Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 86 (м. януари)

• 35 191
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 45
Шарпи, мен ми къса нервите не това, че ми ядат кашкавала, а че ги мързи да си отрежат! Вкъщи имаме наследство сума ножове. То се е натрупало. Мързи ги да си измият, да си забършат. И следват взривове! Старшината им набива обръчите пред строя, но ефект нулев. Прилагам снимки на около 60% от ножовете ни:

# 46
Благодаря Долче,че мислех да пробвам за друг път Grinning ама си беше добре и така,та ще пропусна значи,че да не ми се развали всичко Grinning
Какви са тия неща дето ядете,половината не съм ги чувала Grinning та гъби разни,скир,кефир,сега пък и това дето звучи като дума от заклинание Grinning
Вчера пропуснах да си направя пържолите,минах с един омлет и крем карамела,та ги сготвих преди,наядох се и сега минавам от време на време и грабвам по едно месец от стръволеж Grinning до къде я докарах...не можех да понасям месо,пък сега ми текат лигите като при вида на торта...

# 47
Натка, то май Акермансията не е никога чак толкова много, че да превземе каквото и да е. От прочетеното по темата дотук май проблемът е, че обикновено не е достатъчно.
Вкъщи толерирам аз да измия ножовете, но не и да се нахапва храна от хладилника. Разбирам го Гущера.😀
Борислава, по-добре да си го спестиш наистина.😂

# 48
Гущер, пак са ти оставили кашкавал.
Joy

Брат ми горкия затова яде бързо. Израстнал е с мен. Знае, че или ядеш бързо или оставаш гладен.
Откакто отслабнах му повтарям  като ядем да се успокои, да не бърза, няма да му ровя в чинията, няма да го издебвам да се обърне и да му крадвам от храната.
Абе понаучи се вече по-бавно, но пак е нащрек.

Като дете баба ми правеше невероятна мусака. Всъщност обожавах заливката.
Тя я прави,  пък аз просто издебвах и изяждах заливката, цялата. Бая се наяждах.
 Ама ми се караха, викаха ми на никой нищо не си оставила, може ли такава егоистка да си.
Викам - гледай  колко картофи имате.
После обещавам, че няма да правя така и почвам да се моля да ми сготви само заливка Joy

# 49
Аз преди ядях и заливката на мусаката, но не ми беше най-любимата част от мусаката. Режимната заливка обаче ми харесва много. Е, не ям само заливката, разбира се.😂

# 50
Натка, то май Акермансията не е никога чак толкова много, че да превземе каквото и да е. От прочетеното по темата дотук май проблемът е, че обикновено не е достатъчно.
Вкъщи толерирам аз да измия ножовете, но не и да се нахапва храна от хладилника. Разбирам го Гущера.😀
Борислава, по-добре да си го спестиш наистина.😂
Ами ако правилно си спомням какво четох миналата вечер, той пише че ако я няма тая бактерия бива да си я засели човек наново, разбира се. Но ако си я има там някаква, въпросът е да не оставя ненахранени бактерийките  - дали заради фастове или силно НВ хранене без достатъчно пребиотици. Защото в нормално състояние тя била къде 5 процента от всичките бактерии, но ако не ги храниш, другите мрат от глад, пък тя почва да яде слузестата обвивка на червата, като няма друго. Ама не било хубаво от нея да е колкото повече - толкова повече.
Просто аз накъде го обясних... ама ще ми простите, наложи се да стана днес в 7 сутринта а тия работи не са хубави точно на 1ви януари Grinning Че и пътуване после, съвсем да ми се размъти главата.
Но пък си се прибрах при яйцата и кюфтетата си и още се замислям на Минди само приказките ли да изслушам от 6ти или да се захвана и с фаста, приближава ми се до цикъла малко повече отколкото ми харесва за такъв дълъг фаст, та се чудя още.
Заливката на мусаката майка ми никога не я е правила с брашно, супер учудена останах след време като стана дума другаде. Винаги е слагала само кисело мляко и яйца, може там и малко сода в млякото да стане по-пухкава ама това ако не забрави. Бях шок после в стола на университета като опитах някаква супер брашняна заливка на мусаката им Grinning

# 51
Мен, ако питаш, на цената, на която продават Акермансията (75-90 лв за опаковка с, ако не се лъжа, 60 капсули), няма шанс някой чак да прекали с Акермансия.😃
Майка ми е слагала по малко брашно в заливката, не прекалено. Но по други къщи, където съм яла мусака, явно са прекалявали с брашното. За столове, заведения и топли витрини още повече...☺️

# 52
  • София
Класическата заливка за мусаката е крем Бешамел. Вари се като крем, изсипва се върху мусаката и се запича. Като дете само това ядях от мусаката.

# 53
Тя по принцип май си е бешамел или поне част от нея трябва да е бешамел, ама мен лично много ме изненада че изобщо намесват брашно в тая работа Grinning За мен винаги е била яйца и кисело мляко, по много и от двете. И първите пъти като стана дума тук за режимна заливка, се чудех киселото мляко ли е заменено с нещо, то иначе какво да не е режимно? Grinning

# 54
В бешамела си има брашно.

# 55
Има си, ама някои като мама бешамел никога не са слагали на мусаката, съответно искрено се изненадах по-нататък че може изобщо да има брашно намесено.

На третото сядане вече се сетих какво бях наумила да питам... Grinning
Знам че имаме в темата поне няколко които са и с автоимунни проблеми. Търсят се книги на такава тема, не за Хашимото а за автоимунни по принцип. С информация, евентуално и АИП за хранене и да ги има на български.
Аз се сещам само за тези за Хашимото като заглавия, а търся аз моя близка че май се е обзавела с такова нещо и обещах да помогна ако мога. Още не е тръгнала по изследвания но се озова с възпалени и болезнени стави изненадващо, някакви по-общи кръвни изследвания не установиха нищо. Не са и само конкретни стави ами особено първите дни не можеше да си свие нито пръстите, нито коленете, след няколко дни на Диклак пак има болки при напрягане на ставата но поне може да се движи... и тепърва се чуди откъде да почва да дири и какви лекари.

# 56
  • 🌊
Честита нова година, честита нова тема.
Аз като новогодишно чудо съм с кило надолу след яденето. Прегреших с няколко бонбона празнично, но ми седяха на меко в стомаха между 4 кюфтета и вода. Направих торта, но не я ядох... то нея специално я считам и за личен провал, защото най-малкото сметаната се държеше безумно и определено не е това, което трябваше да бъде.

# 57
Честита Нова година на всички!
Натка, на ревматолог да отиде? Изследва ли CRP за възпаление,  СУЕ, ПКК, пикочна киселина, чудя се за ревматоиден фактор. Наблюдавала ли се е от какво й се е получило? Може да не е автоимунно, но ако е те са май над 80. Ако имаш едно автоимуно с времето ще развиеш още поне едно. В Хашимотската фб група има с ревматоиден артрит напр. Ходят на ревматолог, но може и нещо вирусно или моментно да е. Ллекар би следвало да прецени.
Като книги се сещам на издателство Вдъхновение  - Автоимунен палео протокол, Сара Балантайн. Доста са скъпи книгите. Аз си бях намерила едната на половин цена в olx. Според мен режимът може да бъде разбран и от статии в интернет. Не съм търсила книгите на авторката дали ги има качени в интернет. За други автори не знам.
Чела съм, е на някои им назначава имунолог теста ANA, но е по-специфично.
------
Инсталирах си приложението еЗдраве и влезнах след като си инсталирах и Evrotrust. Пълно е за тази година,но за минали нямам. Като влезна с пик от НАП виждам за предни години от 2013г. напр.всички посещения при зъболекар. Ездраве ме информира последния ден на годината, че лл не ме е пратил на задължителен годишен преглед, който ми се е полагал.
----
Аз съгреших пак с баница с праз. Този път освен праз сложих пресен магданоз. Корите намазах с разтопено кокосово масло. Завих си само три кори и ги ядох със зелена салата с рукола и авокадо. После четох, че едно ядене на глутен го чисти организма от 3 до 6 месеца.  Дано да го помня по-дълго време този факт. Откакто спрях глутена ТАТ са ми само 280, бяха 515 при норма 115. Информативно споделям.

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 23:33 от Анонимен

# 58
ПКК са пускали, CRP е в норма също, много набързо говорихме. Тя ще ходи тепърва по специалисти но иска и да почете. Няма никаква очевидна причина с която да свърже това, нейната ЛЛ е казала че вероятно е след нещо друго което е изкарала без много симптоми и до там, тя няма как да установи нещо повече. Но и не я е насочила към специалист, то беше и точно между празниците и съвсем не можеш хвана никого.
Точно за тая книга на Сара Баланнтайн си мислех, благодаря. Срещала съм я преди като заглавие но не си спомнях нито него, нито името на авторката. Ще я потърся, може и да я има качена някъде. Не отказвам препоръки и за други подобни де.
Глутенът наистина на някои хора доста бели прави, особено ако вече има пропускливи черва. А то не знам има ли на днешно време някой дето да е съвсем в идеално състояние там, по-скоро би било изключение.

# 59
Ако е нещо сериозно црп трябва да е завишен или суе-то. Ревматоидните май са с повишена температура. Ако, се окаже че има нужда от ревматолог за София казват, че са най-подходящи в ревматологията след бившето кино Урвич.

Общи условия

Активация на акаунт