята за мита - на 24-06, Еньовден, когато е и най дългия ден от годината, а от следващия насетне деня почва да намалява с по едно грахово зрънце на ден, овчарят Еньо слиза от балкана където е с  овцете и си взима ямуркука, защото от този ден насетне нощите почват да се увеличават и захладнява. Винаги много съм се чудила на този мит - уж лято идва, а той за ямурлука отива, ама като се замислиш - има си някаква логика. Деня почва да намалява, и така...
Нито Кло пише, то с тоя ковид какво ли да пише, нито Котето...
Славче, да илЯдите! Много сте готини!
И аз оплаквания от съпругът нямам. Колкото имам напред, все с този човек искам да го изживея.

Общи условия

Активация на акаунт